Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Sebagai seorang wanita, anda mungkin panik apabila terdapat benjolan di payudara anda. Anda tidak perlu panik dengan segera, kerana keadaan ini tidak selalu menjadi tanda barah payudara. Benjolan di payudara juga boleh menjadi tumor jinak yang umumnya tidak berbahaya. Benjolan payudara juga boleh menjadi pembengkakan atau pembengkakan setempat yang terasa berbeza dari tisu payudara di sekitarnya atau di payudara yang lain.

Terdapat beberapa sebab mengapa benjolan payudara berkembang. Penyebabnya termasuk jangkitan, trauma, fibroadenoma, sista, nekrosis lemak, atau payudara fibrocystic. Benjolan payudara boleh berlaku pada lelaki dan wanita, tetapi keadaannya jauh lebih biasa pada wanita. Penting untuk segera pergi ke hospital jika anda menemui gejala benjolan di payudara disertai dengan gejala lain yang boleh mengganggu aktiviti.

Baca juga: Ketahui 8 Punca Sakit Payudara Selain Kanser

Penyebab Benjolan di Payudara

Ketulan di payudara bukan hanya disebabkan oleh barah. Tidak percaya? Melaporkan dari National Health Services UK, wanita harus waspada jika benjolan payudara muncul bersamaan dengan benjolan di ketiak atau ketika ada perubahan lain yang tidak biasa pada payudara.

Keadaan ini juga merangkumi simptom seperti puting terbalik, kulit lesung atau puting yang disertai dengan darah. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi untuk rawatan segera. Sekiranya bukan barah, ini boleh menyebabkan ketulan pada payudara, termasuk:

  • Gangguan Fibrocystic

Sebilangan besar benjolan payudara adalah hasil fibrosis atau sista, yang merupakan perubahan abnormal pada tisu payudara dan tidak ganas. Perubahan ini biasanya disebut perubahan payudara fibrocystic. Keadaan ini dikesan kerana benjolan di payudara, sakit, atau bengkak di payudara. Apabila anda mempunyai haid, gejala ini boleh bertambah buruk.

Akibat keadaan ini, benjolan dapat dirasakan lebih dari satu, dan kadang-kadang dari puting keluar sedikit cecair mendung keluar. Keadaan ini biasanya dialami oleh wanita usia reproduktif dan boleh berlaku pada satu atau kedua payudara.

Baca juga: Benjolan di Payudara, Perlu Pembedahan?

  • Fibrosis

Benjolan ini mempunyai tisu yang hampir sama dengan tisu luka. Semasa berdebar, fibrosis payudara terasa gebu, lebat, dan keras. Namun, anda tidak perlu risau. Gangguan ini tidak menyebabkan atau menghidap barah payudara.

  • Cyst

Benjolan di payudara akibat sista umumnya adalah kantung berisi cecair. Kehadiran sista biasanya akan dapat dikesan ketika mereka membesar atau disebut (sista makro), yang dapat mencapai ukuran 2,5-5 sentimeter. Pada tahap ini, benjolan di payudara dapat dirasakan jika berdebar.

Seperti gangguan fibrocystic, kista juga dapat membesar dan menjadi lembut ketika menghampiri haid. Benjolan sista payudara biasanya berbentuk bulat atau bujur, dan mudah bergerak atau bergerak ketika disentuh. Walaupun begitu, gumpalan sista dan ketulan pepejal lain akan sukar dibezakan. Oleh itu, pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

  • Fibroadenoma

Ini adalah salah satu jenis tumor jinak yang paling biasa dialami oleh wanita. Ciri-ciri benjolan ini ialah ia dapat dipindahkan atau dipindahkan dari satu tempat ke tempat yang lain. Apabila ditekan, benjolan akan terasa pejal atau padat, berbentuk bulat atau bujur dan berkarat. Tidak seperti keadaan lain, benjolan yang berlaku akibat keadaan ini tidak menyakitkan ketika ditekan.

Fibroadenoma juga boleh dialami oleh wanita berusia 20-30 tahun. Selain itu, benjolan fibroadenoma cenderung memerlukan masa yang lama untuk membesar. Namun, tidak mustahil ukurannya menjadi sangat besar. Fibroadenoma tidak berkembang menjadi barah, dan sama dengan fibrosis dan kista.

Baca juga: Fibroadenoma menyebabkan tumor pada payudara, bolehkah dialami oleh lelaki?

  • Papilloma intraduktal

Tumor jinak ini juga tidak berpotensi menjadi barah dan kehadirannya terbentuk di kelenjar susu. Biasanya, papilloma intraduktal dapat diraba dalam bentuk benjolan besar yang terletak berdekatan dengan puting susu, atau boleh berbentuk beberapa benjolan kecil yang terletak jauh dari puting susu.

Ukuran ketulan tumor ini adalah antara 1-2 sentimeter. Tumor ini terbentuk dari kelenjar, sel berserat, dan saluran darah. Keadaan ini sering berlaku pada mereka yang berumur 35 hingga 55 tahun. Sekiranya papilloma intraduktal hanya terdiri daripada satu benjolan dan terletak berdekatan dengan puting susu, maka keadaan ini bukanlah faktor risiko peningkatan kanser payudara.

Bukan barah, itulah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan ketulan pada payudara. Ingat, jangan tunda masa untuk memeriksa payudara anda secara berkala kepada doktor.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2019. Benjolan Payudara.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Benjolan Payudara: Penilaian Awal Penting.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Benjolan Payudara?

Recent Posts