Ini adalah 5 cara untuk melakukan jarak jauh fizikal

, Jakarta - Tidak hanya disarankan untuk tidak meninggalkan rumah jika tidak ada keperluan, orang ramai juga disarankan untuk menjaga jarak fisik atau jarak fizikal dengan orang lain semasa pandemik COVID-19.

Virus korona tidak bergerak dengan sendirinya, tetapi ditularkan dari satu orang ke orang lain. Jadi, terpakai jarak fizikal mampu mencegah penyebaran virus korona semakin banyak. Ketahui cara berlatih jarak fizikal di sini.

Sebab untuk Memohon Jarak Fizikal

COVID-19 adalah penyakit yang disebabkan oleh virus yang sangat berjangkit. Virus yang menyebabkan COVID-19 atau SARS-CoV 2 mudah tersebar di antara orang yang mempunyai hubungan rapat (dalam jarak kurang dari 6 kaki) untuk masa yang lama. Penyebaran virus dapat terjadi ketika orang yang dijangkiti batuk, bersin, atau bercakap. titisan air liur ( titisan-titisan ) dari mulut atau hidung orang itu terbang melalui udara dan disedut melalui mulut atau hidung orang yang berdekatan.

Masalahnya ialah, anda tidak selalu dapat mengetahui apakah orang yang anda temui dalam keadaan sihat atau telah terkena virus korona. Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa orang yang dijangkiti mungkin tidak mempunyai gejala atau dikenali sebagai OTG (orang tanpa gejala), dan mereka juga berpotensi menyebarkan virus korona.

Itulah sebabnya anda dinasihatkan untuk tinggal di rumah hanya jika tidak perlu meninggalkan rumah. Sekiranya anda mesti melakukan perjalanan, penting untuk menjauhkan jarak sekurang-kurangnya 6 kaki dari orang lain, walaupun anda atau orang lain tidak mengalami sebarang gejala.

Jarak fizikal langkah yang lebih ketat perlu diambil oleh orang yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk dari COVID-19, seperti orang tua berusia 60 tahun ke atas, mereka yang mempunyai masalah kesihatan, seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, barah, asma, atau paru-paru, dan wanita hamil.

Sekiranya anda dijangkiti COVID-19, mempunyai gejala yang serupa dengan COVID-19, atau pernah berhubungan rapat dengan seseorang yang menghidap COVID-19, anda dinasihatkan untuk tinggal di rumah dan menjauhkan diri dari orang lain sehingga anda terbukti sihat dan tidak dijangkiti. berpotensi menyebarkan virus.

Baca juga: Inilah sebab mengapa jarak fizikal lebih baik daripada jarak sosial

Cara untuk dilakukan Jarak Fizikal

Secara sederhana, jarak fizikal adalah menjaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain yang tidak tinggal di rumah yang sama dengan anda. Usaha ini perlu diterapkan di dalam dan di luar rumah. Dengan kata lain, anda tidak boleh berada dekat dan tidak bergaul dengan orang lain semasa anda keluar dari rumah.

Inilah caranya jarak fizikal semasa di luar:

1. Pilih Pengangkutan yang Selamat

Sekiranya anda ingin melancong di luar rumah untuk bekerja atau membeli barang keperluan rumah, fikirkan pilihan pengangkutan yang selamat yang membolehkan anda membuat permohonan jarak fizikal .

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan pengangkutan awam, seperti bas atau kereta api, cubalah menjaga jarak satu meter dari orang lain ketika menunggu di perhentian bas dan ketika berada di dalam bas atau kereta api. Sekiranya anda menaiki teksi, duduklah di tempat duduk belakang, supaya anda dapat menjaga jarak yang selamat dari pemandu.

Baca juga: PSBB Terus Berfungsi, Ikuti 6 Petua Selamat Ini

2. Hadkan Hubungan ke Minimum Semasa Melancong

Sekiranya anda ingin keluar untuk membeli keperluan rumah tangga, anda harus membuat senarai runcit terlebih dahulu. Oleh itu, apabila anda tiba di pasar atau pasar raya, anda boleh segera ke rak di mana barang-barang yang anda perlukan berada dan mengelakkan berlama-lama di sana.

Di samping itu, jaga jarak sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain ketika berbelanja dan ketika menunggu dalam barisan. Sekiranya boleh, beli barang yang anda perlukan dalam talian di talian . Adakah jarak fizikal dan memakai topeng semasa menerima barang dari penyedia perkhidmatan penghantaran.

3. Pilih Aktiviti Sosial yang Selamat

Kami mengesyorkan untuk menangguhkan atau membatalkan acara keluarga atau perjumpaan dengan rakan semasa wabak. Anda masih boleh berhubung secara sosial dengan rakan dan keluarga yang tidak tinggal di rumah dengan membuat panggilan, berbual video atau tetap berhubung melalui media sosial.

Sekiranya anda ingin bertemu dengan orang lain secara langsung, lebih baik hanya menghadiri acara luar kecil dan berpegang teguh dengannya jarak fizikal dengan orang lain.

4. Jauhkan jarak anda di acara atau perjumpaan

Semasa wabak, anda disarankan untuk mengelakkan tempat atau perhimpunan yang sesak yang melibatkan banyak orang, seperti konsert muzik, pusat membeli-belah, dan lain-lain.

Namun, jika anda mesti pergi ke tempat yang sesak, cubalah menjaga jarak fizikal sepanjang 6 kaki antara anda dan orang lain setiap saat, dan pakai topeng. Penggunaan topeng sangat penting untuk melindungi anda dari jangkitan virus korona ketika jarak fizikal sukar dilakukan.

5. Jauhkan jarak semasa bersenam

Cuba kekal aktif semasa wabak ini agar sistem imun anda kuat. Namun, pilihlah tempat yang tidak terlalu sesak ketika anda ingin bersukan, seperti berlari, berjalan pantas, berbasikal, dan sebagainya, supaya anda dapat menjaga jarak yang selamat dari orang lain.

Baca juga: 6 Pilihan Sukan Semasa Jarak Sosial

Itulah cara untuk dilakukan jarak fizikal semasa pandemik untuk mencegah penyebaran virus korona. Selain itu jarak fizikal , anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga lain, seperti memakai topeng dan rajin mencuci tangan dengan sabun dan air.

Sekiranya anda perlu membeli ubat, tidak perlu meninggalkan rumah. Cukup gunakan aplikasi jadi anda boleh terus memohon jarak fizikal . Sangat mudah, pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Jarak Sosial.
Jawatankuasa Mengendalikan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Negara. Diakses pada tahun 2021. Apa dan bagaimana jarak fizikal?

Recent Posts