7 Petua Mengatasi Vertigo pada Warga Emas

“Ketika mengalami vertigo, penderita merasa pening yang menyebabkan diri dan persekitarannya berputar. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, vertigo boleh membahayakan, terutamanya jika ia berlaku pada orang tua. Melakukan pergerakan cahaya, perlahan ketika menukar posisi, dan mengisi cecair adalah beberapa petua yang dapat dilakukan untuk mengatasi vertigo pada orang tua. "

Jakarta - Vertigo adalah keadaan pening yang menyebabkan penderita merasa diri mereka dan persekitarannya berputar. Keadaan ini dapat dialami oleh siapa saja, tetapi risikonya cukup tinggi bagi orang yang mempunyai kebiasaan merokok, minum alkohol, dan memasuki usia tua atau lebih dari 50 tahun.

Vertigo yang dialami oleh penderita juga bervariasi, mulai dari gejala ringan hingga parah. Keadaan ini tidak boleh diabaikan, terutamanya jika ia berlaku pada orang tua. Ubat dan penjagaan perlu dilakukan untuk mengelakkan perkara berbahaya berlaku. Ketahui petua mudah berikut untuk menangani vertigo pada orang tua.

Baca juga: Sebab Penyakit Vertigo Boleh membawa maut

Gejala Vertigo pada Warga Emas

Vertigo adalah gejala salah satu masalah kesihatan yang dialami oleh seseorang. Secara amnya, vertigo berlaku kerana gangguan pada telinga dalam dan gangguan otak atau sistem saraf pusat.

Keadaan ini lebih berisiko jika anda mengalami beberapa pencetus, seperti minum alkohol, mempunyai kebiasaan merokok, berumur lebih dari 50 tahun atau tua.

Malangnya, vertigo pada orang tua menyebabkan penurunan keseimbangan dan fungsi otot postur. Keadaan ini dianggap berbahaya kerana meningkatkan risiko orang tua mengalami kecederaan atau bahkan kematian akibat jatuh dan kemalangan.

Selain pening berpusing, terdapat beberapa keadaan lain yang dialami oleh orang yang mengalami vertigo. Gangguan keseimbangan, mual, muntah, kehilangan arah, berpeluh, kehilangan pendengaran, gangguan penglihatan, keletihan, kelemahan, dan kesukaran berjalan adalah gejala lain yang dialami oleh orang tua ketika mengalami vertigo.

Baca juga: Punca Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

Petua Mengatasi Vertigo pada Orang Tua

Vertigo boleh dirawat mengikut penyebabnya. Bahkan vertigo ringan biasanya hilang dengan sendirinya. Terdapat beberapa rawatan mudah yang boleh dilakukan untuk merawat vertigo pada orang tua, iaitu:

  1. Menemani warga tua untuk melakukan pergerakan ringan atau aktiviti fizikal. Latihan ringan yang dilakukan secara berkala boleh menyebabkan gejala yang dialami berkurang.
  2. Pastikan orang tua tidur dengan kepala lebih tinggi. Anda boleh menggunakan dua bantal yang selesa untuk disandarkan oleh orang tua ketika tidur.
  3. Elakkan perubahan kedudukan secara tiba-tiba. Sekiranya orang tua ingin bangun dari tidur, lakukan perlahan-lahan. Setelah bangun, anda harus duduk sebentar dan berdiri perlahan dengan pegangan tangan.
  4. Pastikan anda meletakkan perkara yang anda perlukan sesuai dengan badan anda. Elakkan memandang terlalu lama untuk mengambil barang. Keadaan ini boleh mencetuskan pening atau vertigo menjadi lebih teruk.
  5. Elakkan juga mengangkat kepala terlalu lama untuk mengelakkan vertigo bertambah buruk.
  6. Gerakkan kepala perlahan dan berhati-hati semasa melakukan aktiviti.
  7. Memenuhi keperluan cecair badan setiap hari untuk meredakan gejala vertigo yang dialami.

Sekiranya orang tua sering mengalami vertigo, sediakan tempat rehat yang selesa dan selamat. Elakkan tempat yang terlalu tinggi dan licin. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko kecederaan atau kemalangan ketika vertigo berlaku.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Boleh Menggugurkan Vertigo

Selain itu, jangan lupa untuk segera mengunjungi hospital terdekat dan memeriksa orang tua. Pemeriksaan yang tepat dapat menyebabkan penyebab vertigo pada orang tua dapat diketahui.

Dengan cara itu, orang tua boleh mendapatkan rawatan yang sesuai untuk penyebab vertigo. Elektroensefalografi, ujian pendengaran, ujian darah, posturografi, dan ujian imbasan adalah beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis vertigo.

Tidak perlu bersusah payah, anda boleh membuat janji di hospital tertentu untuk melakukan pemeriksaan. Cara, muat turun melalui App Store atau Google Play. Ia mudah, bukan? Ayuh, tunggu apa lagi, gunakan aplikasinya sekarang!

Rujukan:

Fizikal. Diakses pada tahun 2021. Punca Pening pada Orang Dewasa yang Lebih Tua?

Maklumat NHS. Diakses pada tahun 2021. Vertigo.

Kompas Web MD. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Pening pada Orang Dewasa yang Lebih Tua.

Recent Posts