Ini adalah penjelasan mengenai istilah paru-paru basah

, Jakarta - Anda mungkin biasa dengan istilah paru-paru basah. Beberapa mitos mengatakan bahawa keadaan ini dapat dialami jika seseorang tidak suka memakai jaket ketika menunggang motosikal pada waktu malam, atau kebiasaan tidur di lantai. Namun, adakah ini benar? Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan paru-paru basah?

Dalam dunia perubatan, istilah pneumonia biasanya merujuk kepada keradangan pada paru-paru yang menyebabkan cairan menumpuk di tisu paru-paru. Secara amnya, keadaan ini dapat menggambarkan beberapa penyakit, mulai dari radang paru-paru akibat jangkitan bakteria atau bahkan disebabkan oleh jangkitan virus. Paru-paru basah bukanlah suatu keadaan yang dapat diremehkan, terutama jika dialami oleh bayi, anak kecil, orang tua, dan orang-orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, kerana dapat menyebabkan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Kenali Gejala dan Cara Mencegah Paru-Paru Basah

Apakah Gejala Paru-Paru Basah?

Secara amnya, radang paru-paru dapat dikenali berkat pelbagai gejala biasa, seperti:

 • Batuk kering atau batuk dengan kahak kuning, coklat, hijau, atau kemerahan (batuk darah).
 • Sakit di bahagian dada dan bertambah teruk ketika batuk.
 • Nafas berat atau merasa sesak nafas, walaupun ketika rehat.
 • Demam, menggigil, dan kerap berpeluh.
 • Hilang selera makan.
 • Bosan atau kelihatan rendah tenaga.
 • Mual, muntah, atau cirit-birit.
 • Degupan jantung.

Baca juga: Selain merokok, tabiat ini adalah penyebab jangkitan pada paru-paru

Selain itu, terdapat juga gejala tambahan paru-paru basah yang muncul sesuai dengan usia penghidapnya, termasuk:

 • Pada bayi, gejalanya mungkin batuk atau mungkin tidak begitu jelas. Gejala yang muncul biasanya bayi menjadi rewel dan sukar makan atau minum.
 • Pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, pernafasan boleh menjadi cepat dan mengi.
 • Pada orang dewasa, gejala tambahan boleh merangkumi kekeliruan, mengantuk, dan juga koma.

Sekiranya anda mempunyai beberapa gejala di atas, anda boleh membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai perkara ini. Doktor anda mungkin memberi anda cadangan rawatan yang boleh anda segera ambil untuk menghilangkan gejala dan merawat radang paru-paru sepenuhnya.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Penyakit Paru-paru Basah pada Kanak-kanak

Apa Punca Paru-Paru Basah?

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami paru-paru basah, iaitu:

 • Jangkitan bakteria. Bakteria yang paling biasa yang menyebabkan radang paru-paru adalah: Streptococcus pneumoniae . Bukan itu sahaja, terdapat juga bakteria Legionella pneumophila , Mycoplasma pneumoniae , Staphylococcus aureus , dan Haemophilus influenzae . Keadaan ini biasanya disebabkan oleh penularan kuman dari orang lain atau kerana penggunaan ventilator jangka panjang.
 • Jangkitan Viral. Virus yang menyebabkan selesema, bronkitis, dan bronkiolitis adalah penyebab utama radang paru-paru pada kanak-kanak. Pneumonia jenis ini umumnya lebih ringan dan boleh sembuh sendiri dalam 1-3 minggu tanpa rawatan. Namun, ada juga orang yang boleh menjadi semakin berat sehingga mereka perlu dirawat dengan segera.
 • Jangkitan kulat. Paru-paru basah kerana jangkitan kulat biasanya berlaku pada orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah. Jangkitan juga boleh berlaku setelah jamur dari tanah atau kotoran burung dihirup. Beberapa kulat yang boleh menyebabkan paru-paru basah adalah: Pneumocystis jirovecii , Cryptococcus , dan Histoplasmosis .

Tidak hanya jangkitan, radang paru-paru juga dapat terjadi disebabkan oleh perkara lain, seperti pneumonia aspirasi yang terjadi kerana kemasukan benda asing, seperti cairan gastrik, air liur, makanan, atau minuman, ke saluran pernafasan dan menyebabkan gangguan paru-paru. Dalam kes tertentu, paru-paru basah juga dapat timbul akibat efusi pleura.

Rujukan:
Persatuan Paru-paru Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Pneumonia?
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Pleurisy.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pneumonia.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis Akut pada Kanak-kanak.

Recent Posts