Bilakah Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Janin?

, Jakarta - Bagi banyak pasangan, kehamilan adalah sesuatu yang dinanti-nantikan. Pada trimester pertama, ibu akan merasakan perubahan badan yang berkaitan dengan hormon seperti: sakit pagi. Untuk memeriksa kesihatan anda semasa kehamilan, penting untuk melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar kandungan anda.

Semasa pemeriksaan dengan pakar sakit puan, doktor biasanya mengesyorkan agar ibu melakukan pemeriksaan ultrasound. Melalui pemeriksaan ini, doktor juga biasanya membiarkan ibu mendengar degupan jantung janin, dan menjelaskan keadaan janin di rahim dengan lebih terperinci. Namun, bila ibu dapat mendengar degupan jantung janin di dalam rahim?

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah kelainan pada kehamilan

Mendengar degupan jantung janin

Mendengar degupan jantung bayi buat pertama kalinya adalah sesuatu yang dinanti-nantikan dan dapat mendorong bakal ibu bapa yang baru. Denyutan jantung janin pertama kali dapat dikesan dengan ultrasound vagina pada 5 1/2 hingga 6 minggu selepas kehamilan. Ketika itulah tanda-tanda pertama embrio berkembang kadang-kadang dapat dilihat.

Pada usia kira-kira 7 minggu hamil, degupan jantung dapat didengar dengan lebih baik. Pada masa itu, doktor dapat menjadualkan ultrasound perut untuk memastikan kehamilannya sihat.

Baca juga: 3 Cara Mengira Umur Kehamilan

Pemeriksaan Ultrasound untuk Pengesanan Denyutan Jantung Janin

Setelah ujian kehamilan positif, doktor mengesyorkan menjadualkan imbasan ultrasound kehamilan awal sekitar 7 hingga 8 minggu kehamilan. Walau bagaimanapun, sebilangan pegawai perubatan menjadualkan ultrasound pertama ketika usia kehamilan antara 11 dan 14 minggu.

Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkan imbasan ini seawal 6 minggu jika anda mengalami beberapa perkara, seperti:

  • Pernah mengalami keadaan perubatan sebelumnya;

  • Mengalami keguguran;

  • Pada kehamilan sebelumnya, mengalami kesukaran untuk mengekalkan kehamilan.

Semasa peperiksaan ultrasound pertama, doktor atau juruteknik ultrasound akan memeriksa perkara berikut:

  • Sahkan kehamilan yang berdaya maju, dan periksa kehamilan molar atau ektopik yang tidak dapat dilaksanakan;

  • Sahkan degupan jantung janin, degupan jantung janin antara 90-110 denyutan seminit (bpm) pada 6-7 minggu. Pada minggu kesembilan, degupan jantung janin yang sihat adalah 140-170 bpm.

  • Mengukur panjang mahkota hingga ke punggung, yang membantu menentukan usia kehamilan;

  • Mengesan kehamilan yang tidak normal.

Sekiranya anda telah melakukan ujian kehamilan di rumah, segera periksa diri anda ke hospital untuk mengesahkan kehamilan. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan pakar sakit puan terlebih dahulu melalui aplikasi .

Baca juga: 5 Petua Untuk Wanita Hamil Yang Masih Berfungsi

Bagaimana jika degupan jantung janin sukar dikesan?

Hal ini sangat mungkin berlaku apabila doktor merasa sukar untuk memeriksa degupan jantung janin, terutamanya ketika pertama kali melakukan pemeriksaan ultrasound. Secara amnya, keadaan ini berlaku kerana anda memeriksanya terlalu awal. Namun, ibu tidak perlu risau. Doktor boleh menjadualkan ultrasound lain dalam satu hingga dua minggu.

Sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan degupan jantung janin sukar didengar termasuk ibu yang mempunyai rahim berujung atau ibu yang mempunyai perut besar. Sekiranya tidak ada degupan jantung yang dikesan, doktor akan memeriksa ukuran janin.

Selepas minggu ke-6 dan tidak ada kantung kehamilan, doktor akan meminta anda melakukan ujian darah untuk mengesahkan kehamilan, atau meminta anda kembali beberapa hari kemudian untuk melakukan ultrasound.

Kajian pada tahun 1999 dipetik Garis Kesihatan dilaporkan, jika degupan jantung dikesan pada 6 minggu, ada kemungkinan 78 peratus untuk meneruskan kehamilan. Pada 8 minggu, ada kemungkinan 98 persen, dan meningkat menjadi 99,4 persen setelah 10 minggu. Ini membuktikan bahawa pemeriksaan berkala dengan pakar obstetrik diperlukan untuk menjaga kesihatan ibu dan janin.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Saya Boleh Mendengar Degupan Jantung Bayi Saya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Berapa Awal Anda Boleh Mendengar Denyutan Jantung Bayi pada Ultrasound dan Telinga?
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. Adakah 'Denyut Jantung Janin' Benarkah Denyutan Jantung pada 6 Minggu?

Recent Posts