Ketika Sakit, Rehat Tempat Tidur atau Bersenam?

Jakarta - Tidak sedikit orang yang bingung memilih rehat di atas katil atau bersenam ketika sakit. Mungkin anda pernah mendengar nasihat seperti, "Jangan mendengarkan kesakitan, itu akan bertambah buruk kemudian, lebih baik hanya bersenam," Adakah anda fikir nasihat itu benar dan membuat orang yang sakit menjadi lebih baik?

Sebenarnya pemahaman seperti itu timbul kerana salah faham pendapat orang-orang di sekitar anda, mengenai apa yang harus dilakukan ketika anda sakit. Ramai orang juga beranggapan bahawa jika anda berpeluh, badan anda akan merasa lebih baik, atau bersenam boleh membuat tubuh "lupa" sama seperti yang menyakitkan. Pemahaman ini tidak sepenuhnya salah, dengan syarat tubuh sebenarnya sihat, tidak sakit.

Dengan kata lain, "kesakitan" yang anda rasakan sebenarnya adalah perasaan tidak selesa kerana badan anda jarang bergerak, alias terlalu pasif. Contohnya, terlalu banyak duduk dan malas bersenam. Anda boleh menyingkirkan "penyakit" seperti ini dengan memaksa diri anda bersenam, sehingga menimbulkan keringat.

Lihat Isyarat dari Badan

Menurut buku itu Mitos dan Fakta Sukan & Yoga, konsep bersenam ketika berpeluh ketika badan benar-benar sakit, bukan sahaja tidak berkesan, tetapi juga boleh membawa maut. Sebenarnya, kesakitan pada peringkat awal adalah isyarat kepada anda untuk "memberitahu" jika terdapat masalah di dalam badan anda. Seterusnya, anda sebagai pemilik badan perlu menyiapkan organ tubuh untuk "bersedia melawan" sumber penyakit dan menyembuhkan badan anda sendiri. Namun, bagaimana?

Tidak perlu panik, ada pelbagai cara, sungguh. Anda boleh merehatkan beberapa organ badan, membatasi aktiviti harian (tidak bergerak sama sekali), atau memakan makanan yang diperlukan sebagai "peluru". Semua kaedah ini mempunyai tujuan yang sama, iaitu untuk mengumpulkan tenaga sebaik mungkin agar tubuh dapat "melawan" dan menang melawan penyakit.

Rehat Berkesan

Ingat, semasa badan memancarkan isyarat kesakitan, anda mesti berjaga-jaga. Itulah sebabnya anda perlu berehat dengan segera. Beri badan anda peluang untuk memaksimumkan semua kemampuan "penyembuhan diri". Caranya mudah, berehat dengan betul, menyediakan bekalan nutrien, dan air yang mencukupi.

Sebaiknya anda tidak terburu-buru minum ubat seperti menghentikan demam atau sakit kepala. Sebabnya ialah ubat penahan sakit tidak berfungsi sebagai punca masalah.

Tidur atau rehat boleh menjadi cara paling kuat untuk sihat ketika anda sakit. Semasa anda tidur, badan anda mengaktifkan "tentera" sel darah putih sebagai sistem imun untuk melawan penyakit. Kata-kata pakar dalam buku Faktor Mikroba, sel darah putih bernama Makrofag dan Neutrofil akan bertindak melawan bakteria dan virus yang memasuki badan. Sekiranya dua sel putih hilang, ada pertolongan lain dari sel limfa (limfa) yang lebih berkesan melawan bakteria dan virus, sambil menghasilkan sejenis antibodi badan.

Sakit Sakit, Mesti Rehat di atas katil?

Jadi bila rehat di atas katil atau bersenam ketika sakit? Ternyata tidak semudah itu dipilih.

Kadang-kadang, rehat di atas katil bukan menjadi pilihan terbaik bagi orang yang menderita penyakit yang teruk dan panjang seperti barah. Macam mana boleh jadi? Kerana rehat di atas katil tidak memberi peluang kepada tubuh untuk lebih aktif, jadi ada kesan yang merugikan. Sebagai contoh, sistem limfa tidak berfungsi dengan berkesan, jisim otot menurun dengan perlahan, sehingga prestasi organ seperti jantung dan paru-paru menurun.

Keajaiban sukan untuk orang sakit juga dapat dinyatakan oleh pakar dalam buku ini Kecergasan Kanser. Buku itu mengungkapkan, penghidap barah yang aktif bergerak mengatakan bahawa mereka merasakan tubuh mereka lebih normal, daripada ketika mereka harus berbaring di tempat tidur dan tidak melakukan apa-apa.

Jadi, Bijaklah pada badan anda sendiri. Beri badan peluang untuk berehat ketika isyarat sakit mula muncul. Sekiranya tidak pulih, segera hubungi doktor anda. Sekiranya anda mendapat diagnosis penyakit yang agak teruk, ikuti arahan doktor. Nanti doktor akan menyediakan program penyembuhan untuk mengaktifkan fungsi badan seperti biasa.

Baiklah, agar anda tidak mengambil langkah yang salah untuk memilih rehat di atas katil atau bersenam ketika sakit, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi untuk bertanya mengenai masalahnya . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts