Inilah Punca Fasciitis Plantar dan Kaedah Berkesan untuk Mengatasinya

, Jakarta - Plantar fasciitis adalah salah satu penyebab sakit tumit yang paling biasa. Penyakit ini menyebabkan keradangan tisu tebal yang berjalan di kawasan bawah kaki yang menghubungkan tulang tumit dengan jari kaki. Mereka yang mengalaminya akan merasakan sakit yang menusuk, dan secara amnya dirasakan pertama kali mereka menjejakkan kaki pada waktu pagi. Tetapi ketika seseorang melakukan banyak pergerakan, rasa sakit dapat dikurangkan, tetapi dapat dirasakan kembali setelah berdiri lama atau ketika bangun dari duduk.

Punca Plantar Fasciitis

Fasia bertindak sebagai penyerap tekanan untuk menyokong bahagian kaki yang melengkung. Sekiranya tekanan yang berlaku terlalu berat atau berlaku secara berterusan, menyebabkan air mata kecil di bahagian ini. Peregangan dan koyakan berulang kali dapat menyebabkan fasia menjadi jengkel atau meradang, walaupun dalam banyak kes penyebab fasciitis plantar tidak diketahui.

Penyakit ini lebih kerap berlaku pada pelari. Di samping itu, orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan mereka yang sering memakai kasut tumit tinggi atau kasut yang tidak mencukupi meningkatkan risiko fasciitis plantar. Mengabaikannya boleh menyebabkan sakit tumit kronik yang boleh menghalang aktiviti rutin. Oleh itu, anda perlu mengubah cara anda berjalan untuk mengurangkan kesakitan plantar fasciitis. Sekiranya tidak, maka keadaan ini akan menyebabkan masalah kaki, lutut, pinggul, atau belakang

Cara Mengatasi Fasciitis Plantar

Sebilangan besar orang dengan fasciitis plantar pulih dengan penyelenggaraan biasa seperti rehat, kompres ais di kawasan yang menyakitkan dan beberapa regangan dalam beberapa bulan. Latihan regangan dan pengukuhan atau penggunaan alat khas dapat melegakan gejala. Ini termasuk:

  • Terapi fizikal . Seorang ahli terapi fizikal mengarahkan penghidap penyakit ini untuk melakukan satu siri latihan untuk meregangkan tendon plantar dan tendon Achilles. Ini berguna untuk menguatkan otot-otot kaki bawah, yang menstabilkan pergelangan kaki dan tumit.

  • Memakai Belat Semasa Tidur . Ahli terapi fizikal atau doktor mungkin menyarankan agar pesakit memakai serpihan yang meregangkan betis dan lengkungan kaki semasa tidur. Ini menahan tendon plantar dan tendon Achilles dalam kedudukan memanjang semalaman sehingga kawasan itu dapat meregang.

  • Orthotics . Doktor menetapkan penciptaan asas melengkung yang membantu mengedarkan tekanan ke kaki dengan lebih sekata.

Walau bagaimanapun, jika langkah-langkah di atas tidak memberi kesan yang signifikan setelah beberapa bulan, doktor boleh mengesyorkan langkah-langkah perubatan berikut:

  • Suntikan . Menyuntik sejenis ubat steroid ke kawasan yang lembut dapat menghilangkan rasa sakit sementara. Suntikan berganda tidak digalakkan kerana boleh melemahkan fasia plantar dan mungkin menyebabkannya pecah.

  • Terapi Gelombang Kejutan Ekstrasorporeal. Dalam prosedur ini, gelombang bunyi diarahkan ke kawasan sakit tumit untuk merangsang penyembuhan. Ia biasanya digunakan untuk fasciitis plantar kronik yang tidak bertindak balas terhadap rawatan sederhana. Prosedur ini boleh menyebabkan lebam, bengkak, sakit, mati rasa atau kesemutan. Beberapa kajian menunjukkan hasil yang menjanjikan, tetapi tidak terbukti berkesan secara konsisten.

  • Prosedur Tenex . Prosedur invasif minimum ini menghilangkan tisu parut dari fasciitis plantar tanpa pembedahan.

  • Operasi . Sedikit orang memerlukan pembedahan untuk melepaskan fascia plantar dari tulang tumit. Ini biasanya dipilih apabila kesakitannya teruk dan kaedah lain tidak berfungsi. Kesan sampingan pembedahan adalah kelemahan lengkungan di kaki.

Segera hubungi doktor melalui aplikasi apabila anda merasa sakit kaki. Melalui aplikasi tersebut Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai fasciitis plantar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Cara Mudah Mengatasi Kaki Yang Terseliuh
  • 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak
  • Latihan Ini Dapat Melegakan Fasciitis Plantar di Tumit

Recent Posts