Berikut adalah Perbezaan Gejala Gonore pada Lelaki dan Wanita

, Jakarta - Adakah anda sering menukar pasangan ketika melakukan hubungan seks? Sekiranya demikian, awas penyakit menular seksual. Apabila gangguan itu berlaku, anda mungkin merasa tidak selesa di kawasan genital. Satu jenis gangguan dari penyakit kelamin boleh menyebabkan anda mengalami kencing yang keluar dari nanah. Kelainannya adalah gonorea.

Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang menyerang uretra dan sistem pembiakan seseorang. Sebenarnya, jangkitan dari bakteria ini boleh menyerang bahagian tubuh yang lain, seperti tekak dan mata. Walau bagaimanapun, banyak orang bertanya apakah gejala yang disebabkan oleh gonore berbeza atau sama? Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca ulasan berikut!

Baca juga: Boleh Sembuh, Inilah Cara Mengubati Gonorea

Gejala Gonore pada Lelaki dan Wanita

Gonorea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria Neisseria gonorrhoeae . Penyakit ini boleh menular secara seksual dan mempengaruhi lelaki dan wanita dengan risiko yang sama. Penyakit kelamin ini paling sering disebarkan melalui seks faraj, oral, atau dubur. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan hubungan seks yang selamat untuk mengelakkan gangguan ini.

Gonore sering menyerang uretra, rektum, atau tekak, yang merupakan kawasan di mana hubungan seksual biasanya dilakukan. Pada wanita, penyakit kelamin ini boleh menyebabkan jangkitan pada serviks. Selain itu, gonorea juga dapat terjadi ketika seorang ibu mengalami jangkitan ketika melahirkan. Kesan buruk juga boleh berlaku pada bayi, iaitu jangkitan mata.

Seseorang yang menderita gonore perlu segera mendapatkan rawatan untuk mengelakkan gangguan dan komplikasi yang berlarutan yang boleh berlaku. Salah satu cara untuk mengetahui sama ada anda menghidap penyakit ini adalah dengan melihat gejala gonorea. Walaupun begitu, gejala gonorea yang timbul boleh berbeza antara lelaki dan wanita boleh berbeza. Berikut adalah perbezaan gejala:

Gejala Gonore pada Lelaki

Gonorea yang berlaku boleh menyebabkan masalah pada bahagian badan yang lain, seperti sendi dan juga mata. Selain itu, mungkin tidak ada gejala ketika gonore berlaku pada lelaki. Namun, apabila ada gejala yang timbul, beberapa di antaranya terjadi meliputi:

  • Perasaan terbakar ketika membuang air kecil atau kencing.
  • Pelepasan kuning, putih, atau hijau dari hujung zakar.
  • Zakar tiba-tiba membengkak dan menyakitkan.
  • Kencing lebih kerap dari biasa.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perbezaan gejala gonore pada lelaki dan wanita, pakar dermatologi dan pakar sakit puan dari dapat menerangkannya dengan sangat lengkap. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Video, di aplikasi dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan. Jadi, muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: 4 Fakta Gonorea Penting Yang Perlu Anda Ketahui

Gejala Gonore pada Wanita

Selain lelaki, wanita juga tidak boleh menyebabkan gejala ketika menderita gonore lebih biasa. Walaupun mengalami simptom, tetapi kesan buruk yang berlaku mungkin lebih ringan daripada ketika menyerang lelaki. Anda mungkin keliru kerana jangkitan pada pundi kencing. Gejala yang boleh timbul ketika menderita gonorea adalah:

  • Pelepasan lebih banyak dari biasa.
  • Rasa pedih ketika membuang air kecil.
  • Pendarahan faraj yang berlaku antara waktu haid.
  • Pendarahan yang berlaku selepas hubungan seks.
  • Permulaan kesakitan semasa persetubuhan.
  • Merasa sakit perut atau pelvis.

Baca juga: Jangan Tukar Rakan Kongsi, Ini Gejala Mengancam Gonorea

Itulah beberapa perbezaan gejala gonore antara lelaki dan wanita. Sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang telah disebutkan, ada baiknya segera diperiksa agar jangkitan yang terjadi dapat diatasi dengan cepat. Dengan cara itu, segala kemungkinan komplikasi yang berlaku dapat dicegah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gonorea.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Saya Mengetahui Sekiranya Saya Mengalami Gonorea?

Recent Posts