Inilah Kelebihan Protein Whey sebagai Makanan Tambahan Sukan

"Sebagai makanan tambahan, protein whey sangat popular di kalangan pembina badan, atlet, dan orang-orang yang memerlukan protein tambahan. Selain itu, protein whey juga mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Salah satunya ialah ia dapat meningkatkan pertumbuhan jisim otot. "

Jakarta - Susu terdiri daripada dua jenis protein, kasein dan whey. Whey dan kasein dalam susu dapat dipisahkan melalui proses tertentu untuk membentuk produk baru. Nah, protein whey dianggap sebagai protein lengkap kerana mengandungi sembilan asid amino penting dan rendah laktosa. Atas sebab ini, protein whey sering digunakan sebagai makanan tambahan ketika seseorang menjalani latihan tertentu.

Pengambilan protein whey secara berkala dipercayai dapat meningkatkan sintesis protein otot dan mendorong pertumbuhan jisim otot tanpa lemak. Berikut adalah beberapa kelebihan protein whey sebagai makanan tambahan sukan.

Baca juga: Berikut adalah 7 Jenis dan Fungsi Protein untuk Badan

Kelebihan Whey Protein sebagai Makanan Tambahan

1. Mudah dicerna

Whey dalam susu adalah cecair yang kemudian dipisahkan semasa pengeluaran keju. Selain mengandungi asam amino lengkap, protein whey sangat mudah dicerna dan mudah diserap oleh usus jika dibandingkan dengan jenis protein lain. Secara amnya, protein whey tersedia dalam tiga bentuk, iaitu pekat (WPC), isolat (WPI), dan hidrolisat (WPH). Pekat adalah jenis yang paling biasa dan sangat berpatutan. Sebagai makanan tambahan, protein whey sangat popular di kalangan ahli bina badan, atlet, dan orang yang memerlukan protein tambahan.

2. Meningkatkan Pertumbuhan Otot

Jisim otot secara semula jadi merosot seiring bertambahnya usia. Apabila jisim otot menurun, peningkatan usia juga cenderung menyebabkan pengumpulan lemak, sehingga meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik. Namun, perubahan tubuh ini dapat diperlambat, dan dicegah dengan kombinasi latihan kekuatan dan diet yang tepat.

Latihan kekuatan ditambah dengan pengambilan diet protein tinggi atau suplemen protein telah terbukti menjadi strategi yang berkesan untuk mencegah perkembangan penyakit kronik. Protein whey boleh menjadi sumber protein berkualiti tinggi dan kaya dengan asid amino yang disebut leucine. Nah, leucine mampu meningkatkan pertumbuhan (anabolik).

Kerana kandungan leusinnya yang baik, protein whey terbukti berkesan untuk mencegah kehilangan massa otot yang berkaitan dengan usia dan untuk meningkatkan kekuatan dan bentuk yang baik.

Baca juga: 6 Pilihan Makanan Ini Tinggi Protein

3. Mengisi dan Mengurangkan Kelaparan

Salah satu halangan untuk berdiet adalah melawan rasa lapar. Salah satu muslihat untuk mengatasi ini adalah memilih jenis makanan yang dapat mengurangkan rasa lapar atau menjadikan anda kenyang lebih lama. Beberapa jenis makanan yang memberi kesan kenyang lebih lama biasanya makanan dengan komposisi makronutrien (protein, karbohidrat, dan lemak). Protein jauh lebih banyak daripada ketiga makronutrien.

Walau bagaimanapun, tidak semua protein mempunyai kesan yang sama terhadap rasa kenyang. Kecuali protein whey. Jenis protein ini dianggap lebih banyak pengisian daripada jenis protein lain, seperti kasein dan soya. Atas sebab ini, protein whey adalah pilihan bagi orang yang perlu makan lebih sedikit kalori untuk menurunkan berat badan.

4. Membantu Menurunkan Berat Badan

Meningkatkan pengambilan protein telah menjadi strategi penurunan berat badan yang paling popular. Sebabnya, pengambilan banyak protein dapat meningkatkan kehilangan lemak dengan menekan selera makan, meningkatkan metabolisme, dan membantu mengekalkan jisim otot sambil menurunkan berat badan. Protein whey terbukti sangat berkesan dalam membantu pembakaran lemak berbanding jenis protein lain.

Baca juga: Siapa yang Memerlukan Makanan Tambahan? Inilah Kriteria

Makanan Kaya dengan Protein

Selain meminum protein whey, pastikan pengambilan protein yang diperlukan oleh tubuh anda dipenuhi dari makanan. Bukan hanya untuk otot, protein adalah nutrien penting yang diperlukan untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan. Berikut adalah makanan yang kaya dengan kandungan protein haiwan dan sayur-sayuran, termasuk:

1. Sumber Protein Haiwan

Sumber protein haiwan berasal dari haiwan, seperti daging, ikan, udang, telur, susu, keju, makanan laut, dan yogurt. Walau bagaimanapun, makan jenis makanan laut tertentu seperti udang dan sotong tidak boleh berlebihan. Kerana, kedua makanan ini juga tinggi kolesterol, walaupun kadar proteinnya baik untuk tubuh.

2. Sumber Protein Sayur

Tidak hanya bersumber dari haiwan, protein juga dapat diperoleh dari pelbagai jenis sayur-sayuran. Sebagai contoh, brokoli juga mengandungi serat, kalium, vitamin C dan vitamin K, dan mengandungi banyak nutrien bioaktif yang dipercayai dapat melindungi tubuh dari barah. Selain itu, kekacang seperti kacang polong, kacang tanah, kacang, atau kacang kedelai, termasuk tauhu dan tempe juga mengandungi protein sayuran yang tinggi.

Sekiranya anda ingin memenuhi semua nutrien penting untuk kesihatan otot, anda boleh membeli makanan tambahan sukan seperti yang diperlukan dalam aplikasi . Tidak perlu beratur atau menunggu lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Faedah Kesihatan Berasaskan Kesihatan Whey Protein.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah faedah dan risiko protein whey?

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Makanan apa yang tinggi protein?

Recent Posts