Ketahui 6 Cara Mencuci Tangan Dengan Betul

, Jakarta - Mencuci tangan adalah aktiviti yang mudah tetapi dapat membantu melindungi anda dan keluarga dari pelbagai penyakit berjangkit. Terutama semasa wabak seperti sekarang, mencuci tangan adalah salah satu protokol kesihatan yang mesti dilakukan untuk mencegah penyebaran virus korona.

Malangnya, masih ada orang yang menganggap masalah mencuci tangan dengan ringan dan cenderung melakukannya secara sembarangan. Sebenarnya, mencuci tangan perlu dilakukan dengan cara yang betul agar berkesan mencegah penularan penyakit. Oleh itu, ketahui cara mencuci tangan dengan betul di sini.

Baca juga: Mana yang lebih baik, mencuci tangan atau menggunakan pembersih tangan?

Cara mencuci tangan dengan betul

Tahukah anda, kuman mudah merebak di tangan anda jika anda menyentuh permukaan atau objek yang tercemar, kemudian menyentuh wajah anda atau menyediakan makanan dan minuman secara langsung dengan tangan yang tidak dicuci. Dengan mencuci tangan, anda dapat mencegah kemasukan kuman penyakit pada tangan anda ke dalam badan.

Inilah cara mencuci tangan dengan betul, iaitu:

 1. Basahkan tangan anda dari tapak tangan ke lengan tengah dengan air bersih yang bersih (suam atau sejuk).
 2. Tuangkan sabun secukupnya dan sapukan ke tangan anda untuk menutup seluruh permukaan tangan anda.
 3. Gosokkan tapak tangan dan bahagian belakang tangan anda secara bergantian. Jangan lupa menggosok jari dan antara jari anda sehingga bersih. Kemudian, bersihkan bahagian bawah kuku. Bersihkan kedua ibu jari dengan menggenggam dan memutar ibu jari secara bergantian.
 4. Gosokkan tangan sekurang-kurangnya 20 saat atau bersamaan menyanyikan lagu 'Selamat Hari Jadi' dari awal hingga akhir dua kali.
 5. Bilas tangan dengan baik di bawah air yang bersih.
 6. Keringkan tangan anda menggunakan tuala bersih atau bawah pengering tangan .

Oleh itu, semasa mencuci tangan, pastikan anda membersihkan semua permukaan dan kawasan tangan, jari, dan pergelangan tangan dengan teliti.

Baca juga: Ketahui 11 Fakta Unik mengenai Mencuci Tangan

Bilakah Mencuci Tangan?

Untuk menjaga kesihatan anda dan orang yang anda sayangi, disarankan agar anda selalu mencuci tangan, terutamanya ketika risiko terkena dan menyebarkan kuman lebih tinggi. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mengesyorkan mencuci tangan pada waktu berikut:

 • Sebelum, semasa, dan selepas menyediakan makanan.
 • Sebelum dan selepas makan.
 • Sebelum dan selepas merawat orang di rumah yang sakit muntah atau cirit-birit.
 • Sebelum dan selepas merawat luka.
 • Selepas menggunakan tandas.
 • Setelah menukar lampin atau membersihkan anak yang telah menggunakan tandas.
 • Selepas meniup hidung, batuk, atau bersin.
 • Setelah menyentuh haiwan, makanan haiwan, atau sisa haiwan.
 • Setelah mengendalikan makanan haiwan atau makanan peliharaan.
 • Setelah membuang sampah.

Pemilihan Sabun Tangan

Menggunakan sabun tangan biasa sudah cukup untuk membasmi kuman tangan anda, seperti sabun antibakteria yang dijual bebas. Sebenarnya, kajian mendapati bahawa sabun antibakteria tidak lebih berkesan membunuh kuman daripada sabun yang biasa digunakan setiap hari.

Pada tahun 2017, Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) melarang penggunaan produk sabun antibakteria yang mengandung triclosan dan triclocarban kerana tidak berkesan, dan sebenarnya boleh memberi kesan negatif, seperti mencetuskan reaksi alergi, menyebabkan ketahanan bakteria dan gangguan endokrin.

Selain itu, tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa suhu air membuat perbezaan dalam membunuh bakteria. Menurut satu kajian, mencuci tangan dengan air suam nampaknya tidak menghilangkan lebih banyak kuman.

Jadi, anda boleh menggunakan sabun apa pun untuk mencuci tangan, seperti sabun cair, sabun bar, atau sabun antibakteria dan basuh tangan anda di bawah air pada suhu yang selesa untuk anda.

Baca juga: Cegah Corona dengan Mencuci Tangan, Adakah Anda Perlu Menggunakan Sabun Khas?

Itulah kaedah yang betul untuk mencuci tangan. Anda boleh membeli produk sabun tangan atau pembersih tangan melalui aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bila dan Bagaimana Mencuci Tangan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Langkah Mencuci Tangan Dengan Betul

Recent Posts