Ini adalah 6 Ubat Sakit Sendi dari Bahan Semula jadi di Rumah

Jakarta - Sakit sendi sekarang tidak hanya dikaitkan dengan usia. Gangguan kesihatan ini dapat menyerang usia produktif muda, biasanya disebabkan oleh aktiviti yang terlalu berat untuk tubuh. Bagi orang tua, sakit sendi berlaku kerana badan melambatkan dalam mewujudkan sel baru. Inilah sebabnya mengapa orang tua terdedah kepadanya.

Masalah kesihatan lain seperti keseleo, gout, bursitis, artritis reumatoid, dan osteoartritis boleh menjadi pencetus sakit sendi yang lain. Sebilangan besar kes ini dapat dirawat dengan ubat-ubatan tertentu. Ternyata sakit sendi dapat disembuhkan dengan menggunakan bahan semula jadi di rumah, seperti berikut.

Eucalyptus

Tumbuhan yang satu ini diambil agar minyaknya dapat digunakan sebagai ubat dengan pelbagai fungsi. Bukan hanya untuk mengatasi kegagalan akibat gigitan serangga dan menghangatkan badan, minyak kayu putih juga bagus untuk merawat sakit sendi. Kandungan tanin di daun tanaman ini dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak yang terjadi pada sendi.

Baca juga: Ketahui 9 Cara Mengatasi Sakit Sendi Ketika Selsema

Teh hijau

Bukan hanya baik untuk kesihatan dan metabolisme, teh hijau berguna sebagai ubat untuk mengatasi sakit sendi. Ubat ini terdapat dalam bentuk herba dengan sebatian lain yang membantu melegakan kesakitan dan keradangan pada sendi. Minum sebelum tidur untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Lidah Buaya

Sakit sendi juga dapat diatasi dengan lidah buaya. Ya, tumbuhan yang satu ini telah membuktikan manfaatnya untuk kecantikan kulit dan rambut. Cara menggunakannya sangat mudah. Anda hanya perlu menyejukkan gel aloe vera. Kemudian, sapukan pada bahagian sendi yang sakit. Biarkan selama beberapa saat atau sehingga rasa sakit mereda.

Baca juga: Jaga kesihatan sendi, ini adalah perbezaan antara artritis dan sakit sendi

Halia

Halia biasanya adalah apa yang anda pilih ketika anda ingin memanaskan badan dan menyembuhkan batuk. Sekiranya anda mengalami sakit sendi, anda boleh menggunakan rempah yang satu ini untuk menghilangkan rasa sakit. Kandungan dalam halia dapat membantu mengurangkan keradangan kerana mempunyai sifat anti-radang.

Air garam

Garam lebih dikenali sebagai penambah rasa semula jadi. Namun, cubalah mencampurkan garam dengan air suam, kerana campuran ini dapat membantu melegakan sakit sendi yang anda alami. Anda hanya perlu menyediakan semangkuk air suam yang dicampurkan dengan garam. Kemudian, celupkan bahagian badan yang terasa sakit atau gunakan tuala atau kain lap untuk memampatkannya.

Serbuk Kunyit

Ubat sakit sendi semula jadi yang terakhir adalah serbuk kunyit. Bahan ini, yang dikenali sebagai penambah rasa kari, dapat melegakan sakit sendi, sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan Pusat Kebangsaan untuk Pelengkap dan Perubatan Alternatif. Walau bagaimanapun, pengambilan serbuk ini mesti dilakukan dengan betul, agar faedah yang diberikan dapat dimaksimumkan.

Baca juga: Hati-hati dengan 7 Jenis Makanan Yang Boleh Mencetuskan Sakit Sendi

Itulah enam ubat semula jadi yang boleh anda temui dan bantu mengatasi sakit sendi. Namun, jika anda masih ragu, anda boleh bertanya kepada doktor. Sudah tentu melalui aplikasi , yang sudah tersedia dan anda boleh muat turun terus di telefon. Permohonan ini dapat membantu banyak perkara, termasuk membeli ubat, vitamin, dan ujian makmal. Gunakan sekarang, ayuh!

Recent Posts