Berapa banyak pendarahan dari selaput dara?

, Jakarta - Banyak orang selalu mengaitkan keperawanan dengan robek selaput dara akibat penembusan semasa persetubuhan. Selaput dara itu sendiri adalah rangkaian serat yang terkandung dalam Miss V. Bahagian ini terdiri daripada tisu penghubung dan serat otot yang mengandungi saluran darah dan ujung saraf. Manfaat selaput dara itu sendiri adalah sebagai batas antara organ kelamin luaran dan dalaman.

Di samping itu, selaput dara setiap wanita boleh berbeza seperti bahagian badan yang lain. Setiap wanita mempunyai bentuk, ketebalan, keanjalan yang berbeza, dengan jumlah saluran darah. Sebilangan selaput dara mungkin sangat elastik, tetapi ada yang tidak. Oleh itu, ada wanita yang selaput dara tidak terkoyak walaupun telah mendapat penembusan dari Pak P, kerana sangat elastik.

Baca juga: Adakah benar bintik-bintik darah adalah tanda keperawanan?

Berapa banyak pendarahan yang disebabkan oleh selaput dara?

Adalah normal bagi wanita untuk mengalami pendarahan pada kali pertama mereka melakukan hubungan seks. Walaupun begitu, beberapa yang lain sama sekali tidak mengalami pendarahan dan dianggap normal juga. Pendarahan berlaku kerana selaput dara diregangkan dan biasanya hanya sedikit darah yang dihasilkan. Walaupun begitu, ada juga wanita dengan tisu selaput dara yang lebih tebal, sehingga mereka cenderung berdarah lebih banyak.

Di samping itu, anda mungkin secara tidak sedar mengalami hari pertama haid sehingga lebih banyak darah keluar. Punca lain yang boleh membuat anda mengalami pendarahan ringan setelah melakukan hubungan seks adalah kecederaan pada Miss V. Ini berlaku kerana regangan yang lebih besar daripada biasa. Keadaan ini biasanya berlaku kerana kekurangan pelinciran atau disebabkan oleh alahan.

Baca juga: Mitos Tentang Keperawanan dan Selaput Dara yang Sering Dilupakan

Oleh itu, jika terasa terlalu banyak darah keluar, ada baiknya memeriksa diri anda. Jangan biarkan ia disebabkan oleh gangguan berbahaya. Pendarahan berlebihan boleh disebabkan oleh penyakit kelamin, seperti klamidia atau gonorea. Sekiranya anda mendapat diagnosis awal penyakit ini, rawatannya akan lebih mudah.

Namun, bolehkah selaput dara itu rosak tanpa melakukan hubungan seks? Jawapannya adalah ya. Seseorang boleh mengalami selaput dara koyak tanpa penembusan yang disebabkan oleh onani, pemeriksaan perubatan, pembedahan, hingga menggunakan tampon ukuran yang salah. Sebab lain ketika wanita mengalami robekan selaput dara adalah ketika mereka mengalami kecederaan, melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan, terkena objek, untuk bersenam.

Setelah mengetahui ini, sebagai lelaki, anda tidak boleh langsung menuduh sekiranya pasangan anda telah melakukan hubungan seks dengan lelaki lain. Sebenarnya, tidak ada satu cara yang boleh dilakukan untuk memastikan seseorang tidak pernah melakukan hubungan seks atau tidak. Walaupun anda melakukan ujian keperawanan.

Baca juga: 7 Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Seks

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Anda juga boleh membeli ubat melalui aplikasi ini. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa kurang dari satu jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Keibubapaan Terancang. Diakses pada tahun 2020. Adakah pendarahan normal selepas hubungan seks?
Flo. Diakses pada tahun 2020. 12 Soalan Tentang Keperawanan dan Nyanyian Saudara Anda Dijawab oleh Doktor.

Recent Posts