Ketahui 4 Fakta mengenai Kura-kura Brazil

"Sekiranya anda berencana untuk menggunakan kura-kura, nampaknya kura-kura jenis Brazil sesuai dipelihara. Selain aktif dan biasa dijumpai, penyu jenis ini dapat hidup dalam jangka waktu yang cukup lama, hingga 20 tahun, tentunya dengan perawatan yang baik. "

Jakarta - Penyu Brazil adalah salah satu jenis penyu yang paling popular untuk dijaga. Cara memeliharanya cukup mudah, kerana penyu jenis ini cenderung mempunyai sistem imun yang kuat. Selain itu, watak nakal menjadikan penyu ini disukai oleh banyak pemerhati. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya sebelum menyimpannya, periksa fakta lengkap kura-kura Brazil di bawah.

Baca juga: Cara Memilih Sangkar Landak Mini yang Tepat

1. Mudah Dijaga

Fakta kura-kura Brazil pertama adalah bahawa ia mudah dijaga. Haiwan ini berbeza dengan reptilia lain, kerana termasuk haiwan jinak dan tidak cerewet dari segi makanan. Haiwan ini dapat memakan makanan haiwan dan tumbuhan, kerana secara semula jadi kura-kura Brazil adalah omnivora atau memakan segalanya. Tetapi jika disimpan, anda tidak boleh memberi makanan secara sembarangan, kerana boleh membahayakan kesihatannya.

Haiwan ini sangat menyukai serangga, seperti jangkrik atau cacing. Selain itu, kura-kura Brazil juga sangat menyukai sayur-sayuran, seperti sawi, kangkung, dan wortel. Sekiranya anda begitu sibuk sehingga anda tidak dapat memberikan kedua-dua jenis makanan, anda boleh memberinya pelet. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan memberi terlalu banyak, dan harus seimbang dengan jenis makanan lain.

2. Reptilia Cukup Bijak

Kecerdasan mereka tidak dapat dibandingkan dengan mamalia, seperti anjing atau kucing. Tetapi jika dibandingkan dengan reptilia lain, kura-kura Brazil adalah salah satu yang paling pintar. Hebatnya, haiwan ini dapat mengenali siapa yang memilikinya. Dari kajian yang dilakukan, penglihatan kura-kura Brazil tidak kalah dengan mamalia, seperti anjing atau kucing.

Kura-kura Brazil adalah satu-satunya reptilia yang mempunyai penglihatan yang baik berbanding dengan jenis reptilia yang lain. Ini kerana kura-kura Brazil dapat mengawal otot mata seperti mamalia. Dia dapat menggerakkan matanya ke samping dan juga ke depan.

Baca juga: Cara menjaga kenari supaya suaranya merdu

3. Penularan Bakteria Salmonella

Fakta kura-kura Brazil seterusnya adalah bahawa ia dapat menyebarkan bakteria Salmonella. Bakteria boleh bergerak ketika penyu berada dalam keadaan najis. Penyu lebih mudah terkena bakteria kerana badannya bersentuhan langsung dengan tanah. Salmonella itu sendiri adalah bakteria yang menyerang sistem pencernaan manusia, terutama usus.

Walaupun penyakit ini biasa dan mudah diobati, anda perlu menjaga kebersihan penyu peliharaan anda agar tidak menjadi sumber penyakit bagi pemiliknya. Bakteria Salmonella Ia mungkin tidak berbahaya bagi orang dewasa kerana sistem imun mereka sudah terbentuk dengan baik, tetapi boleh membawa maut kepada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

4. Suka bersendirian

Fakta kura-kura Brazil yang terakhir adalah suka menyendiri. Seperti reptilia lain, kura-kura Brazil bersendirian dan tidak suka tinggal dalam kumpulan. Namun, di alam liar penyu jenis ini masih dapat dijumpai secara berkelompok, kerana kawasan wilayahnya yang berdekatan. Kumpulan kura-kura Brazil juga boleh didapati berhampiran bekalan makanan, atau semasa musim pembiakan.

Kura-kura Brazil lelaki mencapai kematangan seksual ketika berumur 2-3 tahun. Sementara kura-kura betina mencapai kematangan seksual ketika berumur lebih dari 5 tahun. Setelah musim pembiakan berakhir, kura-kura betina akan menggali tanah untuk menyimpan telurnya. Dalam satu musim pembiakan, penyu betina dapat bertelur sebanyak 5-20 telur.

Baca juga: Jenis Ikan Hiasan Air Tawar Sesuai untuk Pemula

Itulah beberapa fakta mengenai kura-kura Brazil yang perlu anda ketahui sebelum memutuskan untuk menyimpannya. Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan mengenai penjelasan di atas, sila bincangkannya secara langsung dengan doktor haiwandalam aplikasi , ya.

Rujukan:

Kelab Penyu & Kura-kura California. Diakses pada tahun 2021. Kura-kura Gergasi Brazil.

Pengembaraan Habitat Semula jadi. Diakses pada tahun 2021. Fakta Kura-kura Raksasa | Panduan Hidupan Liar Kepulauan Galapagos.

Recent Posts