Ketahui Cara Memilih Pasir Kucing Terbaik

, Jakarta - Sebagai pemilik kucing, anda mesti tahu bagaimana menggunakan pasir untuk mereka. Apabila anda mula menyedari perkara yang berbau pelik di sekitar kotak sampah kucing sekarang, mungkin sudah waktunya untuk mengemas kini kotak sampah. Memilih sampah untuk kucing anda tidak sukar, dan ia sangat berguna dalam membantu menghilangkan tekanan dan mengelakkan kucing anda membuang air kecil di luar kotak sampah.

Kucing boleh membuat penilaian sendiri mengenai pasir yang mereka gunakan, jadi jangan takut untuk bereksperimen dengan pelbagai jenis dan tekstur untuk mencari yang paling sesuai untuk kucing anda. Berkat kehadiran pasir, anda sebagai pemilik kucing akan lebih mudah membersihkan sampah kucing dan mengelakkan masalah bau disebabkan oleh sampah kucing.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Membersihkan Kotak Sampah Kucing

Cara Memilih Pasir untuk Kucing

Walaupun setiap kucing boleh berbeza, kucing cenderung mempunyai pilihan "universal" tertentu di tempat sampah yang mereka gemari. Berikut adalah dua perkara yang biasanya jenis sampah kucing:

Zarah sampah yang lebih kecil

Kucing cenderung lebih suka sampah partikel yang lebih halus, berbanding dengan jenis pelet dan kristal. Ini cukup masuk akal, memandangkan kucing itu pada awalnya adalah binatang gurun yang menguburkan kotorannya di pasir. Belum lagi zarah-zarah halus terasa lebih baik di kaki mereka. Anda sendiri lebih suka berjalan tanpa alas kaki di atas pasir halus daripada di kerikil, bukan? Begitu juga kucing, dia mungkin menyukai zarah halus.

Pasir Tanpa Wangi

Cara memilih pasir untuk kucing seterusnya adalah memilih pasir yang tidak berbau. Kucing cenderung lebih suka pasir tanpa wangi daripada pasir wangi. Kerana hidung kucing dan deria bau sedikit lebih kuat daripada hidung manusia. Oleh itu, untuk memainkannya dengan selamat, anda harus menahan keinginan untuk mendapatkan pasir wangi, baik bunga atau sejenisnya.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Jadi, kucing cenderung lebih suka zarah halus dan tidak wangi. Walau bagaimanapun, setelah anda mengetahui jenis sampah yang disukai kucing, anda juga perlu mengetahui beberapa kualiti kotoran kucing yang juga disukai oleh kebanyakan orang:

Cepat Menggumpal dan Mengeras Pasir

Jenis pasir ini akan membantu mengurangkan kekacauan dan memudahkan anda meraup atau membersihkan, serta meminimumkan kemungkinan gumpalan kotoran yang direndam oleh air kencing menempel pada cakar atau ekor kucing.

Penyerap Bau

Tidak ada yang suka bau kencing kucing atau najis! Baking soda atau arang aktif boleh ditambahkan di sekitar kotak sampah atau langsung ke sampah kucing. Ini dapat membantu mengelakkan bau amonia dan kotak sampah lain.

Habuk Kecil

Ini bukan sahaja penting untuk menjaga lantai, perabot, dan elektronik daripada lapisan debu kotoran yang halus, tetapi juga penting untuk menjaga kesihatan paru-paru kucing anda. Terutama jika salah seorang ahli keluarga anda menghidap asma, sangat digalakkan memilih sampah kucing yang mempunyai sedikit habuk.

Sekiranya anda sudah mengetahui jenis sampah kucing yang akan anda beli, maka sekarang adalah masa untuk membelinya. Kini anda boleh membeli sampah kucing di Anda tahu, kerana semua produk yang anda perlukan untuk kucing, termasuk makanan dan pasir, ada di sini ! Jadi, anda tidak perlu lagi bersusah payah keluar dari rumah untuk membelinya, kerana pesanan anda dapat dihantar terus ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Bahan-bahan yang biasa digunakan di Pasir Kucing

Sebilangan sampah kucing yang paling biasa biasanya dibuat dari beberapa bahan seperti:

  • Tanah Liat atau Bentonit. Ia adalah salah satu ramuan sampah kucing yang paling popular di pasaran. Banyak jenama sampah tanah liat bergantung pada bahan seperti karbon dan ekstrak tumbuhan untuk menyerap bau.
  • Zeolit. Ini adalah sejenis pasir kucing yang berasal dari serpihan batu yang besar dan tidak bergumpal. Pasir ini berwarna kelabu kehijauan dan paling sering digunakan sebagai media untuk mengumpulkan sampah kucing kerana mampu menyerap ammonia dan dapat dicuci lagi dengan pembasmi kuman.
  • Jagung. Pasir yang terbuat dari jagung terbiodegradasi dan mesra alam. Ia juga tersedia dalam formula semula jadi dan / atau wangian.
  • Koir Kelapa. Pasir ini yang terbuat dari sekam kelapa dapat dikitar semula sebagai sebahagian dari kompos tumbuhan.
  • Gandum. Pati dalam kuman gandum memberikan keupayaan untuk mengumpul sampah kucing. Gandum juga mempunyai enzim semula jadi yang meneutralkan bau.
  • Kayu. Jenis pasir ini terdapat dalam bentuk pelet dan merupakan hasil sampingan dari kayu pain semula jadi. Aroma pain berfungsi sebagai penyahbauan semula jadi.
  • Shell Walnut. Sampah kucing ini terbuat dari cengkerang kenari dan boleh didapati dalam formula cepat-cepat, tidak bergumpal.
  • Surat khabar yang dikitar semula. Sampah mesra alam ini terdapat dalam bentuk pelet dan diperbuat daripada surat khabar kitar semula.
  • Gel Kristal Berasaskan Silika . Silika adalah mineral semulajadi yang sangat menyerap.
Rujukan:
Pencari Haiwan Peliharaan. Diakses pada tahun 2021. Cara Memilih Sampah Kucing.
Petco. Diakses pada tahun 2021. Memilih Sampah Kucing Terbaik untuk Rumah Tangga Anda.
Vet Pencegahan. Diperoleh pada tahun 2021. Kotak Sampah 101: Jenis Sampah Yang Terbaik untuk Kucing Anda.

Recent Posts