Mengenal Palatal Petechiae, Luka Mulut Kerana Seks Mulut

, Jakarta - Adakah anda pengguna media sosial TikTok? Media sosial dari China sebenarnya semakin popular dan berjaya bersaing dengan media sosial yang ada, seperti Instagram. Walau bagaimanapun, sekarang banyak Pencipta kandungan pada TikTok yang sering menarik perhatian dengan menyebarkan fakta, termasuk fakta kesihatan.

Salah satu sorotan utama ialah catatan yang mengatakan doktor gigi mungkin mengetahui lebih banyak mengenai kesihatan seksual anda, tanpa anda menyebutnya. Menurut video TikTok yang dikongsi oleh pengguna @dentite, seorang doktor gigi di Michigan, Amerika Syarikat yang nama sebenarnya adalah Huzefa Kapadia, menyebut bahawa doktor gigi boleh memberitahu jika anda baru-baru ini melakukan seks oral. Kerana, jika anda baru melakukannya, maka sangat mungkin anda mengalami apa yang disebut palatal petechiae.

Baca juga: Seks Mulut Boleh Mencetuskan Kanser Esofagus?

Apa itu Palatal Petechiae?

Dalam video susulan yang disiarkan di TikTok, Huzefa Kapadia menjelaskan bahawa apabila suatu objek terus menerus menyentuh langit-langit lembut mulut (dia menggunakan contoh lolipop), ia boleh menyebabkan beberapa jenis lebam atau kerengsaan. Keadaan ini juga dikenali sebagai palatal petechiae.

Huzefa Kapadia menerangkan lagi: "Sekiranya anda suka, misalnya, menghisap lolipop. Sekali atau dua kali, itu bukan masalah besar. Tetapi katakan anda suka menghisap banyak, banyak, banyak, banyak lolipop sepanjang masa, maka anda sedang dalam masalah. "

Seorang lagi doktor gigi TikTok bernama Brad Podray (aka, pengguna @thyrants) juga membincangkan topik tersebut dalam video viral miliknya. "Kadang-kadang doktor gigi boleh memberitahu," katanya dalam video. "Biasanya akan ada lebam pada lelangit lembut yang disebut petechiae jika anda melakukan seks oral terlalu banyak."

Keadaan ini sebenarnya bukan perkara biasa yang biasanya berlaku pada seks oral. Palatal petechiae atau lebam di bahagian belakang bumbung mulut untungnya dapat sembuh dengan cepat seperti lebam pada bahagian badan yang lain. Biasanya, ia boleh sembuh dalam masa 1 hingga 7 hari dan tidak ada risiko kerosakan kekal.

Baca juga: Seks oral boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing?

Ingat, seks oral yang tidak selamat juga menyebabkan penyakit

Oleh itu, ramai orang mempersoalkan sama ada seks oral benar-benar seks. Sebenarnya, ia bergantung pada bagaimana anda dan pasangan anda menentukan seks. Namun, satu perkara yang jelas, seks oral bukanlah seks yang selamat untuk dilakukan. Jangkitan kelamin pasti menjadi risiko sekiranya anda melakukan seks oral yang tidak selamat.

Terdapat beberapa penyakit yang sebenarnya mudah disebarkan melalui seks oral, misalnya:

  • HIV.
  • Herpes.
  • Papillomavirus manusia.
  • Gonorea.
  • klamidia.
  • sifilis.
  • Hepatitis B.

Anda boleh mengurangkan risiko anda mendapat STD seks oral dengan menggunakan perlindungan semasa seks oral. Walaupun melakukannya tidak akan sepenuhnya menghilangkan risiko penyakit seperti sifilis dan herpes, yang merebak dari kulit ke kulit. Walau bagaimanapun, mengamalkan seks yang lebih selamat akan mengurangkan risiko STD seks oral.

Seks oral tanpa kondom meletakkan anda berisiko untuk pelbagai penyakit kelamin. Sekiranya anda melakukan hubungan seks oral tanpa perlindungan dengan pasangan seksual, anda harus memberitahu doktor anda. Doktor anda mungkin ingin memeriksa kerongkong anda jika anda merasakan anda mempunyai gejala yang mencurigakan setelah melakukan ini.

Baca juga: Seks oral secara paksa boleh menjadi jenayah, inilah bahaya

Anda juga tidak perlu malu untuk bertanya kepada doktor mengenai perkara ini. Ingat, melakukan pemeriksaan lebih awal akan membantu anda mengelakkan pelbagai risiko penyakit yang tidak diingini. Jadi tunggu apa lagi, ambillah telefon pintar -mu, dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Seks Oral.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Palatal Petechiae? TikTok Viral Tuntutan Doktor Gigi Boleh Mengetahui jika Anda Pernah Seks Mulut.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Adakah Seks oral benar-benar selamat?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 4 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Seks Mulut.

Recent Posts