Ini adalah petunjuk bahawa seseorang mempunyai sindrom penipu

, Jakarta - Pernah dengar sindrom penipu ? Seseorang yang mempunyai sindrom penipu atau sindrom penipu selalu meragui pencapaian dan kemampuannya sendiri. Sindrom ini boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi biasanya lebih mudah diserang oleh orang yang berpencapaian tinggi.

Simptom sindrom penipu tidak muncul setiap masa. Contohnya, gejala hanya muncul ketika penghidapnya mengambil pekerjaan baru pada minggu-minggu pertama. Jadi, apakah ciri-ciri orang yang menderita? sindrom penipu ? Inilah yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Selalu Tidak Puas, Sindrom Penipu Membuat Orang Takut Tampak Gagal

Tanda-tanda Seseorang Mengalami Sindrom Penipu

Seseorang yang menderita penipu umumnya selalu ragu-ragu atau bimbang tentang persepsi orang ramai terhadap pencapaian dan kemampuan mereka. penghidap sindrom penipu sangat menjaga imejnya di hadapan orang lain. Tanda-tanda lain adalah:

  1. Bimbang dengan Prestasi Kerja

penghidap sindrom penipu mungkin takut bahawa rakan dan bosnya mengharapkan lebih banyak daripadanya dan mereka tidak akan berjaya. Ketakutan dan kebimbangan yang terlalu besar ini menjadikan penderita sindrom penipu menahan diri daripada melepaskan potensinya untuk mengelakkan kesilapan. Mereka takut kesalahan mereka boleh merosakkan prestasi mereka.

  1. Mengelakkan Tanggungjawab

Seseorang yang mempunyai sindrom penipu biasanya lebih fokus pada tugas-tugas yang ada dan enggan mengambil tugas tambahan yang sebenarnya dapat meningkatkan nilai prestasi mereka. Sebab mengapa mereka menghindari tugas tambahan adalah kerana mereka takut mengganggu atau merosakkan kualiti tugas mereka yang lain.

  1. Meragui Diri Anda

Kejayaan sebenarnya boleh menimbulkan keraguan pada diri sendiri sindrom penipu . Walaupun penderita mencapai pencapaian yang baik, mereka mungkin tidak dapat mengenali pencapaian itu. Daripada meraikan pencapaian mereka, orang yang mempunyai sindrom penipu sebaliknya bimbang tidak dapat mengekalkan pencapaian ini.

Baca juga: Selalunya Merasa Kebimbangan Adalah Tanda Gangguan Mental

  1. Menolak Potensinya

penghidap sindrom penipu mungkin menolak kecekapan mereka kerana merasakan kejayaan mereka adalah disebabkan oleh faktor luaran atau peluang. Begitu juga, apabila ada yang salah kerana alasan luaran, penghidapnya mungkin menyalahkan dirinya sendiri.

  1. Tidak Puas dengan Prestasi

Dalam beberapa kes, penghidap sindrom penipu mungkin tidak merasa cukup dicabar semasa bekerja. Namun, ketakutan akan kegagalan juga dapat menghentikan mereka daripada mencapai lebih banyak atau memikul tanggungjawab tambahan. Melancarkan dari garis kesihatan, satu kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa orang dengan sindrom cheater cenderung untuk tetap berada dalam kedudukan mereka kerana mereka tidak percaya bahawa mereka dapat melakukan yang lebih baik.

  1. Elakkan Promosi

Hasil daripada meremehkan kemahiran dan kebolehan mereka, orang dengan sindrom cheater sering meminta keselamatan dengan mengelakkan kenaikan pangkat atau tanggungjawab tambahan. Mereka melakukan ini kerana mereka tidak percaya bahawa mereka layak mendapatkannya.

Bahaya Sindrom Penipu pada Kesihatan Mental Penderita

Ketakutan kekurangan ini boleh menyebabkan masalah mental bagi penghidapnya sindrom penipu . Mereka mungkin terdedah kepada perasaan cemas, murung, kecewa, kurang percaya diri dan malu. Namun, setakat ini para pakar tidak menganggap sindrom cheater sebagai keadaan kesihatan mental.

Baca juga: Menghidap Gangguan Kecemasan, Ini Kesannya pada Tubuh

Masih ada soalan lain mengenai sindrom penipu ? Anda boleh menghubungi ahli psikologi melalui aplikasi untuk bertanya dengan lebih mendalam. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, hanya dengan telefon pintar Anda boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja anda mahu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara mengatasi sindrom penipu.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apakah itu Sindrom Penipu?

Recent Posts