Apa Faedah Mensterilkan Kucing?

, Jakarta - Bagi pemilik kucing, pensterilan mungkin tidak biasa. Prosedur ini sering menjadi pilihan untuk mencegah perkara-perkara tertentu, seperti terlalu banyak anak untuk bertengkar antara kucing yang berlaku kerana bertengkar dengan pasangan. Sebenarnya, kucing jantan yang belum dikebiri mempunyai keinginan untuk mencari jodoh, dan sebaliknya.

Dalam beberapa kes, mungkin terdapat hanya satu kucing betina di antara dua atau lebih kucing jantan. Sekiranya demikian, kucing mungkin saling bertengkar untuk "menandakan wilayah" terhadap kucing betina. Ini juga dapat meningkatkan risiko kucing betina hamil dan mengakibatkan jumlah kucing yang tidak terkawal. Terlepas dari sebab-sebab ini, pensterilan pada kucing juga dapat memberikan manfaat kesihatan. Kenapa begitu?

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Kebaikan Pensterilan Kucing

Pensterilan kucing peliharaan sebenarnya tidak hanya berguna untuk mengawal kehamilan dan jumlah kucing. Selanjutnya, ternyata ini dapat memberikan manfaat kesihatan bagi kucing, baik kucing jantan dan betina. Apakah faedah mensterilkan kucing peliharaan?

Pensterilan pada Kucing Lelaki

Pensterilan boleh dilakukan pada kucing jantan dan betina. Manfaat kesihatan juga dapat diperoleh selagi pensterilan dilakukan dengan cara yang betul dan pada waktu yang tepat. Terdapat beberapa faedah kucing jantan yang disterilkan, termasuk:

1. Menurunkan Risiko Kanser Testis.

Kucing jantan yang telah disenyawakan dikatakan kurang cenderung menghidap barah testis. Untuk mendapatkan faedah sihat ini, disarankan untuk melakukan proses pemutihan sebelum kucing berusia 6 bulan.

2. Elakkan Kecederaan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kucing jantan mungkin saling bertengkar dengan kucing betina. Semasa bertengkar, ada kemungkinan kucing peliharaan akan cedera atau cedera. Nah, dengan pensterilan, risiko pergaduhan antara kucing dapat dielakkan sehingga risiko cedera dan kucing cedera juga akan lebih kecil.

3. Menurunkan Risiko Penyakit

Pensterilan juga dapat mengurangkan risiko penyakit pada kucing peliharaan, salah satunya adalah penyakit berjangkit. Mensterilkan kucing dapat menurunkan risiko penyakit seperti leukemia kucing atau FIV.

Baca juga: Bahaya Goresan Kucing Yang Perlu Diperhatikan

Pensterilan untuk Kucing betina

Selain kucing jantan, pensterilan kucing betina juga dapat memberikan manfaat yang sihat. Terdapat beberapa faedah yang dapat diperoleh dari prosedur ini, termasuk:

1. Menurunkan Risiko Tumor

Pensterilan dikatakan dapat mengurangkan risiko ketumbuhan pada kucing betina. Prosedur ini dapat membantu menurunkan risiko kucing betina terkena tumor kelenjar susu. Penyakit ini tidak boleh diremehkan, kerana kucing betina sering dikatakan mati akibat tumor kelenjar susu atau barah. Pensterilan juga dapat menurunkan risiko kucing anda menghidap tumor ganas di ovari dan rahim.

2. Mencegah Jangkitan

Pensterilan kucing betina dapat mengurangkan risiko pyometra. Penyakit ini berlaku kerana terdapat jangkitan serius yang berkembang di rahim kucing.

3. Komplikasi Bersalin Hilang

Setelah dikumuhkan, kucing betina tidak lagi dapat mengandung dan melahirkan. Ini bermaksud bahawa kucing tidak mungkin mengalami komplikasi serius semasa melahirkan yang boleh mengancam nyawa.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Selain pensterilan, menjaga kesihatan kucing juga dapat dilakukan dengan menyediakan makanan dan vitamin khas. Anda boleh membeli produk makanan dan vitamin yang sihat untuk kucing peliharaan melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan untuk rakan bulu akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
cattime. Diakses pada tahun 2021. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan untuk menyemburkan atau mengusir kucing anda.
Hills Pet. Diakses pada tahun 2021. Faedah Mengasingkan Kucing.

Recent Posts