Bunyi kentut setiap orang boleh berbeza, inilah sebabnya

"Bunyi kentut setiap orang dapat berbeda, bahkan seseorang juga memiliki suara kentut yang berbeda setiap saat. Bunyi kentut dipengaruhi oleh ukuran bukaan otot sfinkter di dubur, sementara baunya biasanya dipengaruhi oleh makanan atau keadaan perubatan.

, Jakarta - Semua manusia kentut dan sebenarnya rata-rata orang kentut sekitar 14 kali sehari dengan jumlah purata setengah liter gas sehari. Bunyi kentut yang anda hasilkan boleh berbeza. Ada kalanya bunyi kentut cukup senyap atau lembut, dan ada kalanya kentut cukup kuat untuk didengar oleh orang lain.

Jadi, mengapa bunyi kentut setiap orang berbeza pada setiap kesempatan? Dan adakah sesuatu yang dapat dilakukan untuk menjadikan kentut keras lebih halus dan lebih tenang? Mari lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: 6 Fakta Unik Antara Menghembus dan Pencernaan

Sebab-sebab Bunyi Kentut Boleh Berbeza

Pertama sekali, kentut bergantung pada banyak pemboleh ubah, termasuk apa yang anda makan, minum, dan pergerakan badan anda ketika gas keluar. Apabila makanan dicerna, gas termasuk karbon dioksida, metana, dan hidrogen terbentuk di dalam usus dan mereka mencari jalan keluar.

Usus berkontraksi dan memindahkan kandungannya termasuk gas melalui peristalsis atau pengecutan yang memindahkan sisa melalui saluran pencernaan ke dubur. Gelembung gas kecil terkumpul menjadi gelembung gas yang lebih besar ketika keluar, dan ketika tubuh mengeluarkan gas ini disebut kentut.

Bunyi kentut akan bergantung pada getaran yang dihasilkan ketika gas keluar dari saluran dubur.Selain itu, bunyi kentut juga tidak ada kaitan dengan ukuran punggung seseorang. Bunyi kentut sebahagian besarnya dibentuk oleh kelajuan yang dikeluarkan dan bentuk dan ukuran sfingter dubur terbuka semasa ia berlalu.

Baca juga: Bahaya Kesukaran Menjalani Kesihatan

Jika dibandingkan dengan alat muzik, semakin kecil titik keluar, semakin tinggi nada dan semakin kuat. Sementara itu, semakin besar bukaan ketika anda kentut, semakin rendah suaranya.

Mungkin ada banyak faktor yang menentukan ukuran umum dubur pada masa kentut. Anda juga boleh memanipulasi bunyi kentut dengan merehatkan dan mengetatkan sfinkter dubur luaran dan diafragma untuk mengubah kelantangan dan jangka masa bunyi kentut.

Selain itu, kentut didorong terutamanya oleh pencernaan dan penapaian bakteria, kelantangan dan suaranya cenderung lebih kecil, tetapi lebih berbau. Dalam kebanyakan kes, sejauh mana kentut kedengaran, ia tidak perlu dirisaukan. Tetapi ada kalanya, kentut mungkin memberi isyarat kepada masalah perubatan tertentu.

Sebaiknya segera tanyakan kepada doktor anda jika kentut dikaitkan dengan gejala inkontinensia tinja, pergerakan usus yang kerap, ketidakselesaan perut yang berterusan, perut kembung, atau pendarahan. Doktor di mungkin mempunyai nasihat kesihatan untuk perkara ini.

Baca juga: Angin Kerap Melintas alias Farting, Apa Yang Salah?

Fakta Lain Mengenai Kentut Manusia

Berikut adalah beberapa fakta menarik lain mengenai kentut yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya:

  • Hanya 1 peratus kentut yang benar-benar berbau, kerana 99 peratus daripadanya adalah gas tidak berbau, seperti karbon dioksida, hidrogen, nitrogen, oksigen dan metana. Bau kentut berasal dari hidrogen sulfida 1 peratus.
  • Kentut wanita berbau lebih teruk daripada lelaki kerana kentut wanita secara konsisten mengandungi kepekatan hidrogen sulfida yang jauh lebih tinggi.
  • Walaupun jarang, kentut boleh meletup kerana terdapat dua bahan kimia pada kentut, iaitu metana dan hidrogen yang mudah terbakar.
  • Kentut diklasifikasikan sebagai sangat cepat dan kelajuannya boleh mencapai 3.05 meter sesaat.
  • Vegetarian kentut lebih banyak daripada bukan vegetarian, ini kerana kacang yang mereka makan. Kacang-kacangan mengandungi karbohidrat yang terbuat dari molekul yang terlalu besar untuk diserap dalam usus kecil kita semasa pencernaan sehingga masuk ke usus besar secara utuh. Ini menyebabkan peningkatan bakteria tertentu di usus bawah untuk memecah kacang, yang menghasilkan sejumlah besar hidrogen, nitrogen, dan gas karbon dioksida. Namun, ini tidak bermakna kentut mereka berbau lebih baik.
  • Memegang kentut sebenarnya tidak berbahaya, kerana lambat laun badan akan mengeluarkan udara.
Rujukan:
Kesihatan lelaki. Diakses pada tahun 2021. Mengapakah Sebilangan Kentut Senyap dan Yang Lain Berderit?
Mental Floss. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Beberapa Kentut Bising?
Tujuh belas. Diperoleh pada 2021. 13 Fakta Mengenai Kentut Yang Mungkin Membuat Anda Menghargai Mereka.

Recent Posts