Jarang Diketahui, Ini adalah Fungsi Hormon Estrogen dalam Badan

, Jakarta - Berbicara mengenai hormon estrogen, ia tidak akan terlepas dari fungsi seksual dan pembiakan pada wanita. Hormon ini juga dihasilkan di ovari. Selain itu, kelenjar adrenal juga menghasilkan hormon ini walaupun dalam jumlah kecil. Semasa mengandung, hormon estrogen juga dihasilkan di plasenta. Namun, bukan hanya wanita, lelaki juga mempunyai hormon ini yang penghasilannya berlaku di kelenjar adrenal dan testis dalam jumlah kecil.

Lebih lanjut mengenai fungsi hormon estrogen

Hormon ini mempunyai banyak fungsi dan dapat dilihat ketika seorang wanita mula memasuki akil baligh. Ia berfungsi untuk membantu perubahan tubuh seperti pertumbuhan payudara, rambut kemaluan, dan ketiak. Ia juga mengekalkan kekuatan dan ketebalan dinding vagina dan lapisan uretra, serta pelinciran vagina.

Hormon ini penting dalam mengatur kitaran haid, kerana akan mengawal pertumbuhan lapisan rahim semasa permulaan kitaran haid. Sekiranya telur wanita tidak disenyawakan, tahap estrogen turun dengan mendadak dan haid berlaku. Tetapi, ketika telur disenyawakan, estrogen berfungsi dengan progesteron untuk menghentikan ovulasi semasa kehamilan sehingga haid tidak berlaku.

Baca juga: Moody pada Wanita, Gangguan Mental atau Hormon?

Estrogen juga penting dalam mengawal penyusuan pada ibu baru dan pelbagai perubahan lain pada payudara. Ini termasuk perubahan semasa remaja dan semasa kehamilan.

Bukan hanya mengenai fungsi seksual, estrogen berperanan dalam pembentukan tulang. Ia berfungsi dengan vitamin D, kalsium dan hormon lain untuk memecahkan dan membina semula tulang dengan berkesan mengikut proses semula jadi tubuh. Apabila tahap estrogen mulai menurun, proses pembentukan tulang menjadi lebih perlahan, oleh itu wanita yang memasuki menopaus akan mengalami tulang yang lebih cenderung kepada osteoporosis, bahkan empat kali lebih mungkin mengalami osteoporosis daripada lelaki.

Selain itu, estrogen juga berperanan dalam pembekuan darah, mempengaruhi kulit, rambut, membran mukus dan otot pelvis. Hormon ini juga dipercayai mempengaruhi otak, dan penyelidikan juga menunjukkan bahawa tahap estrogen yang berpanjangan dan rendah dikaitkan dengan mood buruk.

Sementara itu, pada lelaki, estrogen dianggap mempengaruhi jumlah sperma. Walaupun lelaki akan mempunyai tahap yang lebih rendah. Jumlah normal estrogen akan berbeza bagi setiap orang dan keadaan. Nah, inilah petunjuk mengenai estrogen normal:

  • Pada wanita sebelum menopaus: 60-400 picogram per tentera (pg / mL);

  • Pada wanita selepas menopaus: kurang daripada 130 pg / mL;

  • Pada lelaki: 10-130 pg / mL;

  • Kanak-kanak: kurang daripada 25 pg / mL.

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

Jadi, apa yang berlaku apabila terdapat kekurangan estrogen?

Apabila seseorang mengalami kekurangan hormon estrogen, gejala yang muncul dapat berbeza dan berbeza dari orang ke orang. Ini akan dipengaruhi oleh tahap estrogen rendah yang teruk pada seorang wanita.

Gejala kekurangan estrogen ini boleh merangkumi gangguan tidur yang menyebabkan keletihan yang melampau pada siang hari, dan kesukaran untuk fokus. Gangguan tidur yang berlaku juga boleh menjadi gabungan banyak perkara, seperti berdebar-debar jantung, kilat panas, berkeringat malam, dan kedinginan.

Estrogen rendah juga menyebabkan gejala lain seperti sakit sendi, sakit kepala, kulit kering dan kekeringan faraj, tulang menjadi rapuh dan mudah patah, dan peningkatan risiko jangkitan pundi kencing. Kekurangan estrogen bahkan boleh menyebabkan kemurungan utama.

Jangan biarkan gejala penyakit bertambah buruk, anda boleh bertanya kepada doktor di mengenai keadaan anda. Tunggu apa lagi? Pantas muat turun permohonan Sekarang!

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini Kesan Hormon Estrogen Rendah

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Dadah dan Makanan Tambahan: Estrogen.
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah itu Ujian Estrogen?

Recent Posts