Cara Mengira Berat Ideal

, Jakarta - Setiap orang mempunyai ukuran badan yang berbeza dan menjadikannya unik. Walaupun begitu, sudah tentu mempunyai berat badan yang ideal adalah impian kebanyakan orang. Ini bukan tentang tidak menyukai bentuk badan anda sendiri, mempunyai berat badan yang ideal lebih merujuk kepada keadaan badan yang sihat. Kerana berlebihan berat badan atau gemuk memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh.

Begitu juga dengan berat badan yang terlalu ringan. Kerana, ia juga tidak baik untuk kesihatan. Dengan kata lain, mempunyai berat badan yang ideal bukanlah mengenai mengikuti standard kecantikan yang dangkal. Sebaliknya, mempunyai berat badan yang ideal adalah manifestasi usaha untuk memiliki tubuh yang sihat. Jadi, orang yang mempunyai badan yang sihat dapat bergerak dan bekerja dengan lebih optimum.

Baca juga: Adakah benar bahawa wanita lebih sukar menurunkan berat badan daripada lelaki?

Cara Mengira Berat Ideal dengan Formula Broca

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengira berat badan ideal anda adalah dengan menggunakan formula Broca. Formula yang dicipta oleh Paul Broca membezakan cara pengiraan antara lelaki dan wanita. Ini kerana lelaki dan wanita mempunyai komposisi badan yang berbeza.

Walaupun lelaki dan wanita mempunyai cara yang berbeza untuk mengira berat badan yang ideal, formula ini tidak rumit. Inilah formula:

  • Lelaki: Berat badan ideal (kilogram) = [tinggi (sentimeter) - 100] - [(tinggi (sentimeter) - 100) x 10 peratus]
  • Wanita: Berat badan ideal (kilogram) = [tinggi (sentimeter) - 100] - [(tinggi (sentimeter) - 100) x 15 peratus]

Sebagai contoh, bagi seorang lelaki, jika anda tingginya 170 sentimeter, cara mengira adalah (170-100) - [(170-100) x10%], 70-7 = 63. Jadi, berat badan ideal anda ialah 63 kilogram.

Sementara itu, jika anda seorang wanita dengan ketinggian 158, cara menghitungnya adalah (158-100) - [(158-100) x15%), 58-8.7 = 49.3. Jadi, berat badan anda ialah 49.3 kilogram.

Cara Mengira Berat Ideal dengan Kalkulator BMI

Indeks Jisim badan (BMI) adalah cara mengira berat badan ideal berdasarkan tinggi dan berat badan. Berbeza dengan kaedah pengiraan sebelumnya yang membezakan kaedah pengiraan untuk lelaki dan wanita, BMI dibezakan mengikut usia.

Kalkulator BMI, yang juga merupakan salah satu ciri melalui aplikasi , boleh digunakan oleh seseorang yang berumur 20 tahun ke atas. Bagi mereka yang berumur di bawah 20 tahun, ada kaedah lain untuk mengira.

Dengan menggunakan kalkulator BMI, akan diketahui sama ada seseorang berada dalam kategori berat badan ideal atau tidak. Walaupun begitu, BMI boleh menyebabkan salah faham bagi atlet atau ahli sukan.

Berat juga berasal dari jisim otot, jadi atlet dapat dinyatakan berat badan berlebihan, padahal sebenarnya tidak. Sebelum mencuba kalkulator BMI, ada baiknya anda mengetahui beberapa maklumat mengenai pengiraan ini:

  • Nombor BMI normal berada dalam lingkungan 18.5-25.
  • Sekiranya BMI anda melebihi 25, anda berlebihan berat badan.
  • Sementara itu, jika BMI anda di bawah 18 tahun, ini bermakna anda kekurangan berat badan.
  • Sekiranya nombor BMI melebihi 40, rawatan harus dilakukan secepat mungkin kerana angka ini menunjukkan tanda bahaya.

Cara mengira:

Berat badan yang ideal = Berat (kilogram): Tinggi (meter)

Contohnya, jika berat badan anda 47 kilogram dan tinggi badan anda ialah 1,63 meter, nilai BMI anda ialah 47: (1,63) = 17,8. Ini bermakna berat badan anda di bawah purata.

Baca juga: Cari Cara Mudah Menurunkan Berat Badan dengan Yoga

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengira berat badan ideal anda? Anda boleh meminta doktor profesional dan berpengalaman secara langsung melalui permohonan . Anda juga boleh mengira BMI anda dalam aplikasi ini. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diet Karbohidrat Rendah: Bolehkah Ini Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pelan dan Menu Makanan Karbohidrat Rendah untuk Meningkatkan Kesihatan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Cara Paling Popular untuk Membuat Diet Karbohidrat Rendah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Mendorong Tanda Kemajuan dalam Perjalanan Menurunkan Berat Badan Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found