Ketahui Lebih Lanjut mengenai Penurunan Kesedaran dalam bidang Perubatan

, Jakarta - Anda harus tahu bahawa kesedaran adalah keadaan ketika seseorang memberikan respons yang sesuai terhadap lingkungan dan orang di sekitarnya. Kesedaran ditandai dengan pemahaman seseorang tentang di mana dia berada, siapa dia, di mana dia tinggal, dan pada masa itu.

Perkara yang paling penting adalah kesedaran seseorang tentang tempat, masa, dan orang di sekelilingnya. Apabila kesedaran menurun, kemampuan seseorang untuk bertindak balas terhadap lingkungan sekitarnya akan berkurang, sehingga sukar baginya untuk mengenali dirinya sendiri, orang lain, tempat, dan waktu pada waktu itu.

Kesedaran yang menurun berbeza dengan pengsan yang hanya bertahan sebentar dan kembali ke kesedaran sepenuhnya selepas itu. Kehilangan kesedaran mungkin berterusan untuk jangka masa yang lebih lama.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila badan anda pengsan

Tahap kesedaran seseorang yang tidak normal menggambarkan keadaan ketika seseorang mengalami penurunan fungsi kognitif atau tidak responsif terhadap rangsangan. Keadaan perubatan yang paling serius atau boleh mengancam nyawa boleh merosakkan otak dan mempengaruhi tahap kesedaran seseorang.

Sering kali tahap kesedaran yang turun naik dapat merosot dengan cepat dari satu tahap ke tahap yang lain. Akibatnya, seseorang memerlukan diagnosis tepat pada masanya dan juga rawatan segera. Tahap berikut akan dilalui sehingga seseorang mengalami penurunan kesedaran hingga tidak sedarkan diri:

  1. Compos Mentis (sedar), yang merupakan kesedaran normal, sedar sepenuhnya, dapat menjawab semua soalan mengenai persekitaran di sekitarnya.
  2. Apathy, yang merupakan keadaan kesadaran yang enggan berhubungan dengan persekitarannya, sikapnya tidak peduli.
  3. Delirium, iaitu kegelisahan, disorientasi (orang, tempat, masa), memberontak, menjerit, berhalusinasi, kadang-kadang berfantasi.
  4. Somnolence (kelesuan), iaitu penurunan kesedaran, tindak balas psikomotor yang lambat, mudah tertidur, tetapi kesedaran dapat pulih ketika dirangsang (mudah terbangun) tetapi tertidur kembali, mampu memberikan jawapan secara lisan.
  5. Stupor (soporo koma), yang merupakan keadaan seperti tidur nyenyak, tetapi terdapat tindak balas terhadap kesakitan.
  6. Koma (koma), yang tidak dapat dibangunkan, tidak ada tindak balas terhadap rangsangan apa pun (tidak ada tindak balas kornea atau refleks gag, mungkin juga tidak ada tindak balas pupil terhadap cahaya.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Menolong Orang yang Pingsan

Terdapat salah satu kaedah penilaian yang paling biasa digunakan oleh doktor untuk mengukur tahap kesedaran seseorang, iaitu Skala Koma Glasgow (GCS). Kaedah penilaian ini agak mudah. Sejak pertama kali ditemui hingga sekarang, kaedah ini masih dianggap berkesan dan objektif untuk menilai tahap kesedaran seseorang.

Doktor biasanya menggunakan penilaian GCS pada orang yang baru-baru ini mengalami kecederaan kepala akut atau terdedah kepada pelbagai keadaan kecemasan perubatan. Contohnya, strok, iskemia, abses otak, keracunan, kecederaan fizikal umum, hingga koma bukan trauma.

Kaedah penyelidikan GCS dilakukan dengan memerhatikan tindak balas mata, kemampuan bertutur, dan pergerakan tubuh orang yang mengalami keadaan ini. Walaupun dapat digunakan untuk menentukan tahap kesedaran seseorang, penilaian GCS tidak dapat digunakan untuk menentukan penyebab kehilangan kesedaran seseorang dan bahkan koma.

Baca juga: Wanita Pingsan Lebih Kerap Daripada Lelaki, Benarkah?

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai penurunan kesedaran dalam bidang perubatan. Sekiranya rakan sekerja anda mengalami kehilangan kesedaran, anda sekarang akan lebih mengetahui prosesnya. Anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk maklumat lebih lanjut mengenai kehilangan kesedaran. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Recent Posts