Mitos atau Fakta, Bioglass Bermanfaat untuk Kesihatan?

"Bioglass adalah plat kaca bulat yang dianggap dapat menjaga kesihatan yang optimum. Namun, kenyataannya adalah bahawa bioglass hanya terbukti digunakan sebagai bahan asas untuk implan tulang kerana ia membantu pertumbuhan semula sel-sel tulang. Hingga kini belum ada penyelidikan atau bukti yang mengatakan bioglass bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan. "

, Jakarta - Ada banyak cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan. Bermula dari menjalani diet yang sihat, bersenam secara teratur, hingga menguruskan tahap tekanan. Namun, bukan itu sahaja, kini didapati Fungsi biogelas yang dianggap dapat membantu anda menjaga kesihatan yang optimum.

Biogelas adalah pinggan kaca bulat yang dianggap dapat menjaga kesihatan yang optimum. Maka, adakah benar fungsi itu biogelas mempunyai banyak faedah untuk kesihatan? Kami mengesyorkan agar anda melihat tinjauan penuh mengenai fungsi tersebut biogelas dan bagaimana meningkatkan kesihatan badan, di sini!

Baca juga: 6 Cara Mudah Mengekalkan Gaya Hidup Sihat

Fakta Bioglass untuk Kesihatan

Biogelas ditemui oleh Larry Hench dari University of Florida, Amerika Syarikat, 50 tahun yang lalu. Biogelas adalah piring kaca yang diperbuat daripada pelbagai mineral, seperti silika, natrium, kalium, dan fosfat.

Biogelas itu sendiri adalah singkatan yang terdiri daripada bioaktif (bioaktif) dan gelas (kaca). Dikenali sebagai bioaktif kerana alat ini akan berfungsi setelah terkena cecair badan. Manakala, gelas disebabkan oleh silika yang pada amnya digunakan sebagai bahan asas untuk membuat kaca atau kaca.

Dalam dunia perubatan, biogelas Pada mulanya ia dikenali sebagai bahan untuk membuat implan sintetik yang menghubungkan tulang. Ini menyebabkan biogelas dipercayai mempunyai kemampuan untuk merangsang sel tulang untuk tumbuh semula.

Namun, selain daripada itu, adakah benar fungsi tersebut biogelas bermanfaat untuk kesihatan? Sehingga kini, secara perubatan fungsi biogelas terbukti boleh digunakan sebagai bahan implan tulang.

Sejauh ini, belum ada bukti saintifik lain yang menyebutkan fungsi biogelas dapat mengatasi sakit kepala, mengekalkan kulit yang sihat, merawat bisul, menurunkan tekanan darah, menjadi rawatan untuk barah.

Gunakan biogelas juga harus dilakukan sesuai dengan nasihat dan cadangan doktor. Sekiranya anda mengalami beberapa aduan kesihatan, anda harus segera menggunakan aplikasi tersebut dan tanyakan terus kepada doktor anda bagaimana menangani aduan kesihatan yang anda alami. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Cara Mengira Berat Badan Yang Ideal

Ini adalah perkara yang dapat mengoptimumkan kesihatan

Lebih baik mengetahui beberapa fakta mengenai perkara yang dapat membantu anda menjaga kesihatan yang optimum.

Berikut adalah perkara yang perlu dilakukan, seperti:

  1. Berhenti merokok

Untuk menjaga kesihatan, anda harus berhenti merokok. Merokok adalah tabiat buruk yang boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari paru-paru, jantung, hingga kulit.

  1. Mengawal Berat

Mengawal berat badan adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan. Memiliki berat badan yang ideal dan stabil dapat mengurangkan risiko pelbagai masalah kesihatan yang mungkin dialami. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang cenderung dialami ketika Anda berlebihan berat badan atau kurang berat badan, seperti gangguan tulang, diabetes, kekurangan zat makanan, tekanan darah tinggi, hingga barah.

  1. Memenuhi Keperluan Rehat

Jangan lupa untuk selalu memenuhi keperluan rehat setiap hari agar badan kembali sihat. Orang dewasa memerlukan 7-8 jam tidur. Sebaiknya cukup tidur setiap hari. Kurang tidur untuk waktu yang lama menjadikan anda berisiko untuk sejumlah penyakit, seperti kegemukan, tekanan darah tinggi, dan penurunan kualiti hidup.

  1. Bergaul dengan baik

Bersosial dapat membantu anda untuk mengoptimumkan kesihatan anda. Bukan berapa banyak orang yang anda temui, tetapi kualiti bertemu dan berbual dengan orang lain dapat membuat anda menurunkan risiko tekanan, kemurungan, dan merasa lebih berharga. Oleh itu, jangan lupa menghubungi rakan terdekat anda agar keadaan kesihatan anda terjaga dengan baik.

Baca juga: Tekanan Boleh Dipicu oleh Kurangnya Interaksi Sosial

Itu adalah fakta mengenai fungsi tersebut biogelas dan bagaimana menjaga kesihatan yang optimum. Jangan lupa untuk bersenam secara teratur dan makan makanan seimbang yang berkhasiat sehingga anda mengelakkan pelbagai masalah kesihatan.

Rujukan:
ScienceDirect. Diakses pada tahun 2021. Bioglass.
Jumpstart oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. 15 Perkara yang Boleh Anda Lakukan untuk Kesihatan Anda Hari Ini.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sekarang Untuk Memastikan Kesihatan Yang Lebih Baik dalam 10 Tahun.

Recent Posts