Gabungan Diet dan Senaman Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Ketika berusaha menurunkan berat badan, Anda mungkin disarankan untuk membuat pengaturan makan atau diet yang digabungkan dengan latihan. Tahukah anda bahawa itu bukan aroma? Sebenarnya, kunci utama penurunan berat badan adalah jumlah kalori yang masuk tidak lebih banyak daripada kalori yang keluar.

Tidak perlu membayangkan senaman berat di gim atau diet ekstrim dengan makanan yang berkurangan. Dengan menggabungkan dua perkara ini, sebenarnya anda dapat menambahkan berat badan impian anda dengan lebih selamat dan selesa. Bagaimana program penurunan berat badan dengan senaman dan diet berfungsi? Lihat ulasan di sini!

Baca juga: Berikut adalah petua untuk konsisten semasa berdiet

Diet dan Senaman untuk Menurunkan Berat Badan

Kunci penurunan berat badan yang berjaya adalah melaksanakan diet seimbang dengan aktiviti fizikal atau senaman. Diet dijalankan sebagai peraturan makanan, iaitu makan makanan yang tidak membekalkan banyak kalori kepada tubuh. Semasa bersenam, ia dilakukan untuk mempercepat proses metabolisme dan membakar kalori dalam badan.

Kedua-dua perkara ini sebenarnya penting dan saling berkaitan. Menjadi aktif atau bersenam akan menjadikan tubuh menggunakan banyak tenaga dan dapat membantu membakar kalori dari makanan yang anda makan. Menjadi aktif tidak bermaksud anda harus pergi ke gimnasium, sekurang-kurangnya anda dapat membakar kalori dengan membersihkan rumah, membeli-belah, atau berkebun.

Senaman sebenarnya dapat membantu menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Terdapat beberapa jenis senaman yang boleh digabungkan dengan diet untuk membantu menurunkan berat badan, termasuk:

1. Berenang

Berenang boleh menjadi salah satu latihan untuk menurunkan berat badan. Bukan hanya membakar kalori, jenis senaman ini juga bagus untuk kesihatan sendi dan dapat meningkatkan mood mood .

2. Berjalan

Senaman yang murah dan mudah ini juga berkesan untuk membakar kalori. Selain itu, berjalan kaki secara teratur sebenarnya dapat membantu menjaga tulang lebih kuat, menjaga tekanan darah stabil, menjaga kadar kolesterol, dan meningkatkan tekanan darah. mood .

Baca juga: Seberapa Penting Bersenam Semasa Masih Diet Carbo?

3. Latihan Kekuatan

Ingin menurunkan berat badan dan membuat bentuk badan yang lebih ideal? Latihan kekuatan boleh menjadi jawapannya. Salah satu sukan yang boleh dilakukan ialah mengangkat beban, anda boleh memulakan dengan berat ringan dan perlahan-lahan menambah berat badan. Walau bagaimanapun, pastikan untuk menyesuaikan berat badan yang diangkat mengikut kemampuan badan. Selain membakar kalori, latihan ini juga dapat membantu melatih otot sehingga mereka tidak mengalami penurunan fungsi.

4. Tai Chi

Tai chi boleh digunakan untuk membantu mengekalkan berat badan, terutama pada orang tua. Jenis senaman ini bermanfaat untuk tubuh dan minda. Tai chi mempunyai banyak faedah untuk menjaga keseimbangan badan seiring bertambahnya usia.

5. Kegels

Menurunkan berat badan juga dapat dilakukan dengan melakukan senaman Kegel secara berkala. Ini bukan hanya membantu program penurunan berat badan, latihan ini juga dapat membantu mengurangkan risiko ketidaksinambungan kencing, suatu keadaan yang menyebabkan pengurangan kawalan buang air kecil atau kencing yang tidak disengajakan.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik: Diet Cepat atau Diet Sihat?

Selain senaman dan diet, anda juga boleh merancang penurunan berat badan dengan berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan melalui aplikasi . Anda juga boleh menggunakan aplikasi yang sama untuk bertanya kepada pakar mengenai masalah kesihatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Universiti Harvard. Diakses pada tahun 2020. 5 latihan terbaik yang boleh anda lakukan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diet vs. Latihan: Kebenaran Mengenai Penurunan Berat Badan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Berat badan.

Recent Posts