Bolehkah Paracetamol Diambil Bersama Ubat-ubatan Lain?

, Jakarta - Paracetamol sering digunakan oleh banyak orang untuk menghilangkan rasa sakit, seperti sakit kepala, sakit gigi, atau sakit haid. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, apabila kesakitan yang dialami sangat parah atau tidak tertahankan, parasetamol juga diambil bersama dengan ubat lain. Namun, bolehkah parasetamol diambil bersama dengan ubat lain? Agar tidak membahayakan kesihatan, anda harus terlebih dahulu mengetahui peraturan penggunaan paracetamol di sini.

Mengenal Paracetamol

Paracetamol atau asetaminofen adalah ubat yang berfungsi sebagai penghilang rasa sakit dan pengurang demam. Paracetamol sering digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kesihatan, seperti sakit kepala, sakit otot, artritis, sakit belakang, sakit gigi, selsema, dan demam. Ubat ini dapat mengurangkan rasa sakit pada arthritis ringan, tetapi tidak dapat mengatasi keradangan dan pembengkakan sendi yang mendasari. Cara paracetamol berfungsi adalah dengan mengurangkan pengeluaran bahan yang menyebabkan keradangan, iaitu prostaglandin. Dengan penurunan kadar prostaglandin dalam badan, gejala keradangan, seperti demam dan sakit akan mereda. Anda boleh mendapatkan parasetamol yang tersedia dalam pelbagai bentuk, seperti tablet (500 miligram dan 600 miligram), sirap, tetes, supositoria, dan infus.

Tidak ada laporan bahawa parasetamol dapat menyebabkan kecacatan janin ketika dikonsumsi oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil dan ibu yang menyusu harus berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil ubat tersebut.

Baca juga: Paracetamol Infusion dan Oral, Mana Yang Lebih Berkesan?

Mengambil Paracetamol dengan Dadah Lain

Sekiranya anda berumur 16 tahun ke atas, pengambilan paracetamol bersama ibuprofen dianggap selamat, kerana tidak ada interaksi berbahaya yang boleh disebabkan oleh kedua-dua ubat ini. Anda boleh mengambil paracetamol dan ibuprofen pada masa yang sama atau secara berasingan. Walau bagaimanapun, ibuprofen sebaiknya diambil selepas makan atau semasa perut kenyang. Pastikan juga anda mengambil kedua-dua jenis ubat mengikut dos yang tertera pada label atau bungkusan. Paracetamol juga selamat diambil dengan antibiotik.

Walau bagaimanapun, parasetamol boleh menyebabkan kesan sampingan apabila diambil bersama dengan ubat lain. Berikut adalah kesan interaksi parasetamol dengan ubat lain yang perlu anda perhatikan:

 • Mengurangkan keberkesanan parasetamol, apabila digunakan bersamaan dengan karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, kolestiramin, dan imatinib .

 • Meningkatkan risiko pendarahan apabila diambil bersama warfarin .

 • Meningkatkan risiko terkena kesan sampingan parasetamol apabila diambil bersama metoclopramide, domperidone, atau probenecid .

 • Meningkatkan penampilan kesan sampingan ubat busulfan .

Untuk berada di pihak yang selamat, anda disarankan untuk bertanya terlebih dahulu kepada doktor atau ahli farmasi anda, atau membaca risalah maklumat yang menyertai ubat tersebut, jika anda ingin mengambil paracetamol dengan ubat lain. Juga beritahu doktor anda apa-apa jenis ubat, suplemen atau ubat herba yang anda ambil, terutamanya jika anda mengambil ubat untuk epilepsi atau tuberkulosis (TB). Anda juga disarankan untuk tidak mengambil parasetamol dengan alkohol, kerana boleh menyebabkan kerosakan hati.

Baca juga: Inilah cara pengambilan ubat dengan selamat ketika anda demam

Kesan Sampingan Paracetamol Yang Perlu Anda Ketahui

Sebenarnya parasetamol jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, apabila diambil secara berlebihan, parasetamol boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Gatal-gatal pada kulit.

 • Demam .

 • Sakit tekak.

 • Tumis

 • Badan terasa lemah.

 • Sakit belakang.

 • Air kencing mendung atau berdarah.

 • Najis hitam atau najis berdarah.

Juga, berhati-hati untuk tidak mengambil terlalu banyak parasetamol. Berikut adalah gejala overdosis parasetamol:

 • Hilang selera makan.

 • Perut atas sakit.

 • Mual atau muntah.

 • Cirit-birit.

 • Peluh sejuk.

Baca juga: Ketagihan Parasetamol Jangka Panjang, Adakah Bahaya bagi Kesihatan?

Itulah penjelasan mengenai peraturan pengambilan paracetamol bersama dengan ubat lain. Anda juga boleh membeli parasetamol dengan menggunakan aplikasinya . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan hanya melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Langsung. Diakses 2019. Paracetamol.
NHS. Diakses pada tahun 2019. Bolehkah saya mengambil bersama parasetamol dan ibuprofen?

Recent Posts