Insomnia Tidur Bolehkah Gejala Hemiplegia?

Jakarta - Pernahkah anda mengalami perasaan “membanjiri” sesuatu ketika tidur? Sekiranya ada, perkara pertama yang terlintas di fikiran anda adalah kejadian yang berkaitan dengan mistik. Keadaan bertindih atau lumpuh tidur . Kekaburan biasanya dikaitkan dengan keadaan mistik, tetapi ini hanya mitos.

Baca juga: Apa yang perlu anda ketahui mengenai Sleep Paralysis

Lumpuh tidur berkaitan langsung dengan keadaan badan anda dan tabiat tidur anda. Walau bagaimanapun, kelebihan berat badan tidak memberi kesan kepada kesihatan anda. Ayuh, cari tahu apa yang menyebabkan seseorang mengalami rasa mati rasa semasa tidur.

Ketahui Sebab Seseorang Mengalami Sensasi Obesiti

Semasa anda tidur terdapat beberapa proses yang dilalui sehingga anda tertidur, iaitu tidur ringan, tidur nyenyak hingga ke tahap REM ( pergerakan mata yang cepat ). Semasa proses REM, otak mengirimkan isyarat untuk melemahkan otot-otot dalam badan sehingga anda tidak dapat bergerak ketika bermimpi.

Sensasi yang luar biasa atau lumpuh tidur berlaku apabila otak dan mekanisme badan tidak berfungsi selari semasa anda tidur. Ini menyebabkan anda bangun secara tiba-tiba ketika masih dalam peringkat REM. Apabila kitaran REM belum selesai tetapi anda terjaga, otak tidak bersedia untuk menghantar isyarat ke badan untuk menggerakkan otot-otot dalam badan lagi. Ini menyebabkan badan berasa kaku, sukar bernafas, dan tidak dapat bercakap.

Dalam beberapa kes, mereka mengatakan bahawa ketika mereka terlalu banyak makan, mereka dapat melihat makhluk ghaib, walaupun mereka hanya mengalami halusinasi. Secara amnya, lumpuh tidur dikaitkan dengan halusinasi. Halusinasi adalah kesan yang muncul di tubuh ketika mengalami separa sedar.

Baca juga: Kelumpuhan Tidur aka Obesiti Menyebabkan Mimpi buruk, Mitos atau Fakta?

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang mengalami lumpuh tidur , seperti kurang tidur, tahap tekanan tinggi, gangguan kesihatan mental seperti bipolar, mengalami gangguan tidur, tidur di punggung, dan penyalahgunaan dadah.

Adakah Gejala Hemiplegia Termasuk Sensasi Perasaan?

Obesiti tidak memberi kesan kepada kesihatan anda. Di samping itu, pertindihan atau lumpuh tidur bukan simptom penyakit, seperti hemiplegia. Hemiplegia adalah keadaan apabila terdapat kelumpuhan pada satu sisi badan. Keadaan ini disebabkan oleh kehilangan kemampuan menggerakkan otot akibat kerosakan otak yang disebabkan oleh faktor-faktor tertentu, seperti kecederaan otak atau strok strok . Secara amnya, kelumpuhan berlaku pada satu sisi yang bertentangan dengan bahagian otak yang mengalami kerosakan.

Orang yang mengalami hemiplegia boleh kehilangan kawalan kawalan pundi kencing, mengalami kesukaran berjalan, merasa kaku dan lemah di satu sisi badan, kehilangan keseimbangan, mengalami kesukaran bercakap, sukar menelan, dan sukar bernafas.

Bukan itu sahaja, biasanya penghidap hemiplegia mengalami gangguan koordinasi pergerakan. Ketahui tanda-tanda gejala hemiplegia sehingga anda dapat segera mendapatkan rawatan di hospital terdekat. Kini anda boleh membuat janji temu dengan doktor secara dalam talian hanya melalui aplikasi .

Baca juga: Nampaknya, ini adalah penyebab utama hemiplegia

Sudah tentu, penghidap hemiplegia memerlukan rawatan yang kuat untuk dapat kembali normal. Sedangkan seseorang yang semula jadi lumpuh tidur , harus tenang dan jangan melawan keadaan yang dialami. Kami mengesyorkan agar anda menumpukan perhatian dan perlahan-lahan menggerakkan jari atau wajah anda agar badan anda bergerak semula.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Kelumpuhan Tidur
Saraf tunjang. Diakses pada tahun 2019. Hemiplegia

Recent Posts