Jangan salah, ini adalah perbezaan antara penyakit kronik dan akut

, Jakarta - Kronik dan akut adalah istilah yang merujuk kepada keadaan penyakit. Walaupun mereka kelihatan sama, ternyata mereka adalah dua syarat yang berbeza, bahkan tidak semua orang memahami perbezaan makna kedua istilah tersebut. Jadi, jangan salah, okey! Ayuh, ketahui perbezaan antara kronik dan akut di sini.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Penyakit Kronik dan Akut

Jangan salah, ini adalah perbezaan antara penyakit kronik dan akut

Penyakit kronik merujuk kepada keadaan perubatan yang berlangsung lama atau berlaku secara perlahan. Penyakit kronik juga berpotensi menjadi penyakit serius yang berbahaya jika tidak segera diubati. Penyakit kronik juga dapat didefinisikan sebagai penyakit yang dapat timbul kapan saja, berulang kali, untuk waktu yang lama, dan dapat bertambah buruk dalam jangka waktu tertentu.

Walaupun penyakit akut merujuk kepada keadaan perubatan yang berlangsung dalam waktu yang relatif singkat, tetapi ketika muncul penyakit itu menyebabkan serangan dalam waktu yang cepat dan berbahaya. Penyakit akut juga dapat diartikan sebagai penyakit yang terjadi secara tiba-tiba, dalam waktu yang singkat, dan biasanya merupakan petunjuk penyakit serius.

Penyakit yang dikelaskan sebagai penyakit kronik

Terlepas dari jangka masa, penyakit kronik menyebabkan penurunan secara beransur-ansur dalam keadaan penghidapnya. Oleh kerana penyakit kronik adalah petunjuk penyakit berbahaya, seseorang yang menghidap penyakit kronik boleh kehilangan nyawanya. Beberapa penyakit yang diklasifikasikan sebagai penyakit kronik termasuk:

  • Kanser

Kanser adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal di dalam badan. Pertumbuhan sel yang tidak normal ini akan merosakkan sel normal di kawasan sekitarnya. Kanser adalah penyakit berbahaya yang menyebabkan kehilangan nyawa, kerana pada awal perkembangannya penyakit ini tidak menimbulkan gejala sampai mencapai tahap lanjut.

  • Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah penyakit kronik yang mempengaruhi keupayaan otot jantung untuk mengepam darah. Penyakit ini disebabkan oleh penumpukan cairan yang menghalang kerja otot jantung, sehingga tidak dapat mengepam darah secara optimum.

Baca juga: Puasa Meringankan Penyakit Kronik, Ada Apa?

Penyakit yang dikelaskan sebagai penyakit akut

Penyakit akut adalah penyakit yang timbul secara tiba-tiba, cepat berkembang, dan memerlukan rawatan segera. Beberapa penyakit yang diklasifikasikan sebagai penyakit akut termasuk:

  • Asma

Serangan asma boleh berlaku pada bila-bila masa dan berbahaya jika tidak ditangani dengan cepat dan tepat. Tanda-tanda serangan asma termasuk kesukaran bernafas, batuk berterusan, sesak nafas, mengi atau mengi, otot leher dan dada yang ketat, wajah pucat, berpeluh, perasaan cemas, dan panik. Semasa serangan asma, lapisan saluran udara menjadi bengkak, meradang, dan mengeluarkan lendir yang berlebihan.

  • Demam denggi

Demam denggi adalah penyakit akut yang disebabkan oleh virus denggi . Pesakit demam denggi akan disifatkan oleh gejala demam disertai dengan sakit sendi dan otot yang teruk, kelenjar getah bening yang bengkak, sakit kepala, kelemahan dan kemunculan ruam merah. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor, ya! Kerana jika anda tidak mendapat rawatan yang tepat, penyakit ini dapat mengancam nyawa penghidapnya.

Baca juga: Waspada, 4 Penyakit Kronik Ini Boleh Dijangkiti MERS

Adalah sangat penting untuk memahami perbezaan antara penyakit kronik dan akut dalam penyakit, kerana perbezaan antara keduanya akan menentukan jenis rawatan yang diberikan. Untuk itu, sekiranya timbul gejala ringan, segera berjumpa doktor. Jangan tunggu sehingga gejala serius muncul dan membahayakan nyawa anda. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!

Recent Posts