Berapa lamakah jumlah penyembuhan untuk Typhus?

, Jakarta - Demam yang dialami boleh menjadi tanda gangguan penyakit pada tubuh, salah satunya adalah tifus. Kepialu disebabkan oleh jangkitan bakteria, iaitu: Salmonella typhi di dalam badan. Kepialu adalah penyakit yang sangat berjangkit. Orang yang menghidap kepialu dinasihatkan untuk berehat lebih banyak di rumah supaya kesihatan mereka dapat pulih dengan cepat.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Diri Anda ketika Tifoid

Umumnya, penghidap demam kepialu mendapat rawatan di hospital. Namun, kepialu yang dikesan lebih awal dapat diatasi dengan pengurusan diri di rumah. Keadaan ini menentukan jangka masa penyembuhan demam kepialu. Lakukan rawatan demam kepialu sepenuhnya agar tidak berulang.

Gejala Kepialu

Orang yang menghidap kepialu secara amnya mengalami simptom setelah terdedah kepada bakteria selama 6-30 hari Salmonella typhi di dalam badan. Jangkitan bakteria menyebabkan penghidap kepialu mengalami demam tinggi dan bertambah teruk pada waktu malam, sakit otot, dan sakit kepala.

Adapun gejala lain, seperti merasa letih selalu dan badan menjadi lemah. Jangkitan bakteria pada saluran pencernaan juga menyebabkan penghidap demam kepialu mengalami penurunan selera makan disertai dengan penurunan berat badan. Tifus juga mempunyai simptom yang cukup khas yang menyebabkan penghidap mengalami ruam merah pada kulit.

Bukan hanya pada orang dewasa, kepialu juga mudah dialami oleh kanak-kanak. Selain faktor penyebab demam kepialu, sistem imun kanak-kanak yang masih tidak berfungsi secara optimum menjadikan kanak-kanak terdedah kepada demam kepialu.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera pergi ke hospital terdekat untuk pemeriksaan kesihatan agar masalah kesihatan yang dialami dapat diatasi dengan segera. Sebelum pergi ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi .

Baca juga: Inilah Cara Bakteria Salmonella Typhi Menyebabkan Kepialu

Ketahui Tempoh Penyembuhan Kepialu

Salmonella typhi boleh memasuki badan melalui makanan atau minuman yang terdedah kepada bakteria. Terdapat beberapa keadaan yang mencetuskan penyebaran bakteria yang menyebabkan demam kepialu, seperti kebersihan yang buruk, persekitaran yang tidak dijaga kebersihan, dan berkongsi alat peribadi dengan orang yang menghidap demam kepialu. Jangan risau, kepialu dapat diatasi dengan melakukan beberapa rawatan dan ubat.

Rawatan di rumah boleh dilakukan, asalkan tifus ringan dan dikesan lebih awal. Sementara itu, kepialu cukup parah sehingga memerlukan rawatan perubatan di hospital. Terapi antibiotik diberikan oleh penghidap kepialu kerana rawatan ini adalah salah satu rawatan yang paling berkesan untuk demam kepialu. Secara amnya, pesakit bertambah baik secara beransur-ansur setelah 3-5 hari menjalani rawatan dengan terapi antibiotik.

Bagi orang yang menghidap demam kepialu yang melakukan rawatan diri di rumah. Melancarkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Secara amnya, doktor mengesyorkan mengambil antibiotik selama 7-14 hari dan biasanya 2-3 hari badan mula menjadi lebih baik. Namun, ambil antibiotik mengikut masa yang disyorkan oleh doktor agar keadaan ini tidak berulang.

Selain itu, lakukan rawatan demam kepialu di rumah, seperti:

  1. Memenuhi keperluan rehat di rumah.

  2. Makan dengan kerap dan memenuhi keperluan pemakanan dan nutrien yang diperlukan. Walaupun anda mengalami penurunan selera makan, anda harus mengambil makanan dalam jumlah kecil tetapi sering untuk mengekalkan keadaan badan yang sihat.

  3. Memenuhi keperluan air dalam badan dengan meningkatkan penggunaan air.

  4. Jaga kebersihan badan anda terutama tangan anda untuk menghentikan penyebaran bakteria Salmonella typhi kepada saudara-mara di rumah.

Baca juga: Kepialu Mitos atau Fakta Boleh Menyebabkan Kematian?

Itulah rawatan mudah yang boleh dilakukan di rumah untuk memastikan badan mengalami demam kepialu. Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan berkala untuk memastikannya Salmonella typhi hilang sepenuhnya dari badan.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu

Recent Posts