Kenali 4 Fungsi Perut untuk Tubuh Manusia

Jakarta - Bercakap mengenai sistem pencernaan, anda segera memikirkan perutnya, bukan? Perut adalah organ yang unik. Bentuknya seperti beg kosong, yang hanya akan diisi ketika memakan makanan atau minuman. Walau bagaimanapun, fungsi perut untuk tubuh manusia sangat penting.

Bukan hanya sebagai beg simpanan makanan, perut membawa banyak mekanisme penting untuk tubuh, yang juga berkaitan dengan organ lain. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi perut? Lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Jangan percaya, ini adalah mitos mengenai ulser gastrik

Memahami Fungsi Perut Manusia

Makanan yang dimakan akan memasuki perut, melalui kerongkongan, yang merupakan organ berbentuk seperti tiub yang dihubungkan ke bahagian atas perut. Apabila makanan memasuki perut, organ ini segera menjalankan fungsinya, yaitu:

1. Memproses Makanan

Ini adalah fungsi utama perut. Dengan bantuan asid dan enzim, perut memecah makanan menjadi zarah kecil. Semasa proses ini, perut akan bergerak secara refleks, untuk mencampurkan makanan dengan asid dan enzim. Pergerakan ini disebut peristalsis.

2. Menjimatkan Makanan

Harap maklum, tidak semua makanan yang masuk ke perut akan segera diproses. Perut juga berfungsi sebagai kedai makanan. Jadi, sebahagian makanan yang anda makan tetap akan disimpan.

Baca juga: Gejala Penyakit Asid Perut pada Lelaki dan Wanita

3. Menyusun dan Membuang Bahan Berbahaya

Perut menghasilkan asid yang dipanggil asid hidroklorik. Fungsi cecair berasid bukan sahaja membantu memecah makanan, anda tahu. Tetapi juga menyusun dan menyingkirkan bahan berbahaya atau mikroba dalam makanan. Jadi, tubuh dapat dilindungi dari penyakit yang boleh menyerang.

4.Menyerap zat yang baik untuk tubuh

Selain memproses, menyimpan, dan menyingkirkan bahan berbahaya, perut juga berfungsi menyerap zat yang baik untuk tubuh. Selain enzim dan asid, perut juga menghasilkan zat lain yang akan memudahkan tubuh menyerap zat yang baik, seperti vitamin B12.

Itulah fungsi perut untuk tubuh manusia yang perlu diketahui. Dalam menjalankan fungsinya, perut juga dibantu oleh hormon pencernaan, seperti:

  • Ghrelin. Hormon ini memainkan peranan yang sangat penting dalam mengatur pengambilan makanan, iaitu untuk merangsang selera makan. Tahap hormon ini akan meningkat sebelum makan, dan menurun setelah makan.
  • Peptida YY. Hormon ini bertanggungjawab untuk menghalang selera makan sebagai tindak balas terhadap makanan.
  • Gastrin. Hormon ini bertanggungjawab mengatur pengeluaran asid di dalam perut. Sebilangan besar hormon gastrin dihasilkan di antrum perut. Tahap hormon gastrin yang berlebihan boleh disebabkan oleh penyakit autoimun atau gastritis atropik kronik yang disebabkan oleh bakteria H. pylori.
  • rahsia. Hormon ini memberi isyarat kepada pankreas untuk menghasilkan jus pencernaan yang meneutralkan asid perut ketika memasuki usus kecil. Ia juga memberi isyarat kepada perut untuk menghasilkan pepsin.

Baca juga: Sembuhkan Asid Perut dengan 5 Makanan Ini

Perlu diketahui juga, tidak semua jenis makanan akan dicerna secara bersamaan oleh perut. Beberapa jenis makanan memakan masa lebih lama, seperti makanan yang tinggi lemak.

Oleh itu, mulailah makan makanan seimbang yang seimbang, dan kurangkan makanan tinggi lemak agar tidak membebankan perut. Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai tabiat makan yang sihat dari para pakar, gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan pakar pemakanan, ya.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Perut: Fakta, Fungsi & Penyakit.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Struktur dan Fungsi Sistem Pencernaan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penampang Perut.
WebMD. Diperoleh pada 2021. Gambar Perut.

Recent Posts