Dipengaruhi oleh cacing kremi, inilah rawatan yang boleh dilakukan

, Jakarta - Penyakit Pinworm sering dialami oleh kanak-kanak. Cacing ini nipis dan berwarna putih, dan mempunyai panjang sekitar 6-13 milimeter. Jangkitan pinworm biasanya dilakukan oleh cacing betina yang bertelur ribuan telur di lipatan kulit di sekitar dubur. Sebilangan besar orang yang dijangkiti cacing kremi tidak mempunyai simptom, tetapi beberapa orang mengalami gatal di sekitar dubur yang boleh mengganggu tidur.

Jangkitan bermula apabila cacing kremi wanita bergerak ke kawasan dubur untuk bertelur. Apabila penghidap menggaru kawasan gatal, telur melekat pada jari di bawah kuku. Telur kemudian bergerak ke permukaan lain seperti mainan, cadar, atau tempat duduk tandas. Telur juga dapat dipindahkan dari jari yang tercemar ke makanan, cairan, pakaian, atau orang lain. Telur pinworm dapat bertahan selama 2-3 minggu di permukaan.

Baca juga: Anak Kecil Anda Jangkitan Pinworms, Apa Yang Harus Anda Lakukan?

Menelan atau menyedut telur pinworm secara tidak sengaja adalah penyebab utama jangkitan cacing kremi. Telur mikroskopik dapat dibawa ke mulut melalui makanan, minuman, atau jari yang tercemar. Setelah tertelan, telur menetas di usus dan matang menjadi cacing dewasa dalam beberapa minggu. Terdapat juga jangkitan tidak langsung yang berlaku akibat, misalnya, menyentuh gagang pintu, keran sink atau perabot yang sebelumnya pernah disentuh oleh orang lain yang dijangkiti. Gejala jangkitan cacing kremi termasuk:

  • Gatal di kawasan dubur atau Miss V.
  • Insomnia, mudah marah, dan gelisah.
  • Sakit perut dan loya.

Jangkitan pinworm sering dialami oleh kanak-kanak berumur 5-10 tahun. Ini kerana, jangkitan sering berlaku di keluarga, pusat jagaan kanak-kanak, dan sekolah. Walaupun biasa pada kanak-kanak, jangkitan cacing kremi jarang terjadi pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun. Faktor risiko lain ialah individu yang tinggal di tempat yang sesak. Orang yang tinggal di asrama atau rumah jagaan berisiko lebih tinggi mendapat jangkitan cacing kremi.

Komplikasi Jangkitan Pinworm

Jangkitan pinworm jarang menyebabkan masalah serius. Dalam kes yang teruk, jangkitan cacing kremi menyebabkan jangkitan pada alat kelamin wanita. Komplikasi berlaku kerana parasit bergerak dari dubur ke vagina, rahim, tiub fallopio, dan di sekitar organ pelvis. Komplikasi termasuk keradangan pada vagina (vaginitis) dan keradangan pada lapisan rahim (endometritis).

Diagnosis Pinworm

Doktor mengenal pasti kehadiran cacing kremi melalui ujian pita . Ujian ini dilakukan dengan menggunakan pita telus melekit untuk mengambil sampel telur. Tekan bahagian pelekat sekeping pita telus ke kulit di sekitar dubur sehingga telur melekat pada pita. Untuk keputusan terbaik, lakukan ujian pita tiga hari berturut-turut, kemudian bawa dia ke doktor untuk diperiksa. Doktor akan memeriksa sampel di bawah mikroskop untuk melihat apakah terdapat telur cacing kremi.

Baca juga: 4 Penyakit yang mudah dijangkiti di sekolah

Rawatan Pinworm

Untuk merawat jangkitan cacing kremi, doktor anda boleh mengesyorkan ubat pyrantel pamoate yang dijual di kaunter atau memberi ubat untuk semua anggota rumah tangga untuk memutuskan rangkaian penularan cacing kremi. Ubat lain yang boleh digunakan adalah mebendazole dan albendazole .

Pencegahan Pinworm

Kerana telur pinworm mudah melekat ke semua permukaan termasuk mainan, tempat tidur, dan tempat duduk tandas, penting untuk membersihkan objek atau permukaan ini. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mengelakkan jangkitan cacing kremi:

  • Bilas rektum dengan bersih pada waktu pagi.
  • Tukar seluar dalam dan linen tempat tidur setiap hari.
  • Basuh sprei, pakaian tidur, pakaian dalam, kain lap, dan tuala di dalam air panas untuk membantu membunuh telur cacing kremi.
  • Elakkan menggaru kawasan dubur.
  • Potong kuku anak sehingga tidak ada cukup ruang untuk cacing mengumpulkan telur.
  • Basuh tangan dengan sabun dengan bersih selepas membuang air besar atau menukar lampin dan sebelum makan.

Baca juga: Ajar Anak Kecil Anda dengan Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Cacing Pinus

Itulah maklumat yang berkaitan dengan jangkitan cacing kremi yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami gatal di sekitar dubur, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts