Tingkatkan Kiraan Platelet dengan 7 Makanan Ini

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gejala seperti keletihan, lebam mudah, dan gusi berdarah? Sebilangan gejala ini menunjukkan bahawa anda mempunyai tahap platelet yang rendah. Platelet adalah sel darah yang fungsi utamanya adalah untuk membantu proses pembekuan darah. Dalam dunia perubatan, keadaan ketika jumlah platelet rendah disebut trombositopenia.

Beberapa keadaan seperti jangkitan, leukemia, rawatan barah, penyalahgunaan alkohol, sirosis hati, limpa yang membesar, sepsis, penyakit autoimun, dan pengambilan ubat-ubatan tertentu adalah perkara yang dapat memicu seseorang untuk mengalami trombositopenia. Adakah terdapat makanan yang dapat meningkatkan jumlah platelet?

Makanan untuk Meningkatkan Kiraan Platelet

Sekiranya jumlah platelet anda sangat rendah, anda mungkin memerlukan rawatan perubatan untuk mengelakkan komplikasi. Sekiranya setelah pemeriksaan di hospital dan ujian darah menunjukkan jumlah platelet yang rendah (di bawah 150,000 platelet per microliter), adalah penting untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan cara merawatnya.

Baca juga: Tahap Platelet Normal di Badan

Sekiranya anda mempunyai trombositopenia ringan, anda dinasihatkan untuk meningkatkan jumlah platelet melalui diet dan makanan tambahan. Berikut adalah jenis makanan yang dapat meningkatkan jumlah platelet:

1. Biji-bijian

Gandum dipercayai dapat meningkatkan jumlah platelet. Gandum kaya dengan nutrien, serat, mineral, dan vitamin yang baik untuk meningkatkan jumlah platelet dalam badan.

2. Sayuran Hijau

Sayuran hijau seperti kubis, selada, bayam, kangkung, dan brokoli adalah sumber vitamin K. yang tinggi. Vitamin K mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah, sehingga dapat meningkatkan jumlah dan kekuatan platelet darah. Di samping itu, sayur-sayuran hijau berperanan dalam memisahkan sel-sel platelet yang saling melekat.

3. Tarikh

Makanan ini tidak hanya disyorkan untuk berbuka puasa, tetapi juga bagi mereka yang mengalami penurunan kadar platelet. Kurma mengandungi banyak mineral, vitamin dan fitonutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Selain itu, kehadiran vitamin K dalam kurma menjadikan buah ini dipercayai dapat meningkatkan jumlah platelet dalam badan.

Baca juga: Sekiranya anda menghidapi trombositopenia, inilah yang berlaku pada badan anda

4. Jambu batu

Jambu batu mempunyai zat aktif di dalamnya yang disebut trombino. Bahan ini mampu merangsang trombopoietin yang lebih aktif, sehingga dapat menghasilkan lebih banyak platelet.

5. Buah Delima

Delima mengandungi zat besi yang tinggi yang dapat meningkatkan kadar platelet dalam darah dan sel darah merah. Bukan itu sahaja, delima juga kaya dengan mineral dan vitamin.

6. Buah Kiwi

Buah kiwi mengandung cukup banyak vitamin K. Vitamin ini berperanan penting dalam proses pembekuan darah bersama dengan platelet. Dengan adanya vitamin K di dalam badan, ia dapat merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak platelet.

7. Buah Jeruk

Salah satu penyebab penurunan platelet dalam darah adalah kekurangan pengambilan folat atau vitamin B9. Nah, dengan memakan buah sitrus, maka ini membantu meningkatkan jumlah folat dalam badan.

Baca juga: Ini adalah 4 Penyakit Berkaitan DarahBilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, trombositopenia boleh menyebabkan komplikasi serius. Segera pergi ke hospital jika anda mengalami beberapa gejala yang semakin teruk, seperti:

  • Pendarahan berlebihan.
  • Pendarahan dari mulut atau hidung setelah menggosok gigi.
  • Sakit kepala kerana kecederaan ringan.
  • Lebam dengan mudah dan bertambah buruk dari masa ke masa.

Gejala ini menunjukkan trombositopenia yang lebih teruk yang hanya dapat diatasi dengan rawatan perubatan. Segera buat temu janji dengan doktor melalui permohonan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Saya Boleh Meningkatkan Kiraan Platelet Saya Secara Semula Jadi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Meningkatkan Jumlah Platelet Secara Semula Jadi.
Thrombosit. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan yang Menambah Jumlah Platelet Rendah.

Recent Posts