Inilah Sebabnya Hidrogen Peroksida Berbahaya dan Maut

Jakarta - Hidrogen Peroksida dengan formula kimia H2O2 adalah sebatian kuat yang biasa digunakan dalam pemutihan, cecair anti-infeksi, ubat gigi, dan bahan lain. Sebatian ini adalah agen pengoksidaan larut dalam air dan komponen utamanya adalah oksigen dan hidrogen. Walaupun formula kimia serupa dengan air (H2O), sifat fizikal dan kimia bahan ini sangat berbeza dengan air. Dalam bentuk semula jadi, sebatian ini mempunyai warna biru jernih dan terasa lebih likat jika dibandingkan dengan air.

Penggunaan Hidrogen Peroksida

Seperti disebutkan sebelumnya, hidrogen peroksida banyak digunakan dalam komposisi pelbagai produk rumah tangga seperti produk pemutihan, pembasmi kuman, dan bahkan produk kecantikan. Berikut adalah beberapa penggunaan hidrogen peroksida dalam kehidupan seharian yang sering kita hadapi:

 • Hidrogen peroksida biasanya digunakan untuk membersihkan noda dari permukaan logam atau seramik seperti sink dan pelbagai jenis peralatan dapur yang lain. Anda boleh mencampurkan sesendok hidrogen peroksida dengan air dan menggunakannya untuk menyikat atau menggosok kawasan yang kotor.
 • Hidrogen peroksida juga biasa digunakan untuk membersihkan noda degil pada pakaian seperti noda warna yang sangat sukar dikeluarkan. Dengan menggunakan bahan ini, anda dapat dengan mudah mengeluarkan cat dari pakaian yang diperbuat daripada seluar jeans.
 • Hidrogen peroksida dapat digunakan untuk menghilangkan cetakan yang muncul di permukaan seramik seperti tab mandi, hiasan, atau benda lain.
 • Hidrogen peroksida juga sering digunakan untuk membersihkan noda darah lama pada pakaian. Tuangkan hidrogen peroksida terus ke pakaian, kemudian bilas dengan air.
 • Hidrogen peroksida juga dapat membantu menghilangkan kutu, bakteria, atau jamur yang tersisa di tempat tidur

Baca juga: Hati-hati dengan Jamur Kuku yang Boleh Merosakkan Penampilan

Bahaya Hidrogen Peroksida

Walaupun banyak kegunaannya, hidrogen peroksida juga berpotensi menyebabkan bahaya kepada tubuh dan alam sekitar. Terutama jika anda menggunakannya di luar cadangan doktor atau dos yang tepat. Bahaya hidrogen peroksida jika tidak digunakan dengan cermat meliputi:

 • Produk ini tidak boleh digunakan untuk merawat luka dalam atau luka bakar yang serius kerana ini boleh menyebabkan luka bakar mengembang.
 • Produk ini boleh menyebabkan kerengsaan mata dan kerosakan pada mata dan organ badan yang lain.
 • Hidrogen peroksida boleh menyebabkan air tercemar
 • Keracunan hidrogen peroksida boleh menyebabkan beberapa gejala seperti sakit tekak, batuk, pening, mual, sesak nafas, bintik-bintik putih kemerahan pada kulit, terbakar sinar matahari, penglihatan kabur, luka bakar dalam yang teruk, dan sakit perut.
 • Menelan produk ini dalam tahap tinggi boleh menyebabkan kerengsaan atau ulser gastrik. Gejala termasuk muntah, mual, dan bahkan muntah darah. Memberi melalui IV juga dapat menyebabkan keradangan saluran darah di tempat suntikan, serta reaksi alergi yang mengancam nyawa.
 • Bahan ini boleh menyebabkan atau mempercepat kebakaran dan letupan akibat geseran, panas atau pencemaran
 • Pengambilan hidrogen peroksida boleh menyebabkan pengeluaran busa yang dapat menyekat saluran udara dan menyebabkan kerosakan pada paru-paru. Menelan kandungan ini juga boleh menyebabkan kelesuan, kekeliruan, sawan koma.
 • Penyelesaian penyedutan dengan kadar hidrogen peroksida yang tinggi boleh menyebabkan batuk dan pembengkakan membran mukus

Baca juga: 5 Cara Semula Jadi Untuk Menghilangkan Toksin Dalam Badan Yang Anda Boleh Meniru

Anda tidak mahu kesan seperti yang berlaku di atas berlaku kepada anda, bukan? Oleh itu, pastikan anda menggunakan hidrogen peroksida seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mempunyai masalah lain yang berkaitan dengan alahan ubat, tanyakan kepada doktor melalui permohonannya . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts