9 Kaedah Berkesan untuk Menjaga Kesihatan Mental

, Jakarta - Untuk meningkatkan kesejahteraan keseluruhan, anda tidak boleh hanya fokus pada kesihatan fizikal. Kesihatan mental juga berperanan besar dalam kehidupan. Kesihatan mental sebagai kemampuan seseorang menguruskan perasaan dan menangani kesukaran seharian.

Beberapa langkah mudah dapat dilaksanakan untuk meningkatkan kualiti kesihatan mental. Dengan melakukan perubahan ini, sudah pasti bahawa ini akan mempengaruhi semua aspek kehidupan. Dengan menjaga kesihatan mental, anda merasakan beberapa kesannya seperti mood yang lebih baik, membina daya tahan, dan membantu menikmati kehidupan secara keseluruhan.

Nah, bagi anda yang merasa senang mengalami tekanan atau gangguan kecemasan, berikut adalah beberapa perkara mudah yang dapat meningkatkan kesihatan mental:

Katakan Perkara Positif kepada Diri Anda

Penyelidikan menunjukkan bahawa cara anda berfikir tentang diri anda boleh memberi kesan yang kuat pada jiwa anda. Apabila kita melihat diri kita dan kehidupan kita secara negatif, kita juga merasakan kesan negatifnya. Sebaliknya, jika anda terbiasa menggunakan kata-kata yang membuat anda lebih positif, maka ini akan menjadikan anda lebih optimis.

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

Tulis perkara yang perlu disyukuri

Syukur dikaitkan dengan peningkatan kesejahteraan, kualiti kesihatan mental, dan kebahagiaan. Cara mudah untuk meningkatkan rasa syukur adalah dengan menyimpan jurnal dan menulis perkara yang anda syukuri setiap hari. Secara amnya, merenungkan rasa syukur juga berkesan, tetapi anda perlu kerap berlatih untuk faedah jangka panjang. Cari sesuatu yang perlu disyukuri dan nikmati perasaan itu di dalam hati anda.

Fokus pada Satu Perkara pada Satu Masa

Menumpukan pada tujuan dapat melepaskan emosi negatif atau sukar dari pengalaman masa lalu yang membebankan. Mulakan dengan memberi kesedaran kepada perkara-perkara sederhana seperti mandi, makan tengah hari, atau berjalan kaki ke rumah. Memperhatikan sensasi fizikal, suara, bau, atau rasa pengalaman ini membantu anda untuk fokus. Apabila pemikiran anda terbang menyebabkan anda terlalu banyak berfikir, kemudian bawa kembali kepada perkara yang sedang anda lakukan.

Sukan

Tubuh anda akan mengeluarkan endorfin yang membantu menghilangkan tekanan dan meningkatkan mood anda sebelum dan selepas bersenam. Itulah sebabnya senaman adalah penawar kuat untuk tekanan, kegelisahan, dan kemurungan. Cari cara kecil untuk meningkatkan latihan, seperti menaiki tangga, atau berjalan ke tempat yang berdekatan. Untuk mendapatkan faedah maksimum, bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, dan cuba lakukan di luar rumah. Pendedahan cahaya matahari juga membantu tubuh menghasilkan vitamin D, yang meningkatkan kadar serotonin di otak.

Makan Makanan yang Baik

Selain menyediakan nutrien yang anda perlukan, makan makanan yang enak dan sihat juga menyuburkan otak anda. Karbohidrat (secara sederhana) meningkatkan serotonin, bahan kimia yang terbukti mempunyai kesan menenangkan mood. Sementara itu, makanan kaya protein membantu anda berjaga-jaga.

Sayur-sayuran dan buah-buahan dipenuhi dengan nutrien yang memberi makan kepada setiap sel tubuh, termasuk yang mempengaruhi bahan kimia otak yang mengatur mood. Sertakan makanan dengan asid lemak tak jenuh ganda Omega-3 (terdapat dalam ikan, kacang, dan biji rami). Nutrien ini dapat meningkatkan mood dan mengembalikan integriti struktur ke sel otak yang diperlukan untuk fungsi kognitif.

Bersikap terbuka kepada seseorang

Mengetahui bahawa anda dihargai oleh orang lain adalah penting untuk membantu anda berfikir dengan lebih positif. Belajar untuk bersikap terbuka kepada orang lain, yang menjadikan anda lebih mampu berfikir positif dan mengenali diri anda dengan lebih baik.

Baca juga: 5 Selebriti yang Melawan Kemurungan

Lakukan Sesuatu untuk Orang Lain

Penyelidikan menunjukkan bahawa menolong orang lain memberi kesan yang baik terhadap perasaan anda terhadap diri anda. Membantu dan ramah adalah cara yang baik untuk membina harga diri. Makna yang terdapat dalam membantu orang lain memperkayakan dan memperluas hidup anda.

Rehat

Pada masa ketika semua pekerjaan terasa terlalu banyak, melangkah pergi, dan tidak melakukan apa-apa kecuali perkara yang membuat anda lebih tertekan, sekurang-kurangnya sehingga anda merasa sedikit lebih baik. Kadang-kadang perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah senaman pernafasan sederhana: Tutup mata dan tarik nafas dalam-dalam. Untuk setiap menghirup, hitung hingga empat semasa menghirup, tahan untuk hitungan empat, dan hembuskan untuk menghitung empat. Ini berfungsi dengan baik untuk membantu anda mengatasi tekanan.

Tidur tepat pada waktunya

Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa kurang tidur mempunyai kesan negatif yang signifikan terhadap mood. Cuba tidur pada waktu biasa setiap hari. Elakkan bermain alat sebelum tidur dan hadkan minuman berkafein untuk waktu pagi.

Baca juga: 10 Tanda Sekiranya Keadaan Psikologi Anda Terganggu

Oleh itu, mulai sekarang, anda mempunyai pelbagai langkah positif yang mudah untuk menjaga kesihatan mental anda. Cara menjaga kesihatan mental seperti yang disebutkan di atas tidak sulit dilakukan, Anda hanya perlu menerapkannya secara bertahap dan dengan penuh kesabaran dalam menerapkannya untuk mendapatkan manfaat jangka panjang.

Sekiranya anda merasakan kesihatan mental anda merosot dan tidak tahu cara yang betul untuk memperbaikinya, jangan ragu untuk membincangkannya dengan ahli psikologi di aplikasi , melalui ciri Bercakap dengan Doktorya, ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Recent Posts