Ini adalah perbezaan antara cirit-birit dan muntah

, Jakarta - Makan makanan secara sembarangan tanpa memperhatikan kebersihan boleh menyebabkan sakit perut. Sudah tentu, sakit perut boleh menjadi tidak selesa kerana anda harus berulang-alik ke tandas. Lebih buruk lagi, kebiasaan makan makanan secara sembarangan dapat menyebabkan anda mengalami cirit-birit atau muntah.

Sebenarnya, adakah cirit-birit dan muntah berbeza? Memandangkan kedua-duanya membuat penderita harus berulang-alik ke tandas, mungkinkah kedua penyakit ini sama? Berikut ini adalah penjelasan mengenai perbezaan antara cirit-birit dan muntah.

Baca juga: Inilah Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak. Jangan Salah, Ya!

Apa itu Cirit-birit dan Muntah?

Cirit-birit adalah keadaan apabila penghidapnya mengalami pergerakan usus (BAB) lebih kerap daripada biasa. Di samping itu, cirit-birit dicirikan oleh keadaan najis yang lebih berair daripada biasa. Penyakit ini biasanya berlanjutan selama beberapa hari dan dalam kes tertentu boleh bertahan hingga beberapa minggu.

Berdasarkan penelitian oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2007, cirit-birit adalah salah satu penyakit yang dapat menyebabkan kematian pada semua usia, yang berada di posisi ke-13. Sementara itu, berdasarkan kategori penyakit berjangkit, cirit-birit menempati kedudukan ke-3 setelah radang paru-paru dan tuberkulosis. Di samping itu, balita adalah kumpulan umur yang sering mengalami cirit-birit.

Umumnya, cirit-birit disebabkan oleh pengambilan makanan dan minuman yang telah dijangkiti bakteria, virus, atau parasit. Walaupun penyakit ini dianggap biasa, ia dapat membuat penderita mengalami dehidrasi. Apabila penyakit ini menjangkiti seseorang, anda mesti segera mengatasinya.

Sementara itu, muntah, menurut Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal, adalah jangkitan usus. Berbeza dengan cirit-birit, yang hanya menyebabkan penderita sering buang air besar, muntah boleh menyebabkan penghidapnya mengalami cirit-birit, kekejangan perut, mual dan muntah.

Seperti cirit-birit, muntah biasanya berlangsung selama beberapa hari dan dalam keadaan tertentu boleh berlangsung selama seminggu. Begitu juga dengan penghidapnya, muntah dapat dihidapi oleh orang-orang dari pelbagai peringkat usia. Muntah mesti diatasi dengan segera, kerana ia menyebabkan penderita mengalami dehidrasi.

Sekiranya anda mengalami muntah yang tidak hilang, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekarang anda boleh membuat janji temu dalam talian melalui aplikasi . Jadi, anda tidak perlu menunggu lama lagi.

Baca juga: 7 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Penyebab Cirit-birit dan Muntah yang berbeza

Cirit-birit boleh disebabkan oleh memakan makanan yang tercemar bakteria, parasit, dan virus, seperti norovirus dan rotavirus. Di samping itu, cirit-birit boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti pencemaran parasit yang menyebabkan cirit-birit dalam makanan atau minuman, penggunaan ubat seperti antibiotik, intoleransi atau alergi terhadap makanan tertentu, penyakit yang mengganggu saluran pencernaan, atau masalah pada usus besar.

Perbezaan antara cirit-birit dan muntah lain adalah bahawa muntah sering disebabkan oleh virus, bukan oleh parasit dan bakteria. Menurut Perpustakaan Perubatan Nasional, ada beberapa virus yang menyebabkan muntah, seperti rotavirus, norovirus, astrovirus, dan adenovirus enterik.

Terdapat beberapa penyebaran virus muntah yang perlu diketahui untuk pencegahan, seperti memakan makanan atau air yang tercemar dengan satu jenis virus, kontak langsung dengan orang yang mengalami muntah dan melalui objek yang terdedah kepada virus yang menyebabkan muntah.

Langkah Pencegahan Cirit-birit dan Muntah

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), untuk mencegah penyebaran penyakit ini, anda harus menjadikannya kebiasaan untuk makan makanan yang sihat dan bersih. Kedua-dua penyakit ini berlaku kerana pengambilan makanan dan minuman yang tercemar. Oleh itu, pastikan kebersihan makanan yang anda makan.

Selain memastikan kebersihan makanan dan minuman yang dimakan, anda juga harus menjaga kebersihan dengan selalu mencuci tangan sebelum menyiapkan dan memakan makanan. Jangan lupa untuk selalu menyediakan bahan makanan segar untuk dimakan. Pastikan juga memisahkan makanan mentah dan dimasak.

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Cirit-birit

Sekiranya anda terkena dua penyakit ini, anda boleh melakukan rawatan di rumah. Antaranya dengan memakan makanan yang kaya dengan kalium, natrium, dan serat. Elakkan pengambilan makanan yang terlalu manis, makanan goreng, kafein, dan produk tenusu.

Sekiranya keadaan semakin teruk, segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Ia mudah, bukan?

Rujukan:
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2019. Gastroenteritis Viral
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. Gastroenteritis Viral
Perpustakaan Perubatan Nasional. Diakses pada tahun 2019. Cirit-birit
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Diare

Recent Posts