Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Jakarta - Kelenjar getah bening mempunyai peranan penting dalam menjaga sistem imun. Kelenjar ini adalah struktur tisu kecil yang menyerupai kacang ginjal dan terdapat di leher, paha dalam, ketiak, di sekitar usus, dan di antara paru-paru.

Baca juga: Ini adalah tanda kelenjar getah bening berbahaya

Walaupun berperanan dalam menjaga sistem imun, kelenjar getah bening rentan terhadap masalah kesihatan. Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan di lokasi kawasan limfa. Jadi, bagaimana untuk mengetahui kedudukan limfa dalam badan?

Ketahui Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Institut Kanser Nasional menulis, kelenjar getah bening membina sistem limfa yang berperanan mengumpulkan cecair, bahan buangan, virus, dan bakteria dalam tisu badan di luar aliran darah. Pembuluh limfa akan membawa cecair ke kelenjar getah bening.

Semasa cecair mengalir, kelenjar getah bening menyaring zat-zat yang terkumpul di dalam cecair. Sekiranya bahan berbahaya dijumpai (seperti virus dan bakteria), sel darah putih (limfosit) akan memusnahkannya. Sementara itu, cairan, garam, dan protein yang disaring dikembalikan ke aliran darah.

Lalu, mengapa perlu mengetahui cara memeriksa kelenjar getah bening? Apabila berlaku jangkitan, kecederaan, atau barah, kelenjar getah bening akan membesar atau membengkak. Keadaan ini berlaku sebagai tindak balas terhadap ketahanan kelenjar getah bening terhadap bahan berbahaya di dalam badan. Sekiranya anda mengetahui cara memeriksa kelenjar getah bening anda secara bebas, anda dapat mengesan masalah kesihatan di badan anda sejak awal.

Langkah-langkah Pemeriksaan Kelenjar getah bening

Sebelum memeriksa keadaan kelenjar getah bening, langkah pertama yang perlu dilakukan adalah mencari lokasi kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening dapat dijumpai di beberapa kawasan, seperti leher, tulang selangka, ketiak, dan pangkal paha.

Baca juga : Kelenjar getah bening yang membengkak di ketiak, apakah bahaya?

Setelah menemui lokasi kelenjar getah bening, anda boleh menekannya menggunakan 3 jari di belakang telinga. Luncurkan 3 jari perlahan ke arah leher ke bahagian bawah rahang.

Kelenjar getah bening umumnya berkelompok dan mempunyai ukuran kacang ginjal. Kelenjar getah bening yang sihat akan mempunyai tekstur yang lebih fleksibel dan elastik, berbanding dengan tisu di sekitarnya.

Perkara yang sama boleh dilakukan sekiranya anda mencari kelenjar getah bening di ketiak atau pangkal paha. Kelenjar getah bening yang bengkak akan terasa berbeza dengan kelenjar getah bening yang sihat. Sekiranya anda menekan terlalu kuat, anda boleh merasakan kesakitan dan ketidakselesaan.

Kelenjar getah bening yang membengkak dapat kembali normal dalam beberapa hari, terutama yang terjadi akibat reaksi alergi. Anda perlu berjaga-jaga sekiranya kelenjar getah bening tetap membengkak selama beberapa hari dan disertai dengan gejala lain, seperti penurunan berat badan, berpeluh malam, demam berterusan, kesukaran menelan, dan kesukaran bernafas.

Gejala ini boleh menjadi tanda bahawa sistem kekebalan tubuh melawan penyakit serius yang perlu segera diubati. Anda boleh pergi ke hospital terdekat dengan membuat janji temu dengan doktor secara dalam talian melalui aplikasi . Jadi, jangan lupa muat turun permohonannya supaya anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang setelah tiba di hospital.

Baca juga: Hati-hati terhadap Gejala Kelenjar getah bening yang bengkak

Periksa Kelenjar getah bening

Terdapat beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk mengetahui penyebab kelenjar getah bening yang membengkak dengan melakukan biopsi dan juga imbasan CT.

Jenis rawatan bergantung kepada penyebabnya. Beberapa pilihan termasuk penggunaan antibiotik, ubat untuk mengurangkan pembengkakan atau kerengsaan yang terjadi jika pembengkakan disebabkan oleh virus. Sementara itu, jika pembengkakan disebabkan oleh sel barah, rawatan dapat dilakukan dengan pembedahan, radiasi atau kemoterapi.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Kelenjar Saya Bengkak.
Institut Kanser Negara. Diakses pada tahun 2021. Kelenjar getah bening.

Recent Posts