Ketahui Berikut Bentuk Faraj

"Setiap wanita mempunyai bentuk vagina yang berbeza. Anda tidak perlu risau jika labia anda terlalu lebar atau menggantung pakaian anda. Selagi tidak menyakitkan dan tidak selesa, bentuk vagina yang berbeza adalah normal. "

, Jakarta - Setiap wanita memiliki vagina yang berbeda, baik dari segi ukuran, warna, dan bau. Kadang-kadang keadaan yang berbeza ini mencetuskan kebimbangan kerana mereka menganggap faraj mereka berbeza dengan yang lain.

Sebenarnya perbezaan bentuk dan bau faraj selagi tidak menimbulkan rasa sakit atau tidak selesa, semuanya normal. Oleh itu, mari kita ketahui pelbagai bentuk faraj pada wanita di sini.

Baca juga: Wanita Harus Tahu, Ini 6 Tanda Miss V yang Sihat

Pelbagai Bentuk Faraj

Salah satu perbezaan yang mencolok dari vagina adalah bentuk labia atau "bibir vagina". Terdapat dua bahagian labia, yang pertama adalah labia majora, sementara bibir di dalam vagina yang biasanya membuka jalan ke faraj disebut labia minora. Setiap wanita mempunyai ciri labia yang berbeza. Ketahui di sini beberapa bentuk faraj!

1. Labia Minora yang tidak simetri

Sekiranya labia dalaman lebih panjang, lebih tebal, atau lebih besar, ia dianggap tidak simetri. Tidak perlu risau tentang bentuk ini, kerana jenis labia ini lebih biasa.

2. Labia Majora Melengkung

Labia minora melengkung mungkin digambarkan sebagai tapal kuda terbalik, iaitu lengkung bulat yang bertemu secara merata di hujungnya. Wanita yang mempunyai bentuk labia ini biasanya terbuka labia minora. Labia minora mungkin tidak menonjol di bawah labia majora.

3. Labia Minora Melonjak

Labia minora yang menonjol biasanya lebih panjang daripada dan menonjol dari labia majora. Jenis labia minora yang menonjol ini biasanya menjadikan bentuk labia minora lebih jelas atau mengintip keluar.

4. Labia Majora Melonjak

Labia minora yang menonjol biasanya kelihatan lebih menonjol ke bawah. Kulit mungkin sedikit lebih tebal sehingga kelihatan seperti bengkak atau nipis dan sedikit longgar.

5. Labia Minora Panjang dan Menjuntai

Bentuk labia Ini serupa dengan labia minora yang menonjol. Bezanya, bentuk yang satu ini boleh bertahan hingga satu inci atau lebih, bahkan melebihi labia majora.

Sekiranya anda mempunyai bentuk ini, anda akan melihat bentuk labia anda kerana ia tergantung di bahagian luar seluar dalam anda. Anda juga akan melihat kulit memanjang atau lipatan tambahan pada labia.

Baca juga: Jenis Aroma dan Sebab Miss V

6. Labia Majora Long and Dangling

Bentuk ini serupa dengan labia majora yang menonjol. Bentuk ini dicirikan oleh kulit yang nipis dan longgar. Seperti labia minora yang menggantung, lipatan boleh tergantung dari seluar dalam. Ini boleh menjadikan labia minora kelihatan lebih terdedah.

7. Labia Kecil dan Terbuka

Bentuk ini dicirikan oleh labia majora rata dan bersandar pada tulang kemaluan dan menunjukkan sedikit labia minora.

8. Labia Kecil dan Tertutup

Bentuk ini dicirikan oleh labia minora yang ditutup sepenuhnya. Ini adalah jenis faraj yang paling biasa pada wanita.

9. Bibir Dalaman Yang Terlihat

Bentuk ini dicirikan oleh labia majora dan labia minora mempunyai ukuran yang sama. Labia minora tidak kelihatan kerana menggantung di luar lipatan luar. Walau bagaimanapun, labia minora akan kelihatan apabila seorang wanita duduk atau menarik kedua-dua sisi labia majora.

Baca juga: Hentikan 7 Tabiat Ini Yang Memudaratkan Miss V

Itulah bentuk faraj yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin membeli produk feminin untuk menjaga kebersihan kawasan intim, gunakan saja aplikasinya . Kaedahnya praktikal, buat pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Vagina Tepi: Adakah Labia Saya Biasa?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah jenis faraj?

Recent Posts