Lakukan pengasingan diri, sediakan ubat dan vitamin ini

“Pengasingan atau pengasingan bebas di rumah adalah perkara yang sukar dilakukan. Ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dan dipersiapkan agar prosedur ini berkesan dan pemulihan dari jangkitan virus korona dapat terjadi dengan cepat. "

, Jakarta - Pengasingan diri adalah kaedah yang disyorkan untuk orang yang dijangkiti virus korona. Tetapi hanya dalam kes yang tidak mempunyai gejala atau gejala ringan. Tujuannya adalah untuk mencegah penularan kepada orang lain, kerana virus di dalam tubuh dapat menyebar dengan sangat mudah. pengasingan diri Ia juga dilakukan untuk memantau perkembangan virus di dalam badan. Sekiranya dalam 14 hari tidak ada gejala, atau setelah mendapat keputusan negatif dari ujian PCR, pengasingan diri dapat dihentikan.

Adalah sangat penting untuk melakukan penebat dengan cara yang betul. Semasa prosedur penyembuhan ini, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Untuk cepat sembuh, anda disarankan untuk menyiapkan beberapa perkara, termasuk ubat-ubatan dan vitamin. Oleh itu, ubat apa yang harus disediakan dan dimakan semasa menjalani pengasingan diri di rumah? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Kepentingan Memeriksa Ketepuan Oksigen Secara Berkala ketika Isoman

Ubat-ubatan dan Perkara-perkara Yang Perlu Dimiliki Semasa Pengasingan Diri

Pengambilan ubat adalah salah satu cara untuk menghilangkan penyakit. Dalam kes COVID-19, ubat-ubatan dan vitamin berperanan dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh sehingga dapat melawan jangkitan virus. Terdapat beberapa jenis ubat asas yang mesti ada di rumah semasa pengasingan diri, termasuk:

  • Vitamin C

Jenis vitamin ini dapat memberikan manfaat antioksidan dan anti-radang. Vitamin C dapat membantu mempercepat pemulihan sehingga anda dapat kembali bekerja.

  • Vitamin D

Vitamin D dapat membantu dengan kesan anti-radang dalam badan dan meningkatkan tindak balas imun semula jadi.

  • Zink

Penting juga untuk mengambil multivitamin yang mengandungi zink. Jenis ubat ini dikatakan dapat membantu menghalang replikasi virus.

Baca juga: Anda harus menukar berus gigi setelah pulih dari COVID-19, inilah penjelasannya

Perkara-perkara lain yang perlu disediakan

Selain ubat-ubatan dan vitamin asas, ada perkara lain yang juga harus disiapkan dan diberi perhatian, iaitu:

  • Peranti Perubatan Asas

Semasa pengasingan diri, sediakan peralatan perubatan asas di rumah, seperti termometer dan oksimeter. Pastikan juga anda mempunyai stok topeng dan cecair pembasmi kuman.

  • Bilik Berasingan

Semasa pengasingan, orang dengan COVID-19 mesti berada di bilik yang terpisah dari ahli keluarga yang lain. Sekiranya boleh, pilih ruangan yang mempunyai tingkap dan buka tingkap secara berkala semasa pengasingan diri.

  • Hidup Sihat dan Bersih

Pemulihan dapat lebih cepat jika anda menggunakan gaya hidup sihat dan bersih. Dianjurkan untuk melakukan senaman secara rutin, makan makanan yang sihat dan seimbang, dan selalu mencuci tangan dengan sabun sebelum dan selepas melakukan aktiviti.

  • Pantau Keadaan Badan

Semasa pengasingan diri, penting untuk memantau keadaan badan. Seboleh-bolehnya, buat rakaman sendiri berkaitan dengan perkembangan gejala yang muncul. Perhatikan keseluruhan keadaan badan anda, termasuk suhu badan, kadar pernafasan, dan ketepuan oksigen.

Pengasingan diri dilakukan sekurang-kurangnya 10 hari jika tidak ada gejala. Sementara itu, untuk kes dengan gejala ringan, disarankan untuk dilakukan pengasingan diri selama 10 hari dan berterusan selama 3 hari dari gejala terakhir, sebelum akhirnya mula kembali aktif. Sekiranya sebelum 10 hari gejala muncul atau keadaan badan bertambah buruk, segera hubungi doktor atau kakitangan perubatan untuk mendapatkan rawatan.

Baca juga: Berhati-hati dengan Punca Peningkatan Kadar Jangkitan COVID-19

Pertolongan pertama yang boleh dilakukan adalah menghubungi doktor melalui aplikasi kesihatan, seperti. Pada masa ini, Kementerian Kesihatan (Kemenkes) bekerjasama dengan 11 platform perkhidmatan telemedicine atau telemedicine, termasuk , untuk memantau orang dengan COVID-19 yang menjalani pengasingan diri. Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar atau gejala muncul, anda boleh menghubungi doktor anda di melalui Video/Panggilan suara atau Berbual. Muat turun sekarang!

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Pengasingan Diri.
Tirto.id. Diakses pada tahun 2021. Ketahui Manfaat Vitamin C, D, E, & Zink untuk Pesakit Isoman COVID-19.
Setkab.go.id. Diakses pada tahun 2021. Ini adalah Aliran Perkhidmatan Telemedicine untuk Pesakit Terasing.
Covid19.go.id. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Melakukan Pengasingan Diri.

Recent Posts