10 Tanda Hepatitis Anda Tidak Perlu Abaikan

Jakarta - Di England, penyakit hati umumnya disebabkan oleh keadaan yang sering terjadi dalam kehidupan masyarakat, iaitu pengambilan alkohol yang berlebihan. Mengenai penyakit hati, pastinya berkaitan erat dengan hepatitis, yang merupakan istilah untuk menggambarkan keradangan hati.

Masalahnya, penyakit ini kadang-kadang tidak menimbulkan gejala sehingga orang tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Dalam beberapa kes, hepatitis boleh menyebabkan penyakit kuning ( penyakit kuning dan kegagalan hati pada sesetengah orang. Lalu, apakah tanda-tanda hepatitis yang tidak boleh diabaikan?

Perhatikan Gejala

Pakar mengatakan, hepatitis adalah akibat kerosakan hati yang kebanyakannya disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan. Beberapa jenis hepatitis memang boleh bertahan tanpa menyebabkan masalah serius, tetapi ada juga yang boleh bertahan lama sehingga menyebabkan serangkaian masalah kesihatan yang lain.

Sebagai contoh, ia menyebabkan parut hati (sirosis), kehilangan fungsi hati, dan dalam beberapa kes juga boleh menyebabkan barah hati. Oleh itu, anda mesti menyedari penyakit ini. Menurut pakar dari National Health Service (NHS) di UK seperti yang dilaporkan oleh menyatakan, Gejala hepatitis juga boleh berkembang dan menyebabkan tanda-tanda berikut.

Baca juga: Sirosis atau Hepatitis? Ketahui Perbezaannya

1. Sakit pada otot dan sendi.

2. Suhu badan melebihi 38 darjah celcius.

3. Rasa dahaga sepanjang masa.

4. Rasa tidak sihat dan cirit-birit.

5. Kehilangan selera makan.

6. Sakit perut.

7. Air kencing gelap.

8. Pucat.

9. Kulit gatal.

10. Menguning mata dan kulit ( penyakit kuning ).

Pakar NHS juga menambah, hepatitis jangka panjang (kronik) kadang-kadang tidak mempunyai gejala yang jelas sehingga hati berhenti berfungsi dengan baik (kegagalan hati). Pada peringkat kemudian, keadaan ini boleh menyebabkan penyakit kuning, bengkak di kaki atau pergelangan kaki, kekeliruan, dan darah di dalam tinja atau muntah.

Dalam beberapa kes, hepatitis juga boleh menyebabkan sirosis. Keadaan ini boleh menyebabkan kegagalan hati, yang seterusnya dapat membuat hati berhenti berfungsi dan boleh membawa maut. Keadaan ini biasanya memakan masa bertahun-tahun untuk mencapai tahap ini. Masalahnya, kata pakar dari NHS, adalah bahawa tidak ada penawar untuk keadaan perubatan ini, tetapi beberapa kaedah rawatan dapat membantu memperlambat perkembangannya. Lalu, bagaimana dengan gejala yang timbul?

Baca juga: 4 Penyakit Yang Sering Berlaku Pada Organ Hati

Pakar dari NHS mengatakan sekurang-kurangnya empat perkara muncul. Bermula dari merasa sangat letih dan lemah, mual, hilang selera makan, hingga kehilangan nafsu seks. Apabila keadaan bertambah buruk, sirosis dapat menyebabkan penyakit kuning, darah muntah, dan kulit gatal yang gelap.

Perkara yang perlu diingat, jika anda mempunyai tanda-tanda hepatitis seperti di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Jenis Hepatitis

Menurut pakar, virus adalah penyebab hepatitis yang paling biasa. Walau bagaimanapun, jangkitan hati atau hati kerana bahan toksik (seperti alkohol dan ubat-ubatan tertentu dan penyakit autoimun juga boleh menyebabkan keradangan hati ini.

Nah, sekurang-kurangnya ada lima jenis virus yang boleh menyebabkan hepatitis. Inilah penjelasannya:

1. Hepatitis A

Hepatitis A (HAV) bermaksud bahawa ia disebabkan oleh virus hepatitis A yang terdapat di dalam tinja orang yang dijangkiti. Umumnya, hepatitis A sering disebarkan melalui penggunaan air atau makanan yang tercemar. Secara amnya, banyak orang di kawasan dengan sanitasi yang buruk dijangkiti virus ini. Selain itu, hubungan seksual juga boleh menjadi media penyebaran HAV.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari, Ini adalah Gejala Hepatitis A yang Perlu Anda Ketahui

2. Hepatitis B

Hepatitis B (HBV) ditularkan dari virus hepatitis B melalui kontak dengan darah yang dijangkiti. Contohnya, melalui pemindahan darah atau produk darah yang dijangkiti virus, alat perubatan dan jarum suntikan ubat dan tatu, air mani, dan cecair badan yang tercemar. HBV juga dapat disebarkan dari ibu yang dijangkiti ke bayinya semasa melahirkan.

3. Hepatitis C

Yang ini disebarkan dari virus hepatitis C (HCV). Sebilangan besar virus HCV ditularkan melalui pendedahan kepada darah. Contohnya, melalui pemindahan dan produk darah yang tercemar. Selain itu, penularan seksual juga dapat menyebarkan HVC walaupun jarang berlaku.

4. Hepatitis D

Pakar mengatakan, jangkitan hepatitis virus (HDV) hanya berlaku pada mereka yang dijangkiti HBV. Pelbagai jangkitan ini boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius. Walaupun begitu, vaksin hepatitis B dapat memberikan perlindungan terhadap HDV.

5. Hepatitis E

Virus hepatitis E (HEV sebagian besar ditularkan melalui penggunaan air atau makanan yang tercemar. Pakar mengatakan bahawa hepatitis E adalah penyebab umum wabak hepatitis di negara-negara membangun.

Nah, masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda hepatitis yang tidak boleh diabaikan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts