Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan

, Jakarta - Walaupun sangat mendasar dan diketahui secara meluas, pemanasan dan penyejukan ketika bersenam sebenarnya sering dilupakan. Sebenarnya, kedua-dua perkara ini sama pentingnya dengan inti pati sukan itu sendiri, anda tahu!

Pemanasan dianjurkan dilakukan sebelum badan diundang untuk bersenam. Malangnya, sangat sedikit orang yang sanggup menggunakan tabiat baik ini. Pemanasan diperlukan untuk membantu menyiapkan badan sebelum melakukan aktiviti yang cenderung berat. Pergerakan yang dilakukan dalam pemanasan dan penyejukan dapat membantu meningkatkan kelenturan atau kelenturan otot yang optimum untuk mencegah kecederaan otot. Untuk menjadi jelas, mari kita lihat betapa pentingnya pemanasan dan penyejukan dalam sukan!

Baca juga : Agar tidak cedera, lakukan 3 petua sukan ini

Kepentingan Pemanasan dalam Sukan

Panaskan sekurang-kurangnya 5-10 minit sebelum bersenam. Pergerakan yang dilakukan juga cenderung lambat, mudah, dan konsisten. Salah satu perkara yang mesti dilakukan semasa melakukan pemanasan adalah meregangkan otot, agar otot lebih anjal dan lentur.

Selain itu, memanaskan badan sebelum bersenam juga bermanfaat untuk meningkatkan suhu badan, aliran darah, dan degup jantung. Sebenarnya perkara ini diperlukan untuk menyiapkan prestasi jantung dan saluran darah. Selain itu, ia juga dapat mengurangkan risiko kekejangan, kecederaan, dan sakit otot selepas bersenam.

Walaupun penting, ingatlah untuk tidak terlalu panas. Sebabnya, pemanasan berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan kecederaan pada sendi. Selain itu, pemanasan yang berlebihan dapat menguras tenaga dan membuat senaman tidak berkesan.

Baca juga : Harus Tahu, Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan

Kepentingan Penyejukan dalam Sukan

Penyejukan juga merupakan satu perkara yang sering dilupakan. Sebenarnya, dalam satu siri sukan, penyejukan dan penyejukan adalah sama pentingnya dengan memanaskan badan. Menyejukkan badan sering dilupakan kerana seseorang biasanya terlalu letih dan merasa malas untuk melakukannya.

Sekiranya pemanasan dilakukan untuk menyiapkan badan sebelum bersenam, maka penyejukan juga mempunyai peranannya sendiri. Menyejukkan badan selepas bersenam bertujuan untuk membantu mengembalikan badan ke keadaan semula. Selain itu, penyejukan juga penting untuk mengelakkan kecederaan dan kesakitan selepas bersenam.

Semasa anda bersenam, otot badan anda akan mengalami perubahan dan berasa panas kerana pergerakan dan kepantasan yang anda lakukan. Nah, inilah yang diperlukan untuk penyejukan. Menyejukkan badan dapat membantu meningkatkan jarak pergerakan otot. Tujuannya adalah untuk mengelakkan koyakan atau kecederaan pada otot.

Sama dengan pemanasan, menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh sembrono. Penyejukan harus dilakukan dengan cara yang lembut, mengelakkan melakukan gerakan tegang yang sama, seperti melompat atau pergerakan lain yang lebih pantas. Jangan lupa juga mengatur nafas anda ketika memanaskan badan, bersenam, dan menyejukkan badan.

Menurut penyelidikan, teknik pernafasan yang betul semasa menyejukkan badan dapat meningkatkan prestasi senaman. Pemanasan secara berkala sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas bersenam tidak akan sia-sia. Orang yang melakukannya dengan betul dikatakan mempunyai risiko kecederaan sukan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak melakukannya.

Baca juga : Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Memanaskan badan dan menyejukkan badan semasa bersenam dapat membantu mengoptimumkan senaman anda. Selesaikannya dengan menyesuaikan diet anda, minum air secukupnya, dan berehat untuk mendapatkan faedah terbaik dari bersenam. Sebenarnya, penurunan berat badan boleh menjadi bonus untuk kebiasaan!

Selain diet yang sihat, jangan lupa mengambil multivitamin tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts