Air di telinga anda, sekiranya anda pergi ke ENT?

, Jakarta - Adakah perlu pergi ke THT ketika air masuk ke telinga? Perlu diingat bahawa air yang terperangkap biasanya hilang tanpa tindakan doktor. Sebenarnya, rawatan di rumah dapat membantu menghilangkan rasa tidak selesa.

Namun, jika air masih terperangkap setelah 2 hingga 3 hari atau ketika menunjukkan tanda-tanda jangkitan, ada baiknya segera menghubungi doktor anda. Maklumat lebih lanjut mengenai menangani telinga yang tertelan air boleh dibaca di sini!

Mengendalikan air di telinga tanpa doktor

Bagaimana anda tahu jika telinga anda mempunyai air di dalamnya? Telinga yang terperangkap di dalam air sering menimbulkan sensasi kesemutan di telinga. Sensasi ini boleh meluas ke tulang rahang atau tekak. Anda juga mungkin tidak dapat mendengar dengan baik atau hanya mendengar suara yang teredam.

Biasanya, air mengalir dengan sendirinya. Jika tidak, air yang terperangkap boleh menyebabkan jangkitan telinga. Telah disebutkan sebelumnya bahawa jika anda mendapat air di telinga anda, anda boleh mengatasinya sendiri, bagaimana cara mengatasinya?

1. Menggoncang cuping telinga

Kaedah pertama ini secara langsung dapat mengeluarkan air dari telinga. Tarik atau goyangkan cuping telinga dengan perlahan sambil memiringkan kepala dengan gerakan ke bawah ke arah bahu. Anda juga boleh menggelengkan kepala dari sisi ke sisi.

2. Memiringkan Telinga

Dengan teknik ini, graviti akan membantu air mengalir keluar dari telinga. Berbaring di sebelah anda selama beberapa minit, dengan kepala anda menggunakan tuala untuk menyerap air. Air perlahan-lahan keluar dari telinga.

3. Buat Vakum

Ini akan mewujudkan vakum yang dapat menyedut air. Miringkan kepala anda ke sisi, dan letakkan telinga anda ke telapak tangan yang cawan, untuk membuat penutup yang ketat. Kemudian condongkan kepala ke bawah untuk membiarkan air mengalir.

Sekiranya rawatan di rumah tidak berfungsi, jangan gunakan penyapu telinga, jari, atau benda lain untuk menggali di dalam telinga. Melakukan ini boleh memperburuk keadaan dengan menambahkan bakteria ke kawasan itu, mendorong air lebih dalam ke telinga, mencederakan saluran telinga, dan menusuk gendang telinga.

Tanda-tanda Jangkitan Telinga

Air di telinga boleh menyebabkan jangkitan. Bagaimana anda tahu jika anda mempunyai jangkitan telinga? Anda harus segera menghubungi doktor sekiranya:

1. Gejala tidak bertambah baik dalam masa 3 hari.

2. Suhu badan yang meningkat kerana demam yang menyertainya mungkin menunjukkan jangkitan yang lebih serius.

3. Jangkitan telinga dialami secara berkala, kerana akhirnya dapat menyebabkan gangguan pendengaran.

4. Gejala jangkitan telinga muncul pada kanak-kanak di bawah 6 bulan.

5. Terdapat pelepasan, nanah atau cairan berdarah dari telinga.

6. Kesakitan menjadi teruk.

7. Gejala lain muncul sendiri termasuk muntah, sakit kepala, leher kaku, mengantuk dan kehilangan keseimbangan.

Maklumat lebih lanjut mengenai jangkitan telinga boleh ditanya terus melalui . Perlu membeli ubat? Hanya pesan melalui , ya!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 12 Cara Mengeluarkan Air dari Telinga Anda.

Dapatkan Penjagaan Segera. Diakses pada 2021. Bilakah Anda Perlu Berjumpa dengan Doktor untuk Jangkitan Telinga?

Recent Posts