Sakit Belakang Kiri, Tanda-Tanda Gangguan Sistem Reproduktif pada Wanita

, Jakarta - Sakit belakang adalah keluhan yang biasa dialami oleh banyak orang. Walaupun pada umumnya dialami oleh orang tua kerana proses penuaan, sakit belakang juga boleh menyerang mereka yang berumur produktif, anda tahu. Sakit belakang boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari kecederaan atau kesan penyakit tertentu.

Bagaimana dengan sakit belakang kiri? Tidak sedikit orang yang mengalami sakit belakang hanya di bahagian tertentu, misalnya di kawasan kiri. Adakah betul sakit belakang dapat menunjukkan gangguan pada sistem pembiakan wanita?

Baca juga: Sakit Belakang Kiri Tanda Masalah Ginjal, Betul?

Masalah Sistem Reproduktif?

Sakit punggung kiri sebenarnya boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Keluhan yang satu ini juga boleh menjadi tanda pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah gangguan sistem pembiakan pada wanita.

Laporan dari National Institutes of Health (NIH) dan sumber lain, sakit belakang atau sakit belakang kiri dapat memberi isyarat tentang adanya gangguan ginekologi seperti endometriosis dan fibroid rahim.

Endometriosis adalah keadaan apabila tisu (endometrium) yang membentuk lapisan di dalam dinding rahim tumbuh di luar rahim. Endometrium ini boleh tumbuh di pelbagai bahagian badan, seperti tiub fallopi, ovari, usus, vagina, atau rektum.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional Inggeris, salah satu gejala endometriosis adalah sakit di bahagian bawah abdomen, pelvis atau sakit lumbal, yang biasanya bertambah buruk semasa haid. Ketahuilah, endometriosis jika tidak dirawat boleh mencetuskan masalah ketidaksuburan atau kesuburan.

Sementara itu, sakit belakang kiri juga merupakan tanda masalah fibroid rahim. Fibroid atau myoma adalah pertumbuhan tumor jinak di dalam atau di luar rahim yang tidak ganas atau barah. Seperti endometriosis, fibroid yang tidak dirawat boleh menyebabkan kemandulan pada wanita.

Perkara yang perlu dititikberatkan adalah bahawa sakit belakang kiri juga boleh dicetuskan oleh masalah sistem pembiakan lain atau masalah kesihatan di luar sistem pembiakan pada wanita.

Contohnya, sista ovari, barah ovari, jangkitan buah pinggang, batu ginjal, pankreatitis, kolitis ulseratif, kekejangan otot, sciatica, masalah kelengkungan tulang belakang, hingga barah.

Anda lihat, ini sangat pelbagai, bukankah gangguan kesihatan yang boleh dicirikan oleh sakit belakang kiri? Oleh itu, segera pergi ke hospital pilihan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Baca juga: Ini Menyebabkan Sakit Belakang Kiri Semasa Kehamilan

Bilakah Berjumpa Doktor?

Ingat, sakit belakang kiri boleh disebabkan atau ditandakan oleh pelbagai penyakit. Oleh itu, jika sakit di bahagian kiri tidak bertambah baik, atau gejalanya semakin teruk, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Menurut NIH, berjumpa doktor dengan segera sekiranya sakit belakang atau sakit belakang kiri disertai dengan gejala berikut:

 • Sakit belakang yang berlaku selepas pukulan atau jatuh yang teruk.
 • Sensasi terbakar semasa membuang air kecil atau darah dalam air kencing.
 • Mempunyai sejarah barah.
 • Tidak dapat menahan air kencing atau najis (inkontinensia).
 • Kesakitan memancar ke kaki atau di bawah lutut.
 • Kesakitan yang semakin teruk ketika berbaring atau kesakitan yang membangunkan anda pada waktu malam.
 • Kemerahan atau bengkak di bahagian belakang atau tulang belakang.
 • Kesakitan teruk yang membuat anda tidak selesa.
 • Demam yang tidak dapat dijelaskan dengan sakit belakang yang rendah.
 • Kelemahan atau kebas pada punggung, paha, kaki, atau pelvis.
 • Menurunkan berat badan secara tidak sengaja.
 • Menggunakan steroid atau ubat intravena.
 • Pernah mengalami sakit belakang atau belakang, tetapi episod ini berbeza dan terasa lebih teruk.
 • Episod sakit belakang atau pinggang yang berlangsung lebih dari 4 minggu.

Baca juga: Jenis Ubat Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui

Nah, bagi anda atau ada ahli keluarga yang mengalami simptom di atas, anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Sakit belakang rendah - akut
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sakit Belakang Kiri Bawah
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gejala. Sakit pinggul.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Endometriosis

Recent Posts