7 Makanan yang Baik untuk Dimakan pada Diabetes Mellitus Diet

, Jakarta - Orang dengan diabetes mellitus harus mengetahui makanan dan minuman yang mereka makan. Ini kerana penting untuk menjaga kadar gula darah dalam keadaan seimbang. Seperti diketahui, diabetes mellitus adalah penyakit yang terjadi disebabkan oleh peningkatan kadar gula dalam darah. Oleh itu, penting untuk mengamalkan diet seimbang bagi penghidap diabetes. Jadi, makanan apa yang baik untuk dimakan oleh penghidap penyakit ini?

Memilih jenis makanan yang masuk ke dalam badan adalah perkara penting bagi penghidap diabetes mellitus. Sebabnya, memilih makanan yang salah boleh membawa maut dan menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Sekiranya demikian, risiko menghidap gejala penyakit mungkin tidak dapat dielakkan.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Makanan yang Disyorkan untuk Diet Diabetes Mellitus

Orang yang menghidap diabetes melitus mempunyai menu diet khas, iaitu menu makanan yang baik dan disyorkan untuk dimakan. Selain itu, untuk mencegah munculnya gejala, biasanya ada makanan yang harus dielakkan atau terbatas dalam penggunaannya. Paras gula dalam darah yang tinggi adalah perkara yang harus dielakkan oleh penghidap diabetes.

Ketika gula darah melonjak, orang yang menderita diabetes mellitus rentan terhadap masalah kesehatan, seperti keletihan, pening, kerusakan saraf, gagal ginjal, hingga penyakit jantung. Bukan hanya itu, tabiat makan yang tidak betul juga dapat menyebabkan penderita diabetes mellitus mengalami masalah mata, terdedah kepada jangkitan dan kecederaan, dan bahkan kehilangan kesedaran atau koma.

Baca juga: Hati-hati dengan Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh

Terdapat beberapa jenis makanan yang baik dan disyorkan untuk mereka yang menghidap penyakit ini, termasuk:

  1. Makanan yang diperbuat daripada biji-bijian. Orang dengan diabetes mellitus juga disarankan untuk mengambil karbohidrat kompleks, seperti beras perang, ubi jalar bakar, oatmeal , ubi jalar, dan bijirin dari bijirin penuh.
  2. Daging tanpa lemak. Sebenarnya, penghidap diabetes masih memerlukan pengambilan nutrien dari daging. Untuk lebih selamat, disarankan memilih daging segar tanpa lemak. Anda juga boleh makan ayam tanpa kulit.
  3. Sayur-sayuran. Makanan ini dikenali sebagai sejenis makanan yang sihat dan dapat memberikan banyak manfaat untuk tubuh. Oleh itu, agar faedah sayur-sayuran dimaksimumkan, pastikan untuk memprosesnya dengan merebus, mengukus, atau memanggangnya. Anda juga boleh memakan sayur-sayuran mentah, tetapi pastikan untuk mencucinya sebelum memakannya. Pesakit kencing manis disarankan makan banyak brokoli dan bayam.
  4. Buah-buahan. Orang yang menghidap diabetes mellitus juga disarankan untuk makan banyak buah segar. Anda boleh memakannya secara langsung atau dengan membuat jus tanpa gula.
  5. Kacang. Sama seperti makanan lain, perhatikan proses memasak untuk menjadikannya lebih selamat. Pastikan memasak kacang dengan mengukus, menumis, atau membuat sup.
  6. Produk susu atau tenusu. Orang dengan diabetes mellitus disarankan untuk mengambil banyak yogurt rendah lemak tanpa tambahan pemanis.
  7. Ikan. Kandungan nutrien dalam ikan sangat menjanjikan bagi penghidap diabetes mellitus. Anda boleh makan tuna, salmon, sardin, dan makarel.

Selain menjalani rawatan secara rutin, sebenarnya menerapkan diet yang sihat dapat membantu penderita diabetes mellitus untuk menjalani kehidupan normal. Oleh itu, mulailah memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan sehingga gejala penyakit atau komplikasi diabetes dapat dielakkan.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh membincangkan rancangan diet diabetes mellitus dengan pakar pemakanan di aplikasi . Ketahui menu makanan yang boleh dimakan oleh penghidap diabetes. Pakar pemakanan boleh dihubungi melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet diabetes: Buat rancangan pemakanan sihat anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Diabetes.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diabetes & Diet: 7 Makanan Yang Mengawal Gula Darah

Recent Posts