Mengenal Perlakuan Senyap dan Kesannya pada Hubungan

, Jakarta - Anda pasti pernah bertengkar dengan pasangan anda, mulai dari perkara sepele hingga perkara serius. Namun, adakah pasangan anda pernah memilih untuk tidak bercakap dan mengabaikan kehadiran anda ketika mereka bertengkar? Dia mendengar apa yang kita bicarakan tetapi memilih untuk tidak peduli dan sibuk melakukan aktiviti sendiri. Tindakan seperti ini adalah bentuk perlakuan senyap , dan jelas bahawa tindakan ini sangat menjengkelkan dan tidak matang.

Bukan hanya dalam hubungan cinta, tindakan ini juga boleh dilakukan dalam hampir semua jenis hubungan. Sama ada antara ibu dan anak perempuan, rakan sekerja, atau dalam persahabatan. Tindakan ini boleh menjadi reaksi cepat terhadap situasi di mana seseorang merasa marah, kecewa, atau terlalu tertekan untuk menangani masalah.

Sekiranya ketegangan telah berlalu, maka perlakuan senyap juga akan berlalu. Perlakuan senyap kadang-kadang boleh menjadi bentuk penderaan emosi apabila seseorang menggunakannya untuk mengawal dan memanipulasi orang lain. Ini jelas boleh memberi kesan besar pada harga diri mereka yang menjadi mangsa.

Baca juga: 4 Cara untuk Berjuang dengan Sihat dengan Pasangan Anda

Jadi, apa sebab seseorang melakukannya? Bagaimana tindakan itu berlaku perlakuan senyap ke hubungan? Adakah ini menyelesaikan masalah atau memburukkan lagi masalah?

Sebab Orang Melakukan Senyap Senyap

Terdapat beberapa sebab orang mengambil tindakan perlakuan senyap , dalam kalangan yang lain:

  • Mengelakkan Diri Anda. Dalam beberapa kes, orang diam dalam percakapan kerana mereka tidak tahu harus berkata apa atau ingin mengelakkan konflik.
  • Cara Berkomunikasi. Seseorang boleh menggunakan tindakan ini jika mereka tidak tahu bagaimana meluahkan perasaan mereka tetapi mahu pasangannya tahu bahawa mereka kecewa.
  • Hukuman. Sekiranya seseorang menggunakan perlakuan senyap untuk menghukum seseorang atau menjalankan kawalan atau kuasa ke atasnya, ini adalah bentuk penderaan emosi.

Apa Kesannya Terhadap Hubungan?

Dalam kebanyakan kes, mengambil tindakan ini untuk menyelesaikan konflik bukanlah kaedah terbaik. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini , lelaki dan wanita mempunyai kecenderungan yang sama untuk melakukan ini. Untuk mengelakkan ini, komunikasi yang jelas sangat penting untuk hubungan yang sihat. Sebabnya, tindakan ini sebenarnya dapat membuat salah satu pihak tidak mempunyai keinginan untuk menyelesaikan konflik dengan cara yang betul.

Apabila seseorang ingin membincangkan masalah tetapi yang lain menarik diri, ini boleh menimbulkan emosi negatif seperti kemarahan. Orang yang merasa diabaikan juga dilaporkan memiliki tahap harga diri, pemilikan, dan makna yang lebih rendah dalam hidup.

Oleh itu, perlakuan senyap boleh memberi kesan kepada kesihatan hubungan, walaupun orang yang pendiam sebenarnya hanya berusaha untuk mengelakkan konflik. Seseorang dengan pasangan yang sering melakukannya perlakuan senyap biasanya lebih cenderung untuk meneruskan perselisihan kerana mereka tidak berkesempatan untuk membincangkan keluhan mereka secara mendalam.

Baca juga: Pertengkaran dengan Pasangan? Cegah Emosi dengan 5 Perkara Ini

Bilakah Perlakuan Senyap Boleh dianggap Kekerasan?

Sebelum anda menganggap tindakan ini berada dalam lingkungan keganasan emosi, maka anda harus terlebih dahulu mengenal pasti keadaan dengan lebih mendalam. Kadang kala, diam mungkin menjadi perkara terbaik untuk mengelakkan kedua-dua pihak mengatakan perkara yang kemudian mereka akan menyesal. Seseorang juga mungkin melakukan ini untuk pertama kalinya, terutamanya apabila mereka tidak tahu bagaimana bertindak balas dan meluahkan perasaan mereka.

Tindakan perlakuan senyap boleh menjadi penderaan emosi apabila:

  • Satu pihak bermaksud untuk mencederakan pihak lain dengan senyap.
  • Kesunyian itu berlangsung lama.
  • Kesunyian hanya berakhir apabila mereka memutuskan perkara itu.
  • Mereka bercakap dengan orang lain tetapi tidak dengan pasangannya.
  • Mereka meminta sokongan orang lain untuk tindakan mereka.
  • Mereka menggunakan kesunyian untuk menyalahkan pasangan mereka dan membuat mereka merasa bersalah.
  • Mereka menggunakan kesunyian untuk memanipulasi atau berusaha mengubah tingkah laku orang lain.

Baca juga: Sekarang Anda Tahu Ada Orang Lain Di Hati Pasangan Anda, Ketahui Tanda-Tanda Ini!

Sekiranya anda merasakan pasangan anda, atau orang lain melakukan ini kepada anda dan anda keliru tentang cara bertindak, anda boleh membincangkan hal ini dengan psikologi di pertama. Pakar psikologi akan mendengar semua aduan anda dan berusaha memberikan nasihat terbaik agar masalah anda dapat diselesaikan dengan baik. Ambil telefon pintar anda, dan gunakan ciri sembang untuk berbincang dengan psikologi klinikal terbaik, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjawab Apabila Seseorang Memberi Anda Perlakuan Senyap.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Perlakuan Senyap Bentuk Penyalahgunaan?
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada 2020. Kesan Perlakuan Senyap dalam Perkahwinan.

Recent Posts