Ketahui 13 Gejala Keradangan tonsil yang biasa

, Jakarta - Keradangan amandel adalah keadaan ketika amandel atau amandel menjadi radang atau dijangkiti. Keadaan ini juga dikenali sebagai tonsilitis atau tonsilofaringitis, dan sering dialami oleh kanak-kanak. Sebelum ini, harap maklum bahawa amandel atau amandel adalah dua kelenjar kecil yang terdapat di kerongkong. Kelenjar ini berfungsi sebagai pencegahan jangkitan, terutama pada anak-anak.

Namun, seiring bertambahnya usia, sistem imun anak akan semakin kuat, sehingga secara beransur-ansur peranan amandel tidak lagi diperlukan dan secara beransur-ansur akan menyusut. Kembali ke keradangan tonsil, keadaan ini umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Orang yang mengalami radang amandel biasanya akan mengalami pelbagai gejala yang tidak terlalu serius, tetapi cukup mengganggu.

Gejala yang berlaku secara umum adalah seperti berikut:

 1. Sakit tekak.

 2. Kesukaran atau kesakitan ketika menelan.

 3. Suara yang teruk.

 4. Batuk.

 5. Nafas berbau.

 6. Hilang selera makan.

 7. Sakit kepala.

 8. Leher yang tegang.

 9. Sakit di rahang dan leher kerana kelenjar getah bening yang bengkak.

 10. Tonsil yang kelihatan merah dan bengkak.

 11. Amandel yang mempunyai tompok putih atau kuning.

 12. Kesukaran membuka mulut.

 13. Letih dengan mudah.

Rawatan Keradangan Tonsil Yang Boleh Dilakukan

Dalam mendiagnosis radang amandel, doktor akan memulakan dengan memeriksa kerongkong, dan juga mengajukan pertanyaan mengenai gejala yang anda alami. Sekiranya keradangan disebabkan oleh jangkitan bakteria, gejala mungkin termasuk kelenjar getah bening yang membengkak di kerongkong, bintik nanah di sekitar amandel, dan / atau demam.

Sementara itu, jika radang amandel disebabkan oleh jangkitan virus, gejala yang muncul dianggap lebih ringan daripada jangkitan bakteria, dan sering disertai dengan gejala batuk dan hidung berair. Ujian lebih lanjut di makmal, seperti ujian darah, biasanya diperlukan oleh doktor untuk menentukan sama ada pesakit juga mempunyai keadaan lain, seperti demam kelenjar.

Sebilangan besar kes radang amandel biasanya sembuh dalam seminggu, dan jarang mengalami keadaan serius. Tidak ada ubat khusus untuk merawat radang amandel. Ubat biasanya diberikan untuk melegakan simptom, seperti ibuprofen atau paracetamol sebagai penghilang rasa sakit.

Langkah-langkah lain yang boleh diambil di rumah untuk meredakan gejala ketika keradangan tonsil berlaku adalah seperti berikut:

 • Minum banyak air.

 • Rehat yang cukup.

 • Berkumur dengan air garam suam beberapa kali sehari.

 • Mengambil lozenges (lozenges tekak).

 • Gunakan pelembap untuk melembapkan udara di dalam bilik.

 • Elakkan tempat dengan banyak asap, habuk, dan pencemaran.

Walau bagaimanapun, jika radang amandel cukup parah, doktor biasanya akan melakukan tindakan perubatan seperti:

1. Memberi Antibiotik

Diberikan ketika jangkitan bakteria adalah penyebab tonsilitis. Gejala akan bertambah baik dalam beberapa hari selepas mengambil antibiotik. Penting untuk melengkapkan dos untuk mengelakkan keadaan berulang atau ketahanan terhadap antibiotik.

2. Operasi

Pembedahan membuang tonsil dilakukan untuk membuang amandel yang dijangkiti jika keadaannya kronik, berulang, dan tidak bertindak balas terhadap rawatan dan menyebabkan komplikasi.

Itulah sedikit penjelasan mengenai radang amandel, gejala dan langkah rawatan yang boleh dilakukan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • Bolehkah Tonsil Menurun Sebagai Orang Dewasa?
 • Adakah Pembedahan Tonsillitis Berbahaya?
 • Cara Membezakan Tonsil dan Sakit Tekak

Recent Posts