Inilah Mekanisme Keradangan di Tubuh

“Keradangan adalah reaksi imun semula jadi tubuh untuk melawan pelbagai penyakit atau mikroorganisma buruk. Keradangan di badan boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara. Contohnya, apabila tisu badan dijangkiti, panas, cedera, atau terkena toksin. "

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan istilah radang atau radang pada badan? Keradangan adalah mekanisme tubuh untuk melindungi dirinya daripada jangkitan mikroorganisma asing. Contohnya seperti bakteria, kulat, atau virus.

Keradangan sering dikaitkan dengan kecederaan pada bahagian luar badan, seperti luka terbuka atau bengkak. Sebenarnya, proses keradangan cukup kompleks. Nah, ingin tahu bagaimana mekanisme keradangan di dalam badan? Inilah ulasan penuh

Baca juga: Hati-hati dengan Keradangan Kerana Jangkitan Pernafasan

Ia Bermula Apabila Badan Memerangi Mikroorganisma Buruk

Seperti yang dijelaskan di atas, keradangan adalah mekanisme yang diperlukan untuk pertahanan tubuh. Proses keradangan tidak hanya terjadi pada mereka yang menderita barah, diabetes, atau penyakit jantung. Apabila badan mengalami luka di bahagian luar badan, tubuh juga dapat mengalami proses keradangan.

Ingat, jangan menganggap proses keradangan selalu memudaratkan badan. Keradangan adalah proses yang diperlukan oleh tubuh untuk menangkis ancaman mikroorganisma buruk. Jadi, bagaimana proses keradangan di dalam badan?

Keradangan adalah proses mekanisme pertahanan tubuh yang tidak hanya bermula ketika tubuh mengalami masalah. Contohnya, luka yang telah dijangkiti bakteria untuk mengeluarkan nanah. Walau bagaimanapun, proses keradangan telah dimulakan ketika tubuh berusaha melawan mikroorganisma atau perengsa yang berbahaya.

Apabila badan merasa terancam oleh kehadiran mikroorganisma asing, sel darah putih dan bahan lain dalam sistem kekebalan tubuh, akan melawan untuk membentuk perlindungan.

Keradangan pada badan boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara. Contohnya, apabila tisu badan dijangkiti, panas, cedera, atau terkena toksin. Sel-sel yang rosak ini melepaskan bahan kimia histamin, bradykinin, dan prostaglandin. Ketiganya berfungsi untuk melebarkan saluran darah, sehingga darah dan sel darah putih dapat mengalir lebih banyak ke kawasan tersebut.

Selanjutnya, kawasan yang terjejas biasanya terasa hangat dan bengkak. Proses keradangan ini juga bertujuan untuk mengasingkan bahan asing daripada menjangkiti tisu badan yang lain.

Ringkasnya, keradangan adalah tindak balas imun semula jadi yang diperlukan tubuh untuk melawan pelbagai penyakit.

Baca juga: Bilakah Keradangan Memerlukan Pemeriksaan Doktor?

Keradangan Akut dan Kronik

Terdapat dua jenis keradangan di dalam badan, iaitu akut dan kronik. Mungkin kita lebih biasa dengan jenis akut. Jenis ini, misalnya, berlaku ketika lutut terluka akibat hentaman, atau jari cedera oleh pisau.

Sistem kekebalan tubuh akan menghantar pasukan sel darah putih untuk mengelilingi dan melindungi kawasan tersebut. Menjadikan kawasan itu merah dan bengkak.

Menurut pakar di Harvard Medical School, prosesnya sama seperti anda menghidap selesema atau radang paru-paru. Oleh itu, keradangan adalah proses yang penting, tanpa kecederaan boleh membaik dan jangkitan sederhana boleh membawa maut.

Lalu, bagaimana dengan keradangan kronik?

Keradangan kronik juga boleh berlaku sebagai tindak balas terhadap bahan lain yang tidak diingini di dalam badan. Contohnya, racun dari asap rokok, atau sel lemak berlebihan (terutamanya lemak di kawasan perut). Di dalam arteri, keradangan mencetuskan aterosklerosis kerana penumpukan plak yang kaya lemak dan kolesterol.

Tubuh menganggap plak ini sebagai tidak normal dan asing, jadi ia cuba menyekat plak dari aliran darah. Tetapi jika dindingnya rosak, maka plaknya boleh pecah.

Kemudian, kandungannya bercampur dengan darah, dan membentuk gumpalan yang menyekat aliran darah. Nah, gumpalan ini bertanggungjawab untuk kebanyakan serangan jantung dan strok.

Baca juga: Ini adalah Gejala Penyakit Jantung yang Sering Diabaikan

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keradangan di badan? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan .

Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin untuk meningkatkan sistem imun anda menggunakan aplikasi . Tanpa perlu keluar rumah, anda boleh membelinya bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Apa itu keradangan?
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Apa itu keradangan?
WebMD. Diperoleh pada 2021. Apa itu Keradangan?

Recent Posts