Rawat Keratosis Pilaris dengan Rawatan Rumah Ini

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami keadaan di mana permukaan kulit menjadi kasar dan lebam kecil seperti jerawat muncul? Ia adalah keratosis pilaris atau juga dikenali sebagai penyakit kulit ayam. Walaupun tidak menjengkelkan kerana tidak menyebabkan gatal atau sakit, namun keratosis pilaris dapat mengurangkan penampilan kulit penghidapnya. Namun, jangan risau, keratosis pilaris dapat dirawat secara bebas di rumah. Ayuh, dapatkan rawatan di rumah untuk mengatasi keadaan ini di sini.

Mengenal Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh lebam kecil seperti lebam yang dapat membuat kulit menjadi kasar, sehingga terasa seperti kertas pasir. Benjolan biasanya berwarna merah atau putih yang kadang-kadang boleh membengkak. Penyakit kulit ini paling sering muncul pada kulit lengan, paha, pipi, dan punggung, tetapi juga boleh muncul pada alis, wajah, atau kulit. Keratosis pilaris berlaku kerana penumpukan keratin pada kulit di satu kawasan badan. Keratin sendiri adalah protein yang melindungi kulit daripada bahan dan jangkitan berbahaya. Penumpukan keratin akhirnya menyumbat dan menyekat folikel rambut.

Keratosis pilaris boleh berlaku pada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Apabila dialami oleh remaja dan kanak-kanak, masalah kulit ini biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya ketika mereka semakin tua. Orang yang mempunyai jenis kulit kering juga berisiko tinggi terkena keratosis pilaris. Masalah kulit ini boleh bertambah buruk dalam cuaca sejuk, tetapi akan hilang sendiri apabila suhu mulai lembap. Orang dengan penyakit kulit tertentu, seperti eksim, psoriasis, alergi, atau jangkitan kulat juga cenderung mengalami keratosis pilaris.

Walau bagaimanapun, keratosis pilaris bukanlah penyakit kulit yang berbahaya dan tidak dapat menular dari satu orang ke orang lain.

Baca juga: 3 Gejala Keratosis Pilaris Yang Perlu Anda Ketahui

Rawatan untuk Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris sebenarnya tidak memerlukan rawatan khas, kerana penyakit kulit ini biasanya sembuh dengan sendirinya. Sebilangan besar pilihan rawatan hanya bertujuan untuk melembutkan penumpukan keratin pada kulit. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk keratosis pilaris:

  • Pengelupas topikal . Ubat itu, yang biasanya dalam bentuk krim, dapat melembapkan kulit kering dan menyingkirkan sel-sel kulit mati.

  • Retinoid topikal . Retinol adalah turunan vitamin A yang berguna untuk membantu proses pergantian sel dan mencegah penyumbatan folikel rambut. Ubat ini biasanya juga dalam bentuk krim atau ubat topikal.

  • Terapi laser. Rawatan ini dilakukan dengan menembakkan sinar laser ke kulit yang terkena keratosis pilaris. Terapi laser ini perlu dilakukan beberapa kali agar kesannya pada kulit.

Baca juga: Tidak Perlu Pemeriksaan Khas, Inilah Cara Mengesan Keratosis Pilaris

Rawatan Rumah untuk Keratosis Pilaris

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, anda juga perlu melakukan rawatan di rumah supaya keratosis pilaris dapat sembuh dengan cepat. Berikut adalah rawatan rumah yang dapat membantu anda menangani keratosis pilaris:

  • Tidak boleh mandi terlalu lama, supaya kulit tidak kering. Mandi selama 5 hingga 10 minit sudah cukup.

  • Gunakan sabun ringan yang tidak menggunakan pewangi dan pewarna.

  • Pasang pelembap atau pelembap di rumah untuk memastikan udara sentiasa lembap, supaya kulit tidak cepat kering.

  • Gunakan pakaian longgar yang diperbuat daripada kapas yang dapat menyerap peluh.

Baca juga: Kenali Xerosis Yang Menjadikan Kulit Gatal dan Kering

Sekiranya anda ingin membeli ubat yang anda perlukan untuk merawat keratosis pilaris, beli melalui aplikasi . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

Gaya gaya. Diakses 2019. 14 Rawatan Rumah untuk Merawat Keratosis Pilaris (Benjolan Pada Kulit).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Keratosis pilaris - Diagnosis dan rawatan.

Recent Posts