Ketahui 4 Jenis Hormon untuk Kesihatan Mental

, Jakarta - Hormon adalah sebatian kimia dalam badan yang dihasilkan oleh pelbagai kelenjar di seluruh badan. Mereka melakukan perjalanan melalui aliran darah, serta bertindak sebagai utusan dan berperanan dalam banyak proses tubuh.

Salah satu fungsi penting hormon adalah untuk mengatur mood. Beberapa jenis hormon dalam tubuh telah diketahui dapat membantu meningkatkan perasaan positif, termasuk kebahagiaan dan keseronokan. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan mental, maka anda perlu mengetahui jenis 'hormon gembira' berikut dan bagaimana meningkatkannya dalam badan!

Baca juga: 6 Jenis Makanan Yang Membuat Anda BahagiaJenis Hormon Selamat

"Hormon gembira" ini merangkumi:

  • Dopamin. Juga dikenali sebagai hormon "merasa baik", dopamin adalah hormon dan neurotransmitter yang merupakan bahagian penting dalam sistem ganjaran otak. Dopamine dikaitkan dengan sensasi yang menyenangkan, bersama dengan pembelajaran, ingatan, fungsi sistem motor, dan banyak lagi.
  • Serotonin . Hormon ini (dan neurotransmitter) membantu mengatur mood serta tidur, selera makan, pencernaan, kemampuan belajar, dan ingatan.
  • Oksitosin . Selalunya disebut "hormon cinta", oksitosin sangat penting untuk melahirkan anak, menyusu, dan ikatan ibu bapa-anak yang kuat. Hormon ini juga dapat membantu meningkatkan kepercayaan, empati, dan ikatan dalam hubungan, dan tahap oksitosin secara amnya meningkat dengan kasih sayang fizikal seperti ciuman, pelukan, dan persetubuhan.
  • endorfin. Endorfin adalah penghilang rasa sakit semula jadi tubuh, yang dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas kepada tekanan atau ketidakselesaan. Tahap endorfin juga cenderung meningkat ketika anda melakukan aktiviti yang menyebabkan perasaan puas seperti makan makanan yang enak, bersenam, atau melakukan hubungan seks.

Baca juga: Tidur yang cukup dapat membuat anda bahagia, ini adalah fakta

Ini adalah kaedah semula jadi untuk meningkatkan hormon gembira

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan hormon gembira dalam badan, termasuk:

Keluar

Ingin meningkatkan tahap endorfin dan serotonin anda? Salah satu cara termudah untuk melakukan ini adalah menghabiskan masa di luar rumah, tepat di bawah sinar matahari. Pendedahan cahaya matahari dapat meningkatkan pengeluaran serotonin dan endorfin. Anda boleh memulakan dengan berjalan santai selama 10 hingga 15 minit di luar setiap hari.

Sukan

Latihan mempunyai banyak manfaat kesihatan fizikal dan juga memberi kesan positif terhadap kesejahteraan emosi. Senaman adalah cara yang baik untuk melepaskan endorfin dan juga dapat meningkatkan kadar dopamin dan serotonin. Jadi, untuk mental yang sihat, pastikan anda juga mempunyai badan yang sihat dengan senaman yang kerap.

Ketawa bersama Rakan

Ketawa dengan rakan rapat tidak akan menyelesaikan masalah kesihatan semasa. Walau bagaimanapun, ini adalah cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan perasaan cemas atau tekanan. Ini kerana ketika anda ketawa, dopamin dan endorfin akan meningkat, jadi mood anda akan bertambah baik. Terutama jika ketawa ini dilakukan dengan orang yang anda sayangi, maka ini juga akan mencetuskan pembebasan oksitosin.

Masak Makanan Kegemaran dengan Kekasih

Kaedah ini dapat meningkatkan empat hormon gembira. Pertama, makan makanan yang baik boleh mencetuskan pembebasan dopamin bersama dengan endorfin. Berkongsi makanan dengan kekasih akan meningkatkan kadar oksitosin.

Makanan tertentu juga boleh memberi kesan pada tahap hormon, jadi ingatlah perkara berikut ketika merancang makanan untuk meningkatkan hormon gembira anda:

  • Makanan pedas, yang boleh mencetuskan pembebasan endorfin.
  • Yogurt, kacang, telur, daging rendah lemak, dan kacang almond, yang merupakan beberapa makanan yang dikaitkan dengan pembebasan dopamin.
  • Makanan yang tinggi dalam triptofan, yang dikaitkan dengan peningkatan kadar serotonin.
  • Makanan yang mengandungi probiotik, seperti yogurt, kimchi, dan sauerkraut, boleh mempengaruhi pembebasan hormon.

Muzik

Memainkan alat muzik atau mendengar muzik dapat meningkatkan lebih dari satu hormon gembira. Apabila anda mendengar muzik instrumental, terutama muzik yang memberi anda merinding, ia akan meningkatkan pengeluaran dopamin di otak.

Mendengarkan muzik apa sahaja yang anda suka juga dapat membantu anda dalam suasana yang lebih baik. Perubahan positif dalam mood ini kemudian dapat meningkatkan pengeluaran serotonin.

Pemuzik juga mungkin mengalami pelepasan endorfin semasa membuat muzik. Membuat dan mempersembahkan muzik dengan menari, menyanyi, atau bermain drum menyebabkan badan melepaskan endorfin yang baik untuk tubuh.

Baca juga: Ketahui Hormon Yang Mempengaruhi Kitaran Menstruasi

Sebenarnya terdapat banyak cara untuk meningkatkan hormon gembira dalam badan, seperti meditasi, urut, tidur yang cukup, bermain dengan haiwan kesayangan, atau berjalan-jalan romantis dengan pasangan anda. Anda juga boleh meminta doktor untuk mendapatkan petua lain untuk meningkatkan hormon gembira di . Doktor akan sentiasa bersedia memberikan nasihat kesihatan untuk anda hanya melalui telefon pintar.

Rujukan:
Atlas Biomed. Diakses pada tahun 2020. Panduan Penting Untuk Serotonin Dan Hormon Bahagia Yang Lain Di Badan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Meretas Hormon Anda untuk Mood yang Lebih Baik.
Majalah Digest Pembaca. Diakses pada tahun 2020. 5 Hormon Selamat dan Cara Meningkatkannya Secara Semula Jadi.

Recent Posts