Creambath, Spa Rambut, atau Topeng Rambut, Mana Yang Terbaik?

Jakarta - Wanita mana yang tidak ingin memiliki rambut yang sihat, kuat, dan berkilat? Masalahnya, tidak semua wanita bernasib baik mendapatkannya. Sebilangan dari mereka harus mengatasi masalah keguguran rambut, rambut pecah, kusam, dan masalah rambut lain yang membuat mereka gugup.

Jadi, apakah penyelesaian untuk masalah rambut? Salah satunya dapat diatasi dengan penjagaan rambut biasa, seperti melakukan Mandian krim, spa rambut, atau topeng rambut secara berkala.

Hmm, tapi sudah tahu apa perbezaan antara setiap rawatan rambut ini? Anda fikir yang mana yang terbaik di antara ketiga-tiganya?

Baca juga: 5 Cara Mudah Merawat Rambut di Rumah

Creambath, Penjagaan Asas

Mandian krim adalah penjagaan rambut asas yang telah lama dilakukan. Rawatan rambut ini secara amnya ditujukan kepada mereka yang tidak mempunyai masalah dengan rambut mereka.

Prosesnya agak mudah. Stylist akan menggunakan krim secara merata pada rambut. Krim yang digunakan umumnya dibuat dari bahan semula jadi. Contohnya, seperti pelbagai buah atau sayur-sayuran yang mempunyai nutrien penting untuk rambut.

Selepas menggunakan krim, proses Mandian krim termasuk urutan kulit kepala. Kemudian, rambut akan dikukus menggunakan wap atau balut rambut anda dengan tuala hangat. Tujuannya adalah untuk membuka pori-pori kulit kepala supaya nutrien dari krim dapat diserap dengan baik ke dalam kulit kepala.

Spa Rambut, Menyuburkan Rambut

Tidak selesa dengan rambut kusam, kering, kusut, dan berminyak? Bagi anda yang mengalami masalah rambut, jadi jangan lupa melakukan penjagaan rambut secara berkala. Terutama jika anda sering terkena cahaya matahari atau menggunakan catok, rambut anda mudah rosak.

Sekarang, spa rambut boleh menjadi jalan keluar untuk mengatasi masalah rambut di atas. Spa rambut dapat memberi khasiat pada akar rambut, menghidupkan kembali kulit kepala, dan menguatkan folikel rambut. Dengan cara itu, kesihatan rambut juga terjaga.

Baca juga: 4 Petua Merawat Rambut Berwarna

Lalu, apa bezanya dengan Mandian krim? Biasanya kandungan krim untuk spa rambut lebih kaya dengan vitamin daripada Mandian krim. Oleh itu, spa rambut bertujuan untuk menyuburkan rambut.

Proses spa rambut hampir serupa dengan Mandian krim. Pendandan rambut menggunakan krim di seluruh permukaan rambut, mengurut kepala, dan wap yang berfungsi untuk mengoptimumkan penyerapan nutrien dari krim. Walau bagaimanapun, spa rambut juga mempunyai beberapa kekurangan.

Pertama, melakukan terlalu banyak spa rambut Ia boleh menjadikan warna rambut anda pudar. Kedua, penjagaan spa rambut umumnya lebih mahal daripada Mandian krim.

Topeng Rambut, Membaiki Kerosakan Rambut

Selain itu spa rambut dan Mandian krim, topeng rambut adalah rawatan rambut lain yang biasa dilakukan oleh wanita. Jadi, apa faedahnya topeng rambut? Rawatan ini bertujuan untuk merawat keguguran rambut atau masalah rambut lain yang sudah berada dalam keadaan teruk.

Sebagai contoh, seorang wanita yang sering meluruskan, mewarnai, atau menggulung rambutnya, biasanya mengalami masalah rambut. topeng rambut boleh menjadi pilihan rawatan terbaik untuk mengatasi masalah tersebut.

Kesan daripada topeng rambut boleh dikatakan lebih mendalam daripada spa rambut atau Mandian krim. Sebabnya, topeng rambut semakin mendalam untuk memperbaiki rambut yang rosak.

Baca juga: 5 Kesan Potongan Rambut Yang Kerap

Menurut penata rambut selebriti terkenal Britain di Huffington Post, topeng rambut yang digunakan secara berkala membantu menyamarkan kerosakan rambut dengan melembapkannya. Nah, inilah yang menjadikan rambut terasa lebih kuat dan tebal.

Perkara yang mesti dititikberatkan, kesannya topeng rambut mungkin tidak ketara pada rambut yang sudah rosak. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya rawatan ini dapat membantu mencegah kerosakan yang lebih teruk.

Jadi, apa perbezaan antara topeng rambut dengan Mandian krim atau spa rambut? Sekiranya Mandian krim dan spa rambut melibatkan urut, sementara topeng rambut tiada urut sama sekali.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan atau kerugian selanjutnya. Walau bagaimanapun, biasanya ahli terapi topeng rambut teruskan memberi urutan di bahagian badan yang lain, misalnya di leher, bahu, atau belakang.

Jadi, yang manakah lebih baik daripada ketiga-tiganya? Untuk mendapatkan faedah terbaik, sudah tentu ia mesti disesuaikan dengan keadaan rambut anda. Ketiga-tiga rawatan ini mempunyai khasiat, faedah, dan tujuan mereka sendiri untuk merawat rambut.

Bagaimana, berminat untuk mencuba rawatan rambut di atas? Sekiranya anda mempunyai masalah dengan rambut anda dan bingung bagaimana membetulkannya, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut. Anda boleh bercakap terus dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Huffington Post. Diakses pada Disember 2019. Bolehkah Topeng Rambut Membaiki Bahagian Berpisah dan Segala-galanya yang Anda Ingin Tahu Mengenai Rawatan Ini
Zaman India. Diakses pada Disember 2019. Mengapa spa rambut bagus untuk anda

Recent Posts