6 Pilihan Ubat Sakit Gigi Kanak-kanak yang Selamat Digunakan

, Jakarta - Sakit gigi boleh menjengkelkan dan menjadikan si kecil anda lebih cerewet. Oleh itu, ibu bapa biasanya akan mengetahui ubat apa yang boleh digunakan untuk sakit gigi anak untuk melegakan simptom. Selain memperhatikan kandungan dan keberkesanannya, ibu juga harus memperhatikan aspek keselamatan dalam memilih ubat sakit gigi untuk anak-anak.

Sakit gigi pada kanak-kanak sebenarnya biasa dan boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari kerosakan gigi, penumpukan plak, rongga, pertumbuhan gigi, atau makanan yang terperangkap di antara gigi. Selain mengadu gejala, sakit gigi pada kanak-kanak juga dapat dikenali dengan memeriksa sama ada terdapat tanda-tanda perubahan warna gigi atau melihat gigi patah atau longgar.

Baca juga: Mencegah Rongga pada Kanak-kanak

Memilih Ubat Sakit Gigi untuk Kanak-kanak

Setelah mengetahui keluhan sakit gigi pada anak-anak, ayah dan ibu boleh berusaha mencari rawatan dan ubat yang diperlukan. Terdapat beberapa jenis ubat dan rawatan yang boleh digunakan untuk merawat sakit gigi pada kanak-kanak, termasuk:

1. Parasetamol

Acetaminophen atau paracetamol adalah salah satu ubat sakit gigi yang paling popular. Paracetamol juga dapat melegakan sakit gusi, sakit kepala, demam, dan menggigil yang sering menyertai sakit gigi. Ubat ini boleh dibeli tanpa perlu membeli preskripsi doktor. Walaupun begitu, pastikan anda selalu membaca dan mengikuti arahan penggunaan pada bungkusan ubat atau tanyakan kepada ahli farmasi anda.

Ubat ini boleh diberikan sebagai penghilang sakit gigi kepada kanak-kanak berumur 2 bulan ke atas yang dilahirkan setelah usia 37 minggu, jika berat badan mereka lebih dari 4 kilogram. Dos parasetamol untuk bayi berusia 2-3 bulan berbeza daripada dos untuk kanak-kanak yang lebih tua. Jadi, lebih baik bertanya kepada doktor melalui aplikasi sebelum memberi ubat ini.

2. Ibuprofen

Selain parasetamol, sakit gigi pada kanak-kanak juga dapat diatasi dengan mengambil ubat ibuprofen. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat penahan sakit NSAID yang berfungsi untuk mencegah pengeluaran bahan keradangan di dalam badan. Ibuprofen boleh diberikan sebagai ubat sakit gigi kepada kanak-kanak dari usia 3 bulan jika berat badannya adalah 5 kilogram atau lebih. Elakkan memberi ubat ini jika anak anda mempunyai masalah asma, ginjal dan hati serta gangguan pembekuan darah dan selalu meminta dos yang betul.

Baca juga: Ini adalah Masa yang tepat untuk membawa anak anda ke Doktor Gigi

3. Membersihkan Gigi dengan Benang

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, ibu bapa boleh memberikan ubat sakit gigi secara semula jadi. Kaedah ini juga boleh dilakukan bersamaan dengan rawatan perubatan. Salah satunya adalah dengan membersihkan gigi dengan benang. Bantu anak anda membuang serpihan makanan yang mungkin terperangkap di antara giginya. Lakukan dengan lembut dan berhati-hati ketika flossing, kerana gusi anak mungkin sensitif.

4. Berkumur dengan Air Garam Hangat

Campurkan kira-kira satu sudu teh garam dalam cawan kecil air suam. Biarkan anak berkumur dengan larutan selama kira-kira 30 saat kemudian ludah. Ini dapat membunuh bakteria di sekitar kawasan gigi yang sakit dan mendorong penyembuhan yang lebih cepat.

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami sakit gigi, ini adalah kaedah semula jadi untuk mengubatinya

5. Gunakan Compress Sejuk

Sapukan kompres sejuk ke pipi luar anak di kawasan yang sakit atau bengkak. Ibu bapa boleh membuatnya dengan membungkus ais dengan tuala kecil atau kain. Cuba kompres selama 15 minit.

6. Bawang putih

Memampatkan bahagian luar gigi yang sakit dengan bawang putih juga dapat melegakan gejala. Anda boleh mencuba kaedah ini, tetapi anda tidak boleh memaksanya jika si kecil merasa tidak selesa.

Sekiranya ubat-ubatan di atas tidak dapat menghilangkan rasa sakit pada gigi anak. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor gigi anak anda untuk pemeriksaan yang lebih mendalam. Pemeriksaan perlu dilakukan dengan segera untuk mengetahui punca sakit gigi pada kanak-kanak. Doktor boleh memeriksa saluran akar gigi anak anda dan bahagian lain.

Rujukan
Pokok Pergigian Kanak-kanak. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anak Anda Mengalami Sakit Gigi.
Baiklah. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Rumah untuk Menghilangkan Sakit Gigi.

Recent Posts