Kepialu, Makanlah Makanan Ini

Jakarta - Demam kepialu atau kepialu berlaku disebabkan oleh sejenis jangkitan bakteria Salmonella typhi yang menyerang saluran pencernaan. Jangkitan berlaku apabila seseorang memakan makanan atau minuman yang telah dicemari bakteria. Sebaik sahaja bakteria memasuki badan, ia akan membelah dan menyebar dengan cepat ke seluruh badan melalui saluran darah.

Demam kepialu boleh berlaku secara tiba-tiba atau berkembang dalam beberapa minggu. Penyakit ini biasanya menyebabkan demam tinggi, sakit perut, sakit badan antara 1 hingga 2 minggu setelah terkena bakteria, tetapi ia juga boleh terjadi beberapa waktu kemudian. Sekiranya jangkitan tidak diatasi dengan segera, akan ada penurunan berat badan, perut kembung, dan ruam. Sebenarnya, ketiadaan rawatan akan menjadikan kepialu penyakit yang serius dan mengancam nyawa.

Makanan apa yang baik untuk penghidap Tifoid?

Rawatan kepialu bukan hanya memfokuskan diri pada penyingkiran bakteria, tetapi juga pada diet yang ketat agar tubuh sentiasa bertenaga. Ini bermaksud, ada jenis makanan dan minuman yang boleh anda konsumsi dan tidak digalakkan untuk dimakan kerana boleh mempengaruhi keadaan kesihatan anda. Lalu, apakah makanan yang baik untuk penghidap demam kepialu?

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu mengenai Kepialu

  • Makanan Berkalori Tinggi

Apabila menghidap demam kepialu, sangat digalakkan memakan makanan berkalori tinggi. Ini termasuk kentang rebus, pisang, pasta, nasi, atau roti putih. Dalam bahagian yang mencukupi atau tidak berlebihan, makanan ini akan memberi tenaga dan kekuatan bagi penghidap demam kepialu.

  • Buah dan Air

Pastikan pengambilan cecair di dalam badan untuk mengelakkan dehidrasi, cara memakan buah-buahan yang mengandung air, seperti tembikai, semangka, tomato, anggur, atau aprikot. Jangan ketinggalan, pengambilan air sebanyak 8 hingga 10 gelas setiap hari. Dehidrasi tidak boleh diabaikan kerana boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius.

  • Makanan Berkarbohidrat Tinggi

Makanan separa pejal seperti bubur, telur rebus, atau kentang bakar sangat baik untuk penghidap demam kepialu, kerana ia menyumbang tenaga kepada tubuh. Bukan hanya itu, makanan separa pepejal ini lebih mudah dicerna oleh badan, memandangkan kepialu menyerang saluran pencernaan.

Baca juga: Makanan ringan yang kerap boleh menyebabkan sakit kepialu?

  • Produk tenusu

Yogurt, susu, dan telur akan memastikan tubuh mendapat pengambilan protein yang mencukupi, jadi baik untuk dimakan untuk sembuh dari kepialu. Berbanding dengan daging, makanan jenis ini lebih senang dicerna. Sementara itu, jika anda menjalani diet vegan, anda boleh memilih lentil, kacang, dan keju cottage untuk memenuhi keperluan pengambilan protein dalam badan.

Lalu, makanan apa yang tidak digalakkan dimakan?

Nah, sekarang anda juga harus mengetahui jenis makanan apa yang tidak boleh anda makan, iaitu:

  • Makanan dengan kandungan serat yang tinggi seperti bijirin, oat, dan roti gandum kerana boleh mengganggu sistem pencernaan kerana sifatnya yang tidak dapat dicerna.

  • makanan berminyak, digoreng, atau diproses menggunakan mentega sehingga menghasilkan minyak juga harus dielakkan.

  • Makanan pedas, Perasa, dan makanan yang mengandungi asid asetik dapat memperburuk peradangan di usus. Oleh itu, elakkan lada, cili, cuka, sos (sos panas atau salad dressing), dan sayur-sayuran atau buah yang dibungkus dalam tin.

  • sayur-sayuran mentah, seperti kubis atau lobak kerana berpotensi membuat perut kembung dan kembung.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Diri Anda ketika Tifoid

Sebaliknya, agar diet anda lebih berkesan dan menjadikan kepialu sembuh lebih cepat, pertama-tama anda bertanya kepada pakar pemakanan. Anda boleh mengemukakan soalan dengan lebih mudah dengan aplikasi tersebut bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Kehidupan Medik. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Kepialu: Apa yang Perlu Dimakan dan Apa yang Harus Dielakkan.
Doktor NDTV. Diakses pada tahun 2020. Diet Kepialu: Inilah Yang Harus Anda Makan dan Elakkan Sekiranya Anda Mengalami Tifoid.
PharmEasy. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Kepialu - Apa yang Perlu Dimakan dan Apa yang Harus Dielakkan.

Recent Posts