Tidak Semua Wanita Memerlukan Pap Smear, Benarkah?

, Jakarta - Pap smear adalah prosedur yang menguji barah serviks pada wanita. Kanser serviks berlaku apabila tumor ganas dijumpai di serviks wanita, bahagian bawah rahim yang terbuka ke dalam vagina. Pemeriksaan pap smear dapat mengesan sel-sel abnormal pada serviks, yang merupakan langkah pertama untuk menghentikan kemungkinan perkembangan barah serviks.

Anda perlu tahu bahawa keputusan ujian positif tidak selalu bermaksud anda menghidap barah serviks. Namun, itu bermakna anda memerlukan ujian tambahan untuk menentukan jenis sel tidak normal yang ada dan jika seorang wanita memerlukan rawatan lebih lanjut. Terutama jika hanya terdapat sel serviks normal, anda tidak memerlukan rawatan atau ujian lebih lanjut sehingga pemeriksaan pap smear dan pelvis seterusnya.

Pemeriksaan Pap Smear Tidak Mengurangkan Risiko

Sebilangan besar wanita berusia 21 hingga 69 tahun memerlukan Pap smear biasa. Walau bagaimanapun, gadis remaja dan wanita yang lebih tua biasanya tidak memerlukannya. Inilah sebabnya!

1. Pap smear biasanya tidak membantu wanita berisiko rendah

Ramai wanita mempunyai risiko kanser serviks yang sangat rendah.

  • Kanser serviks jarang berlaku pada wanita di bawah usia 21 tahun, walaupun mereka aktif secara seksual. Sel yang tidak normal pada wanita muda biasanya kembali normal tanpa rawatan.
  • Kanser serviks jarang berlaku pada wanita berusia lebih dari 69 tahun yang mempunyai Pap smear biasa dengan hasil yang normal.
  • Pemeriksaan pap smear tidak berguna bagi wanita yang serviksnya dikeluarkan semasa histerektomi, kecuali histerektomi dilakukan kerana terdapat sel-sel barah atau pra-barah di serviks.

2. Selepas Melakukan Pap Smear, Wanita Masih Berisiko

Pemeriksaan pap smear tidak selesa dan menyebabkan sedikit pendarahan. Pemeriksaan mungkin menunjukkan sesuatu yang tidak kelihatan normal, tetapi akan hilang dengan sendirinya. Hasil yang tidak normal menyebabkan kegelisahan dan ia boleh menyebabkan Pap smear berulang dan rawatan susulan yang mungkin tidak anda perlukan.

  1. Bilakah Pap Smear Dilakukan?

Ini bergantung pada usia wanita, sejarah perubatan, dan risiko.

  • Berumur 21 hingga 29 tahun: Sebilangan besar garis panduan wilayah mengesyorkan bahawa jika seorang wanita berumur sekurang-kurangnya 21 tahun dan aktif secara seksual, dia harus menjalani Pap smear setiap tiga tahun.
  • Berumur 30 hingga 69 tahun: Seorang wanita harus mempunyai Pap smear setiap tiga tahun.
  • Umur 70 atau lebih tua: Tidak perlu Pap smear lain jika tiga ujian sebelumnya adalah normal.
  • Faktor risiko termasuk sel pra-barah di serviks, sejarah barah serviks, atau sistem imun yang lemah. Sekiranya ada yang berlaku untuk anda, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi berapa kerap anda mesti mendapat Pap smear.

Lindungi Diri Anda Dari Barah Serviks

Kaedah terbaik untuk melindungi diri daripada barah serviks adalah melindungi diri anda dari virus papilloma manusia (HPV). HPV adalah jangkitan kelamin yang boleh menyebabkan barah serviks.

Dapatkan vaksin HPV. Kanak-kanak perempuan harus mendapat vaksin ketika berumur 11 atau 12 tahun. Ia diberikan dalam tiga suntikan selama enam bulan. Kanak-kanak perempuan dan wanita berumur 13 hingga 26 tahun harus mendapat vaksin jika mereka belum pernah memilikinya.

Wanita yang mendapat vaksin masih memerlukan Pap smear biasa, kerana vaksin tidak melindungi terhadap semua jenis HPV yang dapat menyebabkan barah. Sementara lelaki dan lelaki juga boleh mendapatkan vaksin. Ini dapat melindungi mereka dari HPV dan menyebarkan HPV kepada pasangan seksual mereka.

Rujukan:
Memilih Kanada yang Bijak. Diakses pada tahun 2020. Ujian Pap: Bila anda memerlukannya dan bila anda tidak memerlukannya.
Penjagaan Kesihatan Intermountain. Diakses pada tahun 2020. Adakah Anda Memerlukan Pap Smear? Inilah Cara Ia Dapat Menyelamatkan Hidup Anda

Recent Posts